A treia ediție a Festivalului-Concurs Național de Muzică Populară „Florica Ungur”, a avut loc miercuri, 29 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Evenimentul a adus pe scenă tineri talentați din întreaga țară, oferind publicului un spectacol deosebit de muzică populară românească.

Ediția din acest an a fost deschisă cu un moment plin de emoție în care, cu ajutorul tehnologiei, au fost aduse în fața publicului imaginea și vocea marii interprete Florica Ungur, acompaniate live de orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijată de maestrul prof. Liviu Buțiu.

Prima parte a evenimentului a fost dedicată competiției, astfel cei 14 tineri rămași în urma preselecției au avut ocazia să impresioneze audiența și juriul cu interpretările lor autentice și cu frumusețea costumelor populare din zonele pe care le-au reprezentat, lucru ce s-a și întâmplat, făcând astfel misiunea juriului una deloc ușoară.

În a doua parte a evenimentului, suita de piese concertante a deschis momentul de gală a Festivalului-Concurs Național „Florica Ungur” în care au fost decernate și două diplome de excelență, etnomuzicologului dr. Elise Stan și prof. univ. dr. Ioan Bocșa, președintele juriului.

Pe scena festivalului-concurs, moderat de binecunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice de la TVR, Iuliana Tudor, tinerilor concurenți li s-au alăturat consacrații interpreți de muzică populară: Roxana Goia, Alexandra Chira, Liliana Laichici, Maria Sidea, Nineta Popa Ionescu, Ionuț Fulea, alături de Ansamblul „Nuntașii Bihorului”, coordonat de coregraful Ionuț Bortoș, și de Grupul vocal „Lioara” de la Școala de Arte „Francisc Hubic”, sub coordonarea prof. Antonela Ferche Buțiu.

Juriul, format din prof. univ. dr. Ioan Bocșa, etnomuzicolog dr. Elise Stan, managerul CECART, Laichici Liliana Dorina, Florica Zaha și Ionuț Fulea, a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism și de pasiunea demonstrată de fiecare participant.

„A fost un eveniment care a evidențiat nu doar calitățile tehnice ale concurenților, ci și profunzimea lor artistică și capacitatea de a transmite emoții prin interpretările lor. Competiția a fost strânsă, iar deliberările nu au fost deloc ușoare. Pe scenă au răsunat interpretări foarte bune, fiecare dintre ele reflectând orele de muncă asiduă și de dedicare pe care tinerii le-au investit în pregătirea lor. Este clar că viitorul muzicii populare este pe mâini bune”, au spus reprezentanții juriului.

Marele premiu a fost câștigat de Delia Valentina Bertea, în vârstă de 20 de ani, din Suceava, care a interpretat melodiile „Soarele n-o răsăritu” și  „Măi, bădiță, măi Ilie”.

Premiul I a fost câștigat de Alice Olivia Chile (18 ani, Cluj), premiul II,  de Alexia Nicole Alb (17 ani, Bihor), iar premiul III, de Andreea Maria Oprea (17 ani, Bihor). Mențiunile au fost acordate tinerilor Denis Daniel Cupșe, Ianis Alexandru Vedinaș, Andreea Maria Mirișan, iar premiile speciale au mers către Elena Minodora Băican și Alexia Nicole Alb.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Bihor, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, Televiziunea Română și Astoria Grand Hotel.