Hidişelu de Sus - Sărbătoare plină de emoție
Comuna Hidișelu de Sus a îmbrăcat duminică, 30 septembrie, straie de sărbătoare, pentru a marca, pe de o parte, comemorarea plină de recunoștință a înaintaşilor, iar pe de altă parte, Centenarul României Mari.
La inițiativa Asociației Comunitare „Șapte Dealuri”, cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Hidișelu de Sus și în parteneriat cu Primăria Comunei Hidișelu de Sus, au fost sfințite plăcile comemorative închinate veteranilor satului din cel de-al Doilea Război Mondial. În cinstea și memoria acestora, preoții parohi au oficiat slujba Parastasului, alături de comunitatea locală prezentă la eveniment, după care au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor. S-a dorit ca această sărbătoare să fie și un motiv de reflecție și mai ales de conștientizare a faptului că e de datoria noastră să păstrăm ceea ce au pus în operă românii în ziua de grație 1 Decembrie a anului 1918. Printre invitații evenimentului s-au numărat: col. (r) Vasile Creț, fiu al satului, care a vorbit celor de față despre eroism, speranță, credință, ambiție, efort susținut, dus de cele mai multe ori la extreme, tenacitate, nesupunere în fața imperiilor vremelnice a celor care au fost strămoșii lor; avocatul Pașcu Balaci, membru al Uniunii Scriitorilor; Emanuel Bujoreanu, pastor al bisericii baptiste; consilierii locali și directorul AJOFM Bihor, Csaba Bekesi.
Membrii Asociației Comunitare „Șapte Dealuri” și-au dorit ca, prin această resfințire a plăcilor comemorative, să ofere generațiilor tinere „rădăcini” și „aripi”, năzuind ca cei de azi și de mâine să fie caracterizați, la fel ca înaintașii lor, de aceleași idealuri ale dreptății, păcii, credinței creștine, păstrând și ducând mai departe ceea ce are mai scump poporul român: integritate culturală, morală, religioasă și teritorială.
Evenimentul a continuat în incinta Căminului Cultural din comună, unde au urcat pe scenă solistele de muzică populară Corina Szatmari și Oana Berdie, care au încântat audiența cu frumoase cântece patriotice; trupa de teatru a Parohiei Ortodoxe Marghita, condusă de preotul Filip Ioan, care, cu talent și dăruire, a interpretat piesa „Marea Unire”; elevii clasei a III-a din cadrul Școlii Gimnaziale nr.1 Hidișelu de Sus, pregătiți de profesoara Carmen Băliban, care au prezentat programul de cântece și poezii „România, țara mea”; ciclul gimnazial al aceleiași școli, pregătit de profesor Călinescu Anca, ce au animat sufletele de patrioți ai tuturor celor prezenți prin cântecele patriotice interpretate și prin lectura a două scrisori de pe front datate în perioada celui de-al doilea Război Mondial.
În desfășurarea evenimentului au fost implicaţi preoții parohi Eugen Hercuț, Raul Toma, Roman Bereteu, directoarea de școală, Elena Moza, precum şi membrii Asociației Comunitare „Șapte Dealuri” din Hidișelu de Sus, care au avut initiativa ridicării, renovării și resfințirii Monumentului Eroilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.