Hidişelul de Sus - Educație religioasă prin icoană, cântare și teatru
La Școala Gimnazială nr. 1 Hidișelu de Sus, condusă de Elena Moza, programul săptămânii Școala altfel a cuprins și o activitate cultural-artistic şi religioasă.
Urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, anul 2016 este dedicat educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografiei bisericești. Pentru început, profesorul coordonator Anca Călinescu i-a convocat pe toți cei prezenți, elevi, cadre didactice și părinți, la o dezbatere despre importanța educației religioase în viața omului la diferite vârste, subliniind faptul că aceasta se constituie în cea mai sensibilă latură a formației omului, întrucât este o investiție pe termen lung ce rămâne valabilă pentru toate etapele istorice parcurse de un popor. Elevilor de gimnaziu le-au fost prezentate câteva date biografice ale Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, acesta aflându-se între ierarhii ce au înscris pagini strălucite în istoria Bisericii noastre, iar apoi s-au împărțit pe grupe, unii având ca sarcină de lucru completarea unei fișe potrivit cunoștințelor dobândite, iar alții au pictat icoana sfântului. Corul școlii a interpretat în fața colegilor câteva cântări religioase cu tema prepascală, trei dintre acestea fiind prezentate și în cadrul Festivalului de Pricesne,,La umbra Crucii Tale”, desfășurat în Protopopiatul Oradea. Pentru încununarea activității, trupa de teatru a școlii a pus în scenă piesa ,,Hristos a Înviat!”, elevii dând dovadă de talent și multă dăruire, reușind să aducă în actualitate bucuria petrecută în urmă cu peste 2000 de ani, când, așa cum promisese, Iisus Hristos a călcat moartea, Înviind. Cei mai mici elevi înscriși la activitate, coordonați de prof. Carmen Băliban, au realizat colaje reconstituind minunea Învierii Domnului Iisus Hristos.
La încheiere, cei care au participat au consemnat impresiile lor într-un jurnal, iar pictorii și-au expus lucrările într-o mică expoziție în holul școlii. Toți elevii care au participat în mod activ la activitate au primit câte o diplomă.
Prof. Anca CĂLINESCU
Comentarii
Nu există nici un comentariu.