Holod - pe drumul modernizării, încet, dar sigur
Comuna Holod, cu cele opt localităţi ale sale - Holod, Dumbrava, Dumbrăviţa, Forosig, Hodiş, Lupoaia, Valea Mare de Codru şi Vintere -, cuprinde o suprafaţă de 6.607 ha şi o populaţie de aproximativ 3.700 locuitori. Recunoscută ca o comună cu o puternică bază economică, datorită unor mari unităţi agroindustriale ce utilizau pe plan local forţa de muncă a satelor, Holod a cunoscut în anii imediat postrevoluţionari un vizibil regres sub aspect material, descifrabil cu precădere în registrul vieţii sociale a comunităţii, în existenţa diurnă a fiecărei familii. Destrămarea unităţilor cu muncă salarială şi a sistemului cooperatist, revenirea proprietarilor de terenuri pe vechile amplasamente, dar fără şansa răsplătirii aşteptărilor prin rodul pământului nelucrat, fie din lipsa uneltelor agricole, fie a îmbătrânirii forţei de muncă, au condus pe fiecare membru al comunităţii spre singura formulă viabilă - viaţa pe cont propriu. Drum greu, nedefrişat, cu înşelătoare poteci. Au început anii transformării mentalităţilor şi, inevitabil, ai schimbării generaţiilor. În anul 2000, electoratul comunei Holod şi-a exprimat opţiunea, alegând nou primar din rândul tinerei generaţii: dl Daniel Cioloş.
Doream schimbarea
Noul primar al comunei Holod împlinea atunci, în 2000, doar 28 de ani. "La vremea respectivă, eram cel mai tânăr primar din Bihor şi ceea ce este de la sine înţeles e că nu ştiam nimic despre administraţie şi problemele ei. Dar aveam dorinţa şi voinţa de a face tot ce pot şi ce-mi stă în răspundere pentru comună", afirmă şeful administraţiei comunale, dl Daniel Cioloş. "Am candidat pe listele Partidului Democrat, având permanent sprijinul acestei formaţiuni politice. Voiam să realizăm o schimbare în multiple planuri la nivel de comună. O cereau oamenii, o impunea realitatea. Regresul în plan economic se resimţea puternic şi în veniturile comunei. Primăria avea datorii şi char am fost în situaţia să ni se taie curentul. Redresarea a fost dificilă, dar e temeinică. Pot să afirm că ne-am înscris, încet dar sigur, pe drumul modernizării", este de părere primul gospodar al comunei. Printre primele obiective pe care şi le-a propus primarul şi echipa sa a fost, şi rămâne în continuare, atragerea investitorilor. Şi nu fără succes.
O altă problemă de maximă stringenţă a reprezentat-o reabilitarea şi modernizarea infrastructurii. Şcoala rămâne, de asemenea, o constantă a preocupărilor conducerii comunei, ca şi salubrizarea fiecărei localităţi şi asigurarea de noi servicii comunitare,
a bazei materiale a culturii şi sportului.
Pentru minte, inimă şi trup
Şcoala cu Personalitate Juridică din Holod îi adună în sălile de clasă pe toţi elevii ciclului gimnazial din toate cele opt localităţi. Transportul elevilor este asigurat de un microbuz, iar procesul de învăţământ pentru toţi cei 130 de elevi (plus 140 de preşcolari) este asigurat de cadre didactice calificate şi stabile pe post. O particularitate a comunei constă în faptul că la şcolile cu clase primare din satele Dumbrava şi Lupoaia, aproximativ 90 la sută dintre cei 62, respectiv 71 de elevi, sunt de etnie romă. Primarul Daniel Cioloş consideră că până la debutul noului an şcolar instituţia va fi modernizată complet, cu termopane, gresie şi faianţă, dar şi cu calculatoare, scanere, xerox, camere web etc. Şcoala se constituie în centrul activităţilor cultural-artistice şi sportive, organizând spectacole şi serbări cu diferite ocazii, de la cele de sfârşit de an, la zile festive, la zilele comunei sau la cele dedicate ilustrului fiu al comunei, Iosif Vulcan. Edilul şef al comunei consideră că există reale şanse pentru construcţia unei săli de sport şi a unei case de cultură şi că ele vor deveni poli ai unei intense activităţi destinate trupului şi minţii fiecărui membru al comunităţii.
Nici agricultura, şi nici zootehnia nu pier
Să se asigure întreprinzătorilor toate condiţiile şi facilităţile necesare, să se elimine din practica administrativă orice formulă birocratică ce ar sta în calea liberei iniţiative au devenit metodă de lucru şi acţiune curentă. Sigur, mai întâi au fost ABC-urile în spaţii restrânse. A urmat extinderea lor şi diversificarea ofertei comerciale, iar unităţile de producţie şi-au făcut apariţia. Beneficiind de Programul SAPARD, un întreprinzător a înfiinţat o unitate de producţie a prefabricatelor din beton - dale, ţigle, plăci şi stâlpi pentru gard -, care au mare căutare în gospodăriile comunei. Este, de asemenea, în faza probelor o staţie de sortare şi spălare a pietrişurilor şi nisipului. Un spirit comercial aparte a dovedit cel care a pus pe roate o unitate ce asigură celor interesaţi toată gama de maşini şi unelte agricole - combine, tractoare, semănători etc. -, având un evident succes în zonă. Se conturează, tot mai mult, în Holod, o fermă de porci cu 10 mii de capete, iar în Dumbrava, o altă fermă pentru vaci cu lapte.
Străzi şi drumuri pietruite
Căi rutiere rudimentare, drumuri de pământ şi uliţe cuprinse de noroaie, cam acestea erau atributele celor opt sate ale comunei. Dacă drumurile comunale au o lungime de circa 12 km, străzile satelor puse cap la cap ating vreo 25 km. Anul 2000 a fost şi anul de început al unui susţinut program de împietruire a arterelor rutiere. În fiecare an, în fiecare sezon, se făcea câte un pas: o stradă, o porţiune de drum şi, încet-încet, lucrarea prindea contur. Alta a devenit înfăţişarea satelor, alta, mulţumirea sătenilor. "Prioritatea de început au fost căile de acces la cimitire. Erau într-o stare jenantă. Le-am rezolvat şi am mers mai departe. Astăzi putem spune că avem împietruite 80 la sută din drumuri şi străzi. Sigur că pietruirea nu este o lucrare definitivă. Mereu trebuie intervenit pentru întreţinere", precizează primarul. În prezent, există proiecte de execuţie pentru asfaltarea drumurilor comunale Holod - Dumbrăviţa (3,5 km), Vintere - Hodiş (2 km), Holod- Lupoaia (2 km). O altă lucrare aşteptată de comună este asfaltarea drumului judeţean 768, în zona comunei, pe o lungime de 6 km.
Apa va veni prin conductă
Până în prezent nicio localitate din comuna Holod nu este alimentată cu apă prin reţea. Neajunsurile sunt multiple, resimţite acut la nivelul fiecărei gospodării. Este motivul pentru care actuala administraţie condusă de Daniel Cioloş a întocmit un proiect de execuţie în baza Ordonanţei nr. 7, aprobat deja, pentru localităţile Holod, Hodiş şi Forosig. Este iminentă hotărârea de guvern pentru demamararea lucrării. Mai aflăm, totodată, că a fost depusă o cerere pe fondurile structurale pentru finanţarea extinderii alimentării cu apă şi pentru celelalte sate - Dumbrava, Dumbrăviţa, Lupoaia, Valea Mare şi Vintere. Un alt obiectiv important pentru care se face apel la fondurile structurale este introducerea canalizării, în primă fază, la Holod, Vintere şi Hodiş, cu staţie de epurare la Holod.
Lumină pe străzi, curăţenie în ogrăzi
O lucrare foarte importantă a acestor ani a fost asigurarea iluminatului public în fiecare localitate. Înlocuirea vechilor corpuri de iluminat şi a becurilor cu consum mare a dat posibilitate Primăriei să facă încă un pas pe calea modernizării condiţiilor de viaţă a sătenilor. În această idee s-a procedat şi la crearea condiţiilor pentru salubrizarea localităţilor, o autospecială colectând de două ori pe lună reziduurile menajere şi gospodăreşti. De asemenea, Primăria dispune de o autospecială şi pentru intervenţii în caz de incendii, şi de echipajul necesar.
Noul sediu al Primăriei, spre finalizare
Se speră ca în acest an să se intre cu toate serviciile şi birourile în noul sediu al Primăriei, ridicat pe amplasamentul vechii clădiri. Este de înţeles că amenajarea interioară, dotarea cu mobilier şi aparatura IT vor fi elemente sigure. După cum se vede şi în imaginea alăturată, este un edificiu impozant, ce se va constitui în nucleul viitorului centru civic, în compunerea căruia va mai intra şcoala, căminul cultural, biserica ortodoxă şi altele, toate, cuprinse într-un parc frumos amenajat şi perimetrat.
Serviciu de permanenţă şi centru de informare
Dacă serviciul de permanenţă este un fapt împlinit, asigurându-se servicii medicale complexe, foarte aproape de punerea în funcţiune este şi centrul de informare destinat operativei comunicări şi consultări cu locuitorii comunei. "Considerăm că prin acestea am mai făcut un pas important pe drumul modernizării comunei noastre", conchide primarul din Holod, dl Daniel Cioloş.
Proiectele primarului:
* Alimentarea cu apă, canalizare şi staţie de epurare
* Asfaltarea drumurilor comunale
* Construirea casei de cultură şi a sălii de sport
* Atragerea investitorilor
* Amenajarea centrului administrativ
Comentarii
Nu există nici un comentariu.