Medicul Sorin-Luigi Vesa, managerul spitalului beiușean, a vorbit, într-un interviu acordat zilele trecute, despre principalele investiții finalizate sau începute în 2019, precum și despre proiectele ce vor fi derulate în acest an.

Referindu-se la obiectivele urmărite în 2019, interlocutorul nostru a început cu Staționarul 1, unde prioritară a fost realizarea unor circuite spitalicești eficiente. Pentru aceasta, a fost necesară mutarea activităților nemedicale – administrația, în noua clădire din incinta Staționarului 1, imobil care adăpostește și farmacia spitalului, iar bucătăria, la Staționarul 2. Tot anul trecut, a început amenajarea spațiilor destinate Spitalizării de zi și Imagisticii, ambele aflate în curs de finalizare.

Managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” a subliniat sprijinul permanent acordat de administrația locală, costurile multor lucrări fiind acoperite din bugetul municipiului Beiuș. Printre acestea se numără mutarea bucătăriei la Staționarul 2 și construirea unui rezervor de apă, tot acolo.

După cum ne-a obișnuit de la preluarea conducerii spitalului municipal beiușean, actuala echipă managerială a ieșit „pe plus” și în 2019, alocând, din fondurile proprii, peste cinci sute de mii de lei pentru diverse lucrări: amenajarea spațiului pentru Radiologie și, la Staționarul 2, înlocuirea tâmplăriei și a vechii pardoseli cu tarchet.

În cea de-a doua parte a interviului acordat în exclusivitate, Sorin-Luigi Vesa, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” Beiuș, a anunțat că, pe lângă proiectele aflate în desfășurare, în 2020 vor începe și altele, cu un evident impact pozitiv asupra serviciilor medicale prestate. Interlocutorul nostru ne-a oferit, pentru început, detalii despre stadiul proiectelor cu fonduri europene și transfrontaliere. Astfel, eficientizarea energetică a unității spitalicești este în plină desfășurare; după montarea panourilor fotovoltaice, anul trecut a început și anveloparea externă, iar lucrările vor continua cu schimbarea ferestrelor și înlocuirea circuitelor și a caloriferelor. În plus, printr-un proiect transfrontalier RO-HU, spitalul va fi dotat cu un aparat de radiologie și cu unul sau două aparate ecograf, toate acestea adăugându-se aparaturii de ultimă generație – o nouă masă chirurgicală, un sistem laparoscop și un computer tomograf – achiziționate, în 2019, cu cele circa trei milioane de lei alocate de la bugetul de stat.

Cât privește Staționarul 2, obiectivul principal este crearea de circuite spitalicești corecte atât la Pediatrie, cât și la Ginecologie. Totodată, din fonduri proprii și alocări de la bugetul local, conducerea spitalului intenționează să renoveze secțiile de Interne, Boli Infecțioase și Pediatrie, precum și Compartimentul de Primiri Urgențe. Nu în ultimul rând, prin continuarea colaborării cu Clubul Rotary Oradea, va fi modernizată și secția de Urologie a Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” Beiuș.