În condițiile scumpirii combustibililor lichizi și, mai ales, a lemnului de foc, acesta din urmă fiind și tot mai greu de procurat, gazul devine alternativa pentru încălzirea locuințelor și consumul industrial. Pentru că magistrala de gaz există, în Depresiunea Beiușului, încă din 2006, însă fără ca locuitorii de aici să beneficieze de aceasta, am intervievat pe câțiva dintre cei care au depus eforturi în vederea deblocării problemei alimentării cu gaz a localităților și agenților economici din zona de sud-est a județului nostru.

Prima veste bună vine dinspre mediul privat, eforturile unor agenți economici de a se racorda la rețeaua de distribuție a gazului dând, în cele din urmă, rezultate. Astfel, după cum declara directorul Moisa Ban, platforma industrială de la Sudrigiu-Păntășești este prima care dispune, din luna august a acestui an, de gaz pentru procesele tehnologice. Din păcate, sublinia directorul Ban, legislația și procedurile de racordare sunt complicate, ceea ce descurajează pe cei care, chiar pe propria cheltuială, doresc să se racordeze la rețeaua națională de distribuție a gazului. Interlocutorul nostru a declarat că, pe de altă parte, există o lipsă de interes și de informare din partea autorităților locale vizavi de etapele ce trebuie parcurse în vederea racordării. Desigur, mai spunea directorul Moisa Ban, atunci când reprezentanții administrației locale sau centrale se implică, lucrurile se mișcă mai repede, în direcția bună: „Am reușit să facem această treabă cu sprijinul direct și major al deputatului Bogdan Gheorghe, cu care m-am dus în 2013 la ANRE și de atunci am mai mers de vreo șapte ori. Fără acest sprijin nu am fi reușit”.

Interlocutorul nostru a vorbit și despre influența pozitivă pe care introducerea gazului o are asupra reducerii cheltuielilor de producție, subliniind, totodată, că gazul este alternativa la scumpirea celorlalți combustibili lichizi și solizi.

Convins de importanța introducerii gazului în localitățile Depresiunii Beiușului, deputatul Gheorghe Bogdan și-a exprimat speranța că aceasta se va întâmpla într-un viitor relativ apropiat. Totodată, parlamentarul bihorean a enumerat pașii pe care autoritățile locale îi au de făcut pentru introducerea gazului în comunitățile pe care le conduc: „Pentru aceasta, fiecare unitate administrativ-teritorială are dreptul să emită o hotărâre de consiliu local prin care solicită concesionarea distribuției gazului metan și mandatează primarul sau viceprimarul să întocmească documentația necesară. Urmează un studiu de fezabilitate, unde se analizează numărul de locuințe, capacitatea și conducta care va fi repartizată pentru unitatea administrativ-teritorială respectivă, după care face o cerere la Distrigaz, solicită conectarea la magistrală și comunică necesarul de gaz, asta, aproximativ, pentru că, după realizarea proiectului tehnic se va stabili concret cantitatea de gaz ce urmează să fie consumată.” Bogdan a mai declarat că stă la dispoziția tuturor primarilor din zonă cu informații și consultanță pe această temă și i-a anunțat pe cei interesați de existența câtorva modificări legislative de ultimă oră, care simplifică procedura din domeniu: „A trecut de comisie un proiect de lege care aprobă Ordonanța 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, prin care unitățile administrativ-teritoriale pot face investiții și să solicite concesionarea sistemului de alimentare cu gaz, pentru că au posibilitatea să acceseze fonduri și să dezvolte aceste investiții.”