Leontin V. Arendaș a facut parte din acea pleiadă de medici a căror traseu profesional linear, de la tânăr medic absolvent la cadrul didactic, a fost dublat de prestaţii şi activităţi care l-au așezat pe o orbită de excepţie a performanţelor profesionale.

 

Bazat pe o excelentă pregătire profesională, şi-a dobândit prin examene şi concursuri toate titlurile profesionale ajungând la final de carieră doctor în medicină, recunoscut ca o personalitate de vază a chirurgiei bihorene.

Pe plan universitar a avut o activitate unanim apreciată de studenţi, rezidenţi, ca şi de colegi, indiferent de relaţia lor de subordonare. S-a implicat cu responsabilitate în domeniul chirurgical dar și în cel de formare a asistenților și a studenților la medicină.

Persoană deosebit de inteligentă şi cultă, spirit viu, ambiţios şi tenace, mereu în căutarea noului, a îmbinat în modul cel mai fericit şi eficient perceptele şi teoriile clasice cu cele moderne. A fost o personalitate puternică, a avut o capacitate deosebită de analiză şi sinteză. Fire deosebit de perseverentă, și-a fixat cu înţelepciune obiectivele şi, dublat de o mare disponibilitate la efort, a urmărit  realizarea lor până la atingerea deplină a scopului propus.

Modest, a avut întotdeauna excelente relaţii, atât pe plan colegial cât şi pe plan uman, bazat pe un comportament etic ireproşabil în relaţia cu pacienţii, cu colegii sau cu societatea. Prietenos, jovial, generos a cultivat excelente relaţii inter-umane.

Născut la 13 martie 1929, în Săuca, jud. Satu Mare, Leontin V. Arendaș a făcut liceul în Carei iar studiile universitare (în perioada 1950-1956) la Institutul de Medicină și Farmacie din Cluj - Napoca. A fost pentru început medic stagiar la Spitalul Clinic de Adulți nr. 1 - Cluj, apoi, între 1957 și 1960, medic la Circumscripția sanitară Uileacul de Beiuș. În 1960 s-a transferat la Spitalul  Unificat de Adulți nr. 1 Oradea ca medic pe secția chirurgie unde a lucrat până în 1992. Din 1964 până în 1969 a fost director adjunct la Școala Tehnică Sanitară Oradea iar apoi, până în 1972, director plin. Din 72 până în 78 a fost profesor la Grup  Școlar Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea. Între 1995 și 2004 când s-a pensionat, a activat ca șef de lucrări la catedra Chirurgie a Facultății de Medicină de la Universitatea din Oradea.