Săptămâna aceasta aduce, în Piața Unirii, o nouă ediție a evenimentului Zilele Culturii Maghiare Oradea. Perioada 19-21 august va fi dedicată comunității maghiare, fiind promovate tradițiile, specificul gastronomic și istoria comună pe care le împărtășim.

Ediția 2023 se desfășoară pe parcursul a trei zile și cuprinde activități dedicate întregii familii: muzică, dansuri cu specific maghiar, meșteri populari, bunătăți culinare, activități pentru copii, spectacole de teatru și mult așteptatele care alegorice.

Parada carelor alegorice are loc luni, 21 august, pe străzile Oradiei și va cuprinde 4 care: unul al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Filarmonicii Kodály Debrețin și carul Grupului Marnevall.

Carul de flori comun al Oradiei și Debreţinului - Meridianul Zero marchează una dintre cele mai importante descoperiri ale Europei: primul observator astronomic european, care a luat naștere în Oradea. Timp de peste două secole, între 1464 și 1667, Meridianul Zero, folosit pentru crearea hărților de navigație, a fost amplasat în Cetatea Oradea. Meridianul Zero are o importanță deosebită, având un rol esențial în dezvoltarea navigației și cartografiei și reprezintă și azi dorința de cunoaștere și descoperire.

Coroana Sfântului Ștefan - reprezintă coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu începând cu 1075 și până în data de 30 decembrie 1916.

Filarmonica Kodály din Debrețin sărbătorește un secol de existență. Ansamblul, cunoscut inițial ca Orchestra Filarmonicii MÁV Debrețin, are o istorie care acoperă aproape întregul secol al XX-lea, cu mii de concerte, apariții în teatre și turnee internaționale. Carul cu flori realizat cu ocazia sărbătoririi centenarului are în centru un dirijor, care prin gesturile sale unitare armonizează întreaga orchestră.

Grupul Marnevall este unul dintre cei mai importanți jucători locali din industria alimentară, lansând în acest an primul lor car, inspirat de produsul în formă de dinozauri, Jura Bites.

Zilele Culturii Maghiare Oradea vor debuta sâmbătă, 19 august, la ora 8.00, când se deschide târgul de produse agricole și artizanat din Piața Unirii. Programul zilei de sâmbătă mai cuprinde: ateliere pentru copii (picturi pe față, origami, țesături, jocuri din lemn și ipsos) în Piaţa Unirii (de la ora 10.00); spectacolul ansamblului Királykút din Cetariu în Piaţa Unirii (de la ora 17.00); concert pentru copii - trupa Libavonat în Piaţa Unirii (de la ora 18.00). Duminică, 20 august, programul este următorul: târgul de produse agricole și artizanat din Piaţa Unirii (de la ora 10.00); ateliere pentru copii în Piaţa Unirii (de la ora 10.00); spectacolul de teatru „Anjou - a liliom útvesztői”, Teatrul „Udvari Kamaraszínház”, Budapesta, în Sala Mare a Teatrului de Stat (de la ora 17.00); cântece și dansuri populare în Piața Ferdinand I (de la ora 18.00); sfințirea pâinii - reprezentanții cultelor istorice maghiare binecuvântează pâinea nouă în Piața Ferdinand I (de la ora 19.30); proiecția filmului „István, a király”, în Piața Unirii (de la ora 21.00). Luni, 21 august, carele alegorice se vor afla în Piaţa Uniri între orele 10.00 - 18.00. Tot pentru luni, 21 august, în Piaţa Unirii, organizatorii (Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune - Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea) au pregătit următorul program: de la ora 14.00 - Majorete Odyseea; de la ora 15.00 - Ansamblul „Hajdu” din Debrețin - moment folcloric; de la ora 16.00 - Ansamblul de dans Nagyvárad al Teatrului Szigligeti; de la ora 17.00 - Spectacol Majorete- Feeling - din Debrețin.