Ce ne aduce viitorul? A răspuns la această întrebare, joi, 4 august, în cadrul evenimentului „Competențele viitorului”, organizat de Fundația Comunitară Oradea și Centrul Europe Direct Oradea.

Innovation Leader-ul Volvo Cars, orădeanul Timmy Ghiurău a deschis seria de întâlniri din cadrul „Competențele viitorului”, un eveniment gratuit care se adresează întocmai tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani, dornici să întâlnească oameni care să îi inspire în a se dezvolta pe plan personal și profesional. Grădina Casei Darvas - La Roche a găzduit circa 100 de participanți, tineri curioși, înscriși la Competențele Viitorului, dar și orădeni din industria tech și oameni care au vrut să îl întâlnească pe Timmy Ghiurău și să afle mai multe despre parcursul său profesional și despre cum va arăta viitorul influențat de tehnologia virtuală.

„Metaverse and Innovation” - Snap back to reality, here comes gravity a fost tema întâlnirii cu Timmy Ghiurău, ce a avut loc în grădina partenerului de eveniment al Fundației, Casa Darvas - La Roche. Timmy conduce tehnologiile și inițiativele inovatoare Volvo Cars în jurul realității virtuale și augmentate. Prin intermediul tehnologiei eye tracking, lentile virtuale sau ochelari, Timmy facilitează condusul cu ajutorul VR la Volvo, companie cunoscută ca fiind extrem de concentrată pe siguranța la volan. În prezent, orădeanul este liderul departamentului de inovație al Volvo.

Pentru a face carieră în industria tech a muncit foarte mult. A făcut parte din mai multe start-up-uri din Copenhaga, oraș în care a reușit să se dezvolte profesional încă din studenție. A avut ocazia să facă parte dintr-un ecosistem tech. I-a cunoscut pe fondatorii Unity, o adevărată industrie de gaming care stă la baza a 80% din jocurile din lume. Tehnologia folosită de aceștia se folosește în jocuri, dar și în industria auto, militară, spațială, cât și în arhitectură. A învățat cum să democratizeze competențele pentru a ajuta creatorii să lucreze mai ușor pentru a-și atinge țelurile. Este cunoscut și pentru dezvoltarea unei tehnologii dezvoltate în jurul mișcării ochilor.

A împărtășit publicului detalii despre cum companiile auto folosesc motoarele de joc și tehnologiile AR / VR în dezvoltarea lor, dar și despre felul în care multe filme SF stau la baza invențiilor pe care le folosim în prezent. Conform spuselor lui, viitorul se va concentra pe a învăța să colaborăm cu tehnologia virtuală. Se vor produce schimbări în societate, pe piața muncii, dar chiar și așa, Timmy crede că resursa umană nu va fi înlocuită în totalitate de roboți.

Publicul a aflat de ce are nevoie țara noastră pentru a promova inovația și industria tech în rândul tinerei generații. Timmy este de părere că România trebuie să își schimbe abordarea la nivelul sistemului de învățământ, să pună accent pe creativitate și inovație și să investească în programe moderne și  strategii care să promoveze competențele viitorului, scopul principal fiind crearea unor ecosisteme de start-up cu noi generații inovatoare. Timmy Ghiurău a fost primul speaker pe care Fundația Comunitară Oradea și Centrul Europe Direct Oradea îl propun ca exemplu de urmat tinerilor înscriși în programul „Competențele viitorului”.