Consiliul Local din Vadu Crişului a aprobat proiectul Crearea unui „pod” bazat pe tradiţii comune şi pe valorile culturale şi naturale în valea Crişului Repede, care va fi derulat în parteneriat cu Primăria comunei Körösszegapáti, din Ungaria. Finanţarea va fi asigurată prin Programul Interreg România-Ungaria.

Programul Interreg VI-A România-Ungaria, implementat în perioada de programare 2021-2027, continuă finanțarea cooperării transfrontaliere în zona de graniță româno-maghiară, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională, cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state. Aria eligibilă este formată din judeţele: Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș (România), Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád-Csanad (Ungaria).

Priorităţile programului sunt: cooperare pentru o zonă transfrontalieră mai verde și mai rezilientă între România și Ungaria - buget total de 58.060.209 euro (33% din bugetul total al Programului); cooperare pentru o zonă transfrontalieră mai socială și mai coezivă între România și Ungaria - buget total de 98.526.414 euro (56% din bugetul total al Programului); o cooperare transfrontalieră mai durabilă și mai eficientă, bazată pe comunitate - buget total de 19.353.402 euro (11% din bugetul total al Programului).

În data de 28 iunie 2023, Programul Interreg VI-A România-Ungaria a lansat primul apel deschis, incluzând două componente - proiecte soft (care nu includ elemente de infrastructură care să necesite autorizație de construire), respectiv proiecte hard (pentru care este necesară obținerea autorizației de construire). Bugetul total al apelului este de 53.521.942 euro, din care 42.817.554 euro reprezintă finanțare FEDR.

În cadrul apelului, au existat termene diferite pentru cele două componente; propunerile de proiecte hard pot fi depuse până la data de 27 decembrie 2023, în timp ce pentru cele soft termenul a fost 27 septembrie 2023.

În luna septembrie, Consiliul Local din Vadu Crişului a aprobat proiectul Crearea unui „pod” bazat pe tradiţii comune şi pe valorile culturale şi naturale în valea Crişului Repede, acronim „Bridge”, şi parteneriatul între comuna Vadu Crişului (partener) şi Primăria comunei Körösszegapáti (lider de proiect), în vederea implementării în comun a proiectului în cadrul Programului Interreg V-A România - Ungaria 2021-2027. Contribuția proprie în proiect a comunei Vadu Crişului este 1.257,16 euro, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului. Bugetul total care îi revine comunei Vadu Crișului este 62.858,08 euro. În cadrul proiectului, în Vadu Crişului se va organiza Târgul de la Vama Sării 2024, o tabără de fotbal şi se vor achiziţiona echipamente sportive, iar la Körösszegapáti se va organiza Festivalul Kun László şi o tabără de protecţie a mediului pentru tineri.

Ioan HASAS