Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat ieri campania „Iunie - luna curăţeniei în judeţul Bihor”, în cadrul căreia vor avea loc două concursuri: unul adresat elevilor din clasele 0-VIII, iar celălalt comunităţilor locale din judeţ, cu excepţia Oradiei.

Campania „Iunie - luna curățeniei în județul Bihor” a fost iniţiată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group (ADI Ecolect). „Vrem să schimbăm mentalităţile bihorenilor faţă de curăţenia mediului înconjurător. Vrem ca întreaga suflare a judeţului să conştientizeze că problema curăţeniei este o problemă a fiecăruia şi a tuturor, în acelaşi timp, şi să ne unim eforturile pentru a rezolva împreună această problemă comună. Vrem, de asemenea, să îmbunătăţim gradul de colectare separată a deşeurilor. După mai bine de şapte luni de când am început implementarea SMID în judeţ, vrem să impulsionăm trendul pozitiv”, a declarat vicepreşedintele Mircea Mălan, care este şi preşedinte al ADI Ecolect. În cadrul campaniei vor fi organizate două concursuri. Primul concurs, intitulat „Campionatul bihorean al curățeniei”, se va desfășura în perioada 1–30 iunie în toate cele șase zone de operare din județul Bihor în care ADI Ecolect implementează Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor şi se adresează unităţilor administrativ-teritoriale. În fiecare dintre cele şase zone vor fi acordate, la sfârşitul lunii, câte trei premii (Locul I -100.000 lei, Locul II - 10.000 lei și Locul III - 5.000 lei). Pentru fondul de premiere ADI Ecolect a alocat 400.000 lei, iar CJ Bihor - 200.000 lei. Sumele vor fi destinate pentru implementarea unor proiecte destinate și copiilor. În desemnarea câștigătorilor se va ține cont de cantitățile de deșeuri colectate de-a lungul întregii luni iunie, de pe raza fiecărei unități administrativ - teritoriale, care vor fi împărțite la numărul de locuitori. Vor conta deșeurile reciclabile colectate de la gospodării și cele colectate prin acțiunile de ecologizare de pe raza UAT-urilor (hârtie/carton, plastic/doze de aluminiu și sticlă), deşeurile de echipamente electrice şi electrocasnice, respectiv „alte tipuri de deșeuri - voluminoase” (textile, saltele, mobilă). „Nu vor fi luate în calcul deșeurile din construcții, sticla plată/parbriz, componente auto, deșeuri reziduale și resturile vegetale”, a precizat Mălan. Operatorii de salubritate din fiecare zonă vor pune la dispoziţia participanţilor mănuşi şi saci (din rafie pentru sticle, respectiv plastic) pentru colectarea deşeurilor şi vor asigura transportul gratuit al deşeurilor voluminoase. Vicepreşedintele CJ Bihor a menţionat că partenere în acest demers sunt şi cultele religioase. „Am adresat o scrisoare către toate cultele din judeţ. I-am rugat (pe conducătorii acestora - n.r.) să îi îndemne pe preoţi ca la sfârşitul slujbelor din luna iunie să adreseze cuvinte de învăţătură enoriaşilor nu numai despre curăţenia sufletească, dar şi despre curăţenia casei de dincolo de poartă. A văilor, câmpiilor, pădurilor şi munţilor din acest judeţ. În cele din urmă, cu sau fără premii, cu toţii vom avea de câştigat”, a afirmat Mircea Mălan.

Cel de-al doilea concurs, intitulat „EcoProvocarea”, se va desfăşura în perioada 1-15 iunie și se adresează copiilor începând din clasele pregătitoare până în clasa a VIII-a, cu excepţia şcolilor din Oradea. Elevii vor trebui să realizeze un desen sau o pictură prin care își vor exprima viziunea asupra protejării mediului înconjutător și/sau asupra colectării corespunzătoare a deșeurilor. Vor fi stabiliți prin tragere la sorți câte doi câștigători din fiecare zonă, care vor primi câte un voucher în valoare de 1.000 de lei pentru achiziționarea unei biciclete. Cele douăsprezece lucrări câștigătoare vor fi expuse public. Partener în acest demers este Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.