Beiușul, ca întregul Bihor de altfel, a fost prins în contextul tulbure de la finele Primului Război Mondial. Românii de dincoace de munți își exprimaseră, în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, voința nestrămutată de alipire la Țara-Mamă, dar procesul unificării administrative a fost întârziat de revoluția comunistă izbucnită în Ungaria.

 

Resturile bolșevizate ale fostei armate austro-ungare se aflau, în 1918-1919, pe teritoriul Crișanei, iar prezența lor este marcată de o serie de crime în rândurile populației românești de aici, cele comise de bandele căpitanului Kalman Verboczy, în părțile Beiușului, fiind printre cele mai odioase. În paralel cu Conferința de pace de la Paris-Versailles, în Bihor aveau loc masacrul de la Sighiștel, unde nouă țărani români au fost uciși și alți șapte răniți și asasinatele de la Lunca, victime fiind trei fruntași români de pe lista cu 46 de patrioți din ținutul Beiușului pe care resturile armatei maghiare intenționau să-i piardă înainte de părăsirea definitivă a pământului românesc. În total, în plășile Beiuș și Vașcău, 24 de oameni plătiseră cu viața pentru faptul că erau români.

Martirizarea avocaților beiușeni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș iese în evidență prin cruzimea cu care au fost torturați și uciși cei doi patrioți. În noaptea de 3/4 aprilie 1919, fruntașii românilor beiușeni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș erau ridicați din casele lor și duși la Lunca, unde au fost torturați, mutilați și uciși mișelește de criminalii lui Kalman Verboczy, după care au fost aruncați într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, ce traversează satul. Aceleași bande sălbatice aveau să-l asasineze peste numai câteva zile, în noaptea de 12/13 aprilie, tot la Lunca, și pe Nicolae Bogdan, directorul Băncii ˝Șoimul˝ din Vașcău, un alt nume marcant al luptei pentru România Mare.

După eliberarea Bihorului de sub vremelnica stăpânire străină, țăranii din Lunca au indicat locul unde cei doi eroi beiușeni fuseseră îngropați, iar la 25 aprilie 1919 trupurile lor au fost aduse la Beiuș și înhumate creștinește în Cimitirul din Deal.

Prin urmare, a devenit o tradiție ca în fiecare primăvară, la 25 aprilie, beiușenii să-și comemoreze pe martirii. La evenimentul de vineri, 25 aprilie, care a marcat 106 ani de la reînhumarea lui Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș în Cimitirul din Deal, au participat primarul Gabriel Popa, consilierul local Marius-Florin Trașcă, Anca Banda, referentă la Casa de Cultură a Municipiului Beiuș, Florin-Vasile Ciurdariu, nepot al martirului Ioan Ciordaș, Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei beiușene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Viorel Ianc și lt. col. (r.) Zoltan Boldiș, ambii reprezentând asociația locală „Avram Iancu”.

După slujba de pomenire a martirilor bihoreni jertfiți pe altarul României Mari, săvârșită de pr. dr. Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului și părintele Ioan Hinsu, preot pensionar ortodox, au urmat scurte alocuțiuni și momentul depunerii de jerbe pe mormântul comun al celor doi eroi români, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș:

„Sângele lor a devenit o sămânță a demnității și a libertății poporului nostru și, în primul rând, a concetățenilor, a urbei noastre beiușene. Dincolo de toate, aș dori să subliniez puternica lor credință creștină și fraternitatea lor confesională, dat fiind faptul că, deși ambii și-au păstrat propria identitate confesională, Ciordaș fiind greco-catolic, Bolcaș fiind ortodox, nu a existat pentru ei vreun impediment de a conviețui, de a colabora și de a se dărui împreună pe altarul unui patriotism autentic. «Viața mea este a poporului meu», ei au demonstrat că a fost, într-adevăr, o atitudine de viață asumată. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne ajute să învățăm din această colaborare și dăruire!” (pr. dr. Zorel Zima, protopop greco-catolic de Beiuș)

„Vă mulțumesc pentru că ne sunteți alături astăzi, ca în fiecare an de altfel, la acest moment comemorativ. După cum ați văzut, pe lângă fruntașii beiușeni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, mai sunt și alți martiri din zona noastră, oameni din toate categoriile sociale care au luptat împreună pentru idealurile naționale. Credința a constituit imboldul necesar ca să se poată sacrifica. Aflaseră că vor fi ridicați. Puteau să fugă. La urma urmei, ca om, te gândești la viața ta. Dar ei nu au gândit așa! Au decis să meargă înainte indiferent de repercusiuni! Asta ne obligă să le respectăm memoria și să transmitem asta și generațiilor viitoare!” (ec. Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș)

La propunerea primarului Gabriel Popa, manifestarea s-a terminat cu un moment de reculegere în memoria Papei Francisc.