Ograda Anei Luchii din localitatea Husasău de Tinca, bunica celebrului designer bihorean Dorin Negrău, a îmbrăcat sâmbătă, 8 octombrie, haina nostalgiei de toamnă, cu prilejul ultimului „brunch al anului”.

După ce au fost culese noile culturi de zarzavaturi și legume din grădină, și a fost pregătită zacusca și dulcețurile, a urmat pregătirea, împreună cu femeile din sat, a unor mâncăruri tradiționale, specifice satului.

În ograda Anei Luchii din Husasău de Tinca, mesele au fost umplute cu bunătăți savuroase, de la tradiționalele pere cu păsat și clisă de Bihor, până la mușchi de carne la tavă, stropit, cu „zaibăr” proaspăt și verdeață, transformând evenimentul de la Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă într-o adevărată sărbătoare a recoltei.

Socializarea și reconectarea prieteniilor, cum era pe vremea bunicilor, a fost susținută cu o degustare din noul tulburel de struguri de casă, care le-a trezit participanților dorința de o plimbare cu ,,cocia” trasă de cai, pe „coclaurile” din sat.

Totodată, copiii care și-au însoțit părinții la brunch, dar și adulții cu suflet de copil au putut participa la un atelier de împletit nuiele de rachită de pe vale susținut de meșteri populari.

Sărbătoarea toamnei s-a desfășurat la Centrul Tradiţional de Conectare la Viaţa Simplă, la numărul 369 din Husasău de Tinca, unde a locuit bunica celebrului designer Dorin Negrău.

„Este ultimul brunch al verii. Am debutat în primăvară cu cele patru ediții și am încercat să atingem în fiecare sezon rețetele culinare din Husasău de Tinca și nu numai, să promovăm produsele respective. Sunt mândru că am reușit să duc la bun sfârșit acest proiect frumos, acest brunch cu rețete tradiționale din zona Bihorului. Meșterul popular Constantin Perva ne-a bucurat cu prezența lui la cel mai interactiv atelier de împletit nuiele pentru copiii, dar și adulții prezenți la eveniment. Îi mulțumim frumos pentru răbdare, dar și pentru vorbele blânde și calde”, a declarat pentru CRIȘANA Dorin Negrău, organizatorul evenimentului.

Originar din Husasău de Tinca, Dorin Negrău este singurul designer român aflat în calendarul New York Fashion Week, iar anul acesta a lansat acolo o colecție inspirată de un costum popular brodat de bunica lui din Husasău de Tinca, în urmă cu 60 de ani, colecție având ca inspirație broderia de Bihor. Creațiile sale sunt vândute în Europa, în lanțurile de magazine și în boutique-uri dedicate designerilor din SUA, Maroc, Brazilia, Franța, Germania, Rusia, Țările Baltice, Orientul Mijlociu și Asia.

Foto: Remus Toderici