La Mădăras viitorul se exprimă prin proiecte
Comuna Mădăras este situată pe Drumul Naţional 79 Salonta - Oradea, la jumătate de oră de mers cu maşina. Zona este binecunoscută amatorilor de pescuit, comuna fiind recunoscută şi pentru pescuitul sportiv, care se practică aici. Comuna este formată din patru sate: Mădăras, Homorog, Ianoşda şi Mărţihaz, iar principala ocupaţie a populaţiei este agricultura. Comuna numără 3.021 de suflete, majoritatea fiind de naţionalitate română, iar în armonie cu aceştia trăiesc etnici maghiari şi slovaci.
Homorog, cel mai vechi sat al comunei
Cel mai vechi sat din componenţa comunei este Homorog, prima atestare documentară a acestuia datând încă din 1202, sub denumirea de Homorob. Ca vechime, Homorogul este urmat de satul Ianoşda, care a fost menţionat pentru prima dată în documente în 1203-1205 sub numele de Ianus sau Ianuszdus. Cu toate că este centrul comunei, satul Mădăras este menţionat de abia în 1291, iar mai apoi în 1740 apare ca moşie a grofului Miskolcz. După Primul Război Mondial, moşia a fost împărţită locuitorilor satului, ca după Al Doilea Război Mondial să fie reunită într-o gospodărie agricolă colectivă: "Steaua Roşie Mădăras". Comuna are actuala formă din 1968. După 1989, locuitorii au fost reîmproprietăriţi, iar viaţa economică a zonei a început să înflorească. Pentru prosperitatea continuă, administraţia publică locală încearcă să aducă îmbunătăţiri constante infrastructurii, educaţiei copiilor, respectă şi ajută cultele religioase să îşi păstreze tradiţiile şi obiceiurile.
Religia şi cultura, la mare preţ
Nu mai puţin de nouă biserici se găsesc pe teritoriul Mădărasului, pentru cele trei culte: ortodox, baptist şi catolic. În fiecare sat există o biserică ortodoxă şi una baptistă. Dintre cele patru biserici baptiste care funcţionează în comună, trei şi-au deschis porţile pentru enoriaşi după anul 2000, doar cea din satul Mărţihaz nu a beneficiat de renovare după această dată. Având în vedere că aici locuiesc şi slovaci, care sunt catolici, în satul Mădăras a fost construită recent o biserică pentru enoriaşii de acest rit. Numai în 2006, bisericile ortodoxe au primit fiecare câte 30 de milioane de lei (3.000 RON) pentru întreţinere. Bisericile ortodoxe şi cele baptiste beneficiază de încălzire centrală pe lemne, iar biserica ortodoxă din Mădăras, de încălzire centrală pe gaz. Printre lăcaşurile de cult se regăseşte şi un unicat în ţară, este vorba de biserica ortodoxă din Homorog, pentru pictura murală aceasta fiind declarată monument istoric.Tradiţiile şi obiceiurile creştine şi naţionale nu au fost uitate de către autorităţile locale, care, prin demersurile lor, încurajează tinerii să îşi păstreze identitatea şi tradiţiile. Astfel, Dan Tiurbe, primarul comunei, susţine că executivul local a hotărât să renoveze căminele culturale, bazându-se atât pe finanţare proprie, cât şi pe atragerea de fonduri în acest sens. Căminele culturale au intrat deja în reparaţii, dar în limita fondurilor disponibile. După ce lucrările vor fi finalizate, edilul şef ne asigură că acestea vor putea fi închiriate pentru spectacole, serbări, aniversări culturale, nunţi şi chiar botezuri. Pe lângă toate acestea, locuitorii comunei pot redescoperi frumuseţea cititului, făcând o vizită la biblioteca din Mădăras. Primul gospodar susţine că se vrea educarea copiilor de aşa manieră încât aceştia să aprecieze cât mai mult cultura. În această perioadă copiii învaţă colinde şi pregătesc chiar un minirecital, cu spectacolul de colinde copiii din Mădăras fiind invitaţi şi la alte şcoli pentru a transmite mai departe mesajul Naşterii Domnului.
"Micii actori" de la Mădăras
În fiecare an, după oficierea slujbei de Crăciun, elevii pun în scenă piesa de teatru pe tema Naşterii Domnului. Piesa are în distribuţie 17 personaje interpretate de elevii din comună, iar odată încheiată, toată lumea se pregăteşte să îl primească pe Moş Crăciun. Elevii care susţin spectacolul provin de la cele şapte şcoli şi grădiniţe, care funcţionează în comună, având un total de 312 copii. În Mădăras şi Ianoşda funcţionează şcoli cu clasele I-VIII şi grădiniţe, în Homorog, o şcoală cu clasele I-IV şi o grădiniţa, iar în Mărţihaz, o şcoală cu clasele I-IV. Primăria a început demersurile în vederea obţinerii unui mijloc de transport pentru elevii din Mărţihaz. Clădirea în care a funcţionat şcoala din Mărţihaz a fost demolată, iar acum copiii învaţă în Căminul Cultural din localitate, ceea ce determină reprezentanţii administraţiei publice locale să urgenteze obţinerea unui microbuz pentru micuţi. Apoi, pentru a facilita accesul copiilor la noţiunile de bază ale informaticii au fost alocate 200 de milioane de lei vechi în scopul înfiinţării unor clase de informatică, clase care, de altfel, există deja la Mădăras şi Ianoşda. De asemenea, din dorinţa de a asigura condiţii cât mai bune în şcolile din comună, administraţia locală a demarat lucrări de reabilitare la mai multe din unităţile de învăţământ. În acest sens, şcoala din Ianoşda a primit 2,3 miliarde de lei vechi pentru lucrările de reabilitare şi urmează să mai primească fonduri după ce prima tranşă este complet utilizată. Şcoala din Mădăras a primit, la rândul său, 1 miliard de lei pentru lucrări de modernizare. În acest moment, lucrările de la cele două şcoli sunt în plină desfăşurare, dar acestea nu influenţează procesul educativ, ne-a asigurat Dan Tiurbe, primarul comunei. Nici învăţământul preşcolar nu a fost uitat, încă din 2004 a început montarea de grupuri sanitare în grădiniţe, prima beneficiară fiind grădiniţa din Ianoşda. În acest an, au fost montate grupuri sanitare şi în grădiniţele din Homorog şi Mădăras.
Infrastructură şi servicii în plină dezvoltare
Populaţia comunei beneficiază de asistenţă medicală, în Mădăras existând un cabinet medical în incinta dispensarului. Dispensarul din comună mai are în componenţă un cabinet stomatologic şi o farmacie. Pe lângă cabinetul din Mădăras, mai există un medic de familie cu punct de lucru în Homorog, astfel ca populaţia să poată beneficia de asistenţă medicală în timp util. Din punct de vedere al infrastructurii, comuna Mădăras se poate lăuda cu faptul că toate satele din componenţă sunt conectate la reţeaua de telefonie fixă, prin intermediul unor centrale automate. Satul Mădăras beneficiază şi de o reţea de distribuţie a gazului, care a fost dată în funcţiune în 2004. Deocamdată, branşarea celorlalte localităţi prin reţele de distribuţie la magistrala de gaz Cefa-Căpâlna este în stadiu de proiect. Reţelele de distribuţie a apei sunt operaţionale în două din cele patru sate, este vorba despre Mădăras şi Ianoşda. Nu au fost uitate nici celelalte sate, astfel că, în acest an, au fost demarate lucrările pentru realizarea unei reţele de distribuţie a apei în satul Homorog. Pentru satul Mărţihaz se are în vedere accesarea unor fonduri pentru proiectarea şi reabilitarea reţelelor de apă, fonduri prin care vor fi extinse şi reţelele existente în Mădăras şi Ianoşda. Satul Mădăras nu dispune de reţea de canalizare, edilul şef dezvăluindu-ne că se fac demersuri în vederea includerii comunei în microregiunea Salonta, pentru a beneficia de finanţare pentru proiectare şi execuţie. De doi ani au început şi lucrările de amenajare şi reamenajare a reţelei de drumuri din comună. Astfel, până în prezent, au fost executate lucrări de pietruire pe jumătate din artere. Pentru anul 2007, administraţia locală îşi propune să finalizeze lucrările respective, astfel ca toate drumurile să fie accesibile pe orice vreme.
O comună atractivă pentru pescari şi investitori
Deşi, aşa cum precizam mai sus, principala activitate a localnicilor este agricultura, în viaţa economică a comunei a intervenit o serie de schimbări, investitorii găsind aici teren propice pentru demararea afacerilor în domeniul amenajărilor piscicole, şi nu numai, pentru că există şi o filatură de lână naturală. Cel mai bine dezvoltat sector al vieţii economice rămâne totuşi cel agricol, aici funcţionând aproximativ opt societăţi comerciale, care se ocupă de cultivarea pământului. Pentru cei interesaţi de pescuit sportiv comuna Mădăras reprezintă un adevărat punct de atracţie, iar cei care doresc să petreacă mai multe zile pe malul bălţii pot opta pentru cazare la hotel sau la vechiul Han din Mădăras, renovat chiar anul trecut. Un alt punct de atracţie pentru vizitatori este ştrandul cu apă geotermală din Mădăras.
Proiecte ambiţioase pentru viitorul comunei
Pe agenda de lucru a administraţiei publice locale mai sunt şi alte proiecte menite să schimbe faţa comunei, dar şi viaţa cetăţenilor. Principalele obiective sunt proiectarea şi realizarea reţelei de canalizare, reabilitarea întregii reţele de drumuri şi asfaltarea drumului Ianoşda - Gurbediu. Pe lângă acestea, se mai are în vedere realizarea reţelei de distribuţie a gazului pentru întreaga comună, reabilitarea şi modernizarea tuturor şcolilor din comună, finalizarea lucrărilor de renovare la cele patru cămine culturale din comună, acestea din urmă fiind în desfăşurare. Un alt proiect de viitor ambiţios al administraţiei locale este asfaltarea drumului Mădăras - Mărţihaz. Acum se lucrează la modernizarea reţelei de iluminat public, urmând să fie înlocuite în întregime corpurile de iluminat şi extinderea reţelei în toată comuna. Pentru sprijinul acordat până acum în realizarea proiectelor, primarul Dan Tiurbe a ţinut să adreseze mulţumiri Consiliului local şi să le ureze Sărbători Fericite!
si tot nu am scapat :))