La Olcea - şcoala, drumul şi apa, priorităţile comunei
Alcătuită din patru sate - Olcea, Călacea, Ucuriş şi Hodişel - comuna Olcea are aproximativ 3.100 locuitori şi se întinde pe o suprafaţă de 8.600 ha. Situată în sudul judeţului Bihor, Olcea nu s-a bucurat, nici în regimul trecut şi cu atât mai puţin în cel democratic actual, de atenţie în ceea ce priveşte dezvoltarea sa tehnico-edilitară, astfel că localităţile au rămas corigente, ca să nu spunem chiar repetente la importantele capitole ale elementarei civilizaţii - drumurile, sub aspectul consolidării şi chiar modernizării lor, alimentarea cu apă - singura sursă a comunei fiind fântânile din ogrăzi, ale căror ape erau interzise consumului din cauza contaminării cu nitriţi şi nitraţi, motiv pentru care şi fântânile stradale, puţine la număr, au fost părăsite - în sfârşit, dar nu în ultimul rând, şcolile, care sub aspect constructiv au cunoscut o deteriorare accentuată, în timp ce dotarea tehico-materială şi didactică a rămas cu zeci de ani în urmă. Chiar şi astăzi, într-una din clasele şcolii din Olcea se mai pot vedea băncile în care au învăţat bunicii actualilor elevi. Cel care a primit mandatul de primar în urma alegerilor generale din anul 2004, încredinţându-i-se răspunderea administrării avuţiei comunale, a schimbării radicale a realităţilor şi a imaginii comunei Olcea, este dl. FLORIN BOCŞE.
Colaborare, încredere şi răspundere
Florin Bocşe este de profesie specialist agricol, ceea ce însemnă atât cunoaşterea cerinţelor şi dificultăţilor lucrului cu pământul şi animalele, a dorinţei funciare a proprietarului de teren agricol de a fi stâpân pe suprafaţa de ogor sau de pădure ce i se cuvine, dar în egală măsură cunoscător al lucrului cu omul, a trezirii interesului acestuia pentru o anume cauză, a stimulării participării active a cetăţeanului la treburile obştei. Că acesta se realizează doar prin prisma interesului propriu este de la sine înţeles într-o societate bazată pe proprietatea privată, dar de aici începe tehnica şi ştiinţa conducerii omului. "Să pun relaţia cu cetăţeanul pe principiile încrederii, ale conlucrării şi răspunderii reciproce şi astfel să încerc să schimb atitudini şi mentalităţi. Drept pentru care am început schimbarea de la poarta Primăriei. Cu altă încredere, cu altă convingere în rezolvarea problemei sale să vină cetăţeanul la Primări", ne mărturiseşte edilul-şef.
Pietruire, cu speranţa asfaltării
Primarul Florin Bocşe recunoaşte şi astăzi, la începutul celui de-al patrulea an al mandatului său, că principalul motiv al determinării sale de a se înscrie în cursa electorală pentru funcţia de primar a fost starea drumurilor comunale. Cumplită, dezastroasă, imposibilă şi chiar jenantă pentru o comună cu oameni harnici cum era şi este considerată Olcea - acestea erau atributele deloc lăudabile care însoţeau numele satelor componente. "Locuiam în Călacea, la vreo 5 km de Olcea, drum de câmpie, drept ca-n palmă, dar mai desfundat şi accidentat de cum era nici că se putea. Aceasta mi-a fost prima ambiţie şi am fost sprijinit în demersul meu electoral pentru că era o doleanţă firească şi dreaptă", afirmă Florin Bocşe.
Într-adevăr, modernizarea, respectiv consolidarea şi asfaltarea celor 5,5 km drum până în Călacea a fost încheiată în anul trecut. Locuitorii satului nici nu şi-ar mai putea închipui cum ar fi fără asfalt la poartă, dar nici nu uită cum era până mai ieri. "Nimeni n-a făcut atâtea pentru noi ca acest primar. Ne bucurăm că l-am ales" - ne spunea un sătean. Dar lucrarea drumurilor nu se opreşte aici. Lungimea drumurilor comunale este de 42 km. Lucrarea principală şi de mare importanţă ce trebuia făcută era consolidarea prin pietruire. Până la acest moment au fost pietruiţi 22 km. Calitatea lucrării este evidentă. Constatăm aceasta până în satul Hodişel, primarul Florin Bocşe dorind să ne încredinţăm de adevărul spuselor sale... în teren. Urcăm cu Loganul Primăriei fără nici o problemă până la cea mai ridicată cotă a satului colinar, adică la şcoală şi la biserică, ceea ce cu un an în urmă ar fi fost de neconceput. Pietruirea a constat în transportul a peste 800 de rabe - autocamioane - de 16 to de piatră. În acest an lucrarea va continua pe restul de 20 de km de drumuri şi străzi ale satelor Olcea, Călacea, Ucuriş şi Hodişel. "De la sine înţeles că intenţia şi dorinţa noastră este de a asfalta drumurile comunei, dar aceasta va depinde de obţinerea finanţării", consideră primarul, nutrind speranţa că fondurile europene destinate satelor vor ajunge şi la Olcea.
Şcoli moderne, învăţământ eficient
Complexul proces de modernizare a şcolilor început cu ani buni în urmă nu l-au lăsat fără reacţie pe primarul din Olcea. Împreună cu conducerea şcolii cu personalitate juridică din centrul de comună s-a analizat fiecare şcoală în parte, inventariindu-se toate lipsurile şi cerinţele, trecându-se apoi la lucru. Toate şcolile comunei funcţionează cu clasele I-VIII, dar la Hodişel şi Ucuriş clasele sunt simultane. Este foate posibil ca, începând cu anul şcolar viitor, să aibă loc comasarea lor la Olcea. Aceasta cu condiţia primirii a două microbuze şcolare. Oricum, la Olcea, s-a început modernizarea şcolii, urmând şi extinderea acesteia cu două noi săli de clasă, două laboratoare, un nou grup sanitar. De importante lucrări de renovare va beneficia şi grădiniţa. La şcoala din Călacea lucrările au fost deja mai consistente. S-a construit şi montat şarpantă, s-au montat geamuri şi uşi termopan, este în curs schimbarea parchetului etc. Dacă şcoala din Ucuriş beneficiază în fiecare an de reparaţii curente şi igienizări, la şcoala din Hodişel s-au montat geamuri şi uşi termopan pentru că altfel nici n-ar mai fi fost posibilă funcţionarea şcolii. Tot aici a fost consolidată şi fundaţia clădirii. Un obiectiv principal al acestui an este dotarea şcolilor din Olcea (prin comasare vor fi aproximativ 120 elevi) şi Călacea (aici învaţă 180 elevi în clasele I-VIII şi 60 preşcolari în grădiniţă) cu laboratoare de informatică. Primăria speră ca, până în data de 15 mai, să se obţină finanţarea necesară pentru dotarea şcolilor din Olcea şi Călacea cu instalaţii de încălzire centrală şi noi grupuri sanitare. Dacă la Olcea se urmăreşte reactivarea vieţii sportive prin amenajarea unui teren de fotbal în vecinătatea şcolii, motivele sunt foarte întemeiate de vreme ce, în anul trecut, echipa şcolară de fotbal s-a situat pe locul trei la faza judeţeană. La Călacea s-a amenajat un teren de handbal, bituminizat, aceasta şi datorită bunelor rezultate ale echipei şcolare.
Apa e... prinsă în proiect
Unul dintre proiectele cele mai necesare, mai îndrăzneţe şi mai ample este alimentarea cu apă a tuturor localităţilor comunei. Dacă Olcea dispune de o reţea, aceasta este veche, uzată fizic şi moral, fiind alcătuită din tuburi de azbociment şi datând de mai mulţi zeci de ani. "Avem întocmit proiectul necesar a cărui valoare se ridică la circa 43 miliarde lei. Există documentaţie pentru introducerea apei şi în Ucuriş, şi Hodişel. Sperăm şi credem în asigurarea finanţării de la Guvern", ne spune primul gospodar al comunei.
Se primeneşte Primăria
Este evident că schimbările generale din comună impun şi schimbarea înfăţişării sediului Primăriei. "Vom reînnoi total şi clădirea noastră, dar, cum se spune, în timp. Oricum, până acum am montat geamuri şi uşi termopan, am renovat grupul sanitar, am renovat şi remobilat birourile, dorim să extindem clădirea pentru a asigura spaţiu util fiecărei activităţi şi serviciu. Şi vom reuşi!", conchide primarul Florin Bocşe.
Proiectele primarului
* Alimentarea cu apă a localităţilor comunei
* Asfaltarea principalelor drumuri comunale şi a străzilor
* Dotarea şcolilor cu calculatoare
* Finalizarea lucrărilor la căminul cultural
* Reactivarea vieţii culturale pentru tinerii comunei
Hora din Olcea, doar un vis?
În ultimii ani, viaţa artistică de amatori din cadrul căminelor culturale a dispărut cu totul. Au rămas în amintirea vârstnicilor spectacolele şi horele de altădată, iar cunoscuta manifestare numită "Hora de la Olcea" a rămas "prinsă" doar pe pelicula unui japonez amator de folclor românesc, în urmă cu ani. Cu gândul la reînvierea unor obiceiuri şi tradiţii locale, la aducerea unor spectacole pe scena comunei a pornit primarul Florin Bocşe la înălţarea noului cămin cultural în Olcea. Dacă timp de 10 ani a rămas în fază de fundaţie, iată că într-un an şi ceva a ajuns la stadiul finisărilor intrerioare.
Să se dea bisericii ce este al bisericii
"Dacă fiecare proprietar a intrat în posesia terenurilor deţinute şi probate cu acte, normal şi drept mi se pare ca şi bisericile să intre pe proprietăţile lor" - susţine administratorul legal al comunei, adică primarul Bocşe. Fiecare biserică a primit ce i se cuvenea, ultima dovadă fiind parohia din Olcea care a fost pusă în posesie pe 20 ha de pădure. În măsura posibilităţilor, Primăria vine în ajutorul fiecărei biserici şi case de rugăciuni din comună.
Pădurea comunală este administrată de ocolul Silvic Tinca, dar fiinţează şi trei asociaţii urbariale.
În căutarea investitorilor
Ca şi alte comune din zonă, nici Olcea nu este o răsfăţată a investitorilor, deşi satele dispun de forţă de muncă disponibilă. Cei care s-au încumetat a dezvolta vreo activitate se bucură de mână de lucru constantă şi pricepută. Aşa este făbricuţa de mături din sorg din Olcea, unde lucrează circa 80 de localnici. Dar marea şansă a locuitorilor comunei s-a dovedit a fi firma DELPHIN din Ineu, o mare şi puternică întreprindere de produs cablaje pentru autoturisme. Un contact direct între conducerea firmei şi Primăria Olcea a certificat intenţia Delphin-ului de a recruta în continuare forţă de lucru din satele comunei, inclusiv Hodişel, firma fiind dispusă să asigure transportul navetiştilor.
vrem terenul de fotbal finalizat sa jocam si noi intr-un campionat o data k de ani de zile asteptam,sa joace persoane din comuna noastra.
cel mai bun primar din tara este bocse flore(tine-o tot asa).......
Lasati atatea laude.Mai bine sa va laude alti da sincer nu au pentru ce ca doar si drumul si ce ati mai facut nu ati facut din bani vostri si oricine poate sa continue proiecte incepute de alti.Sunteti doar niste profitor si niste caini care nu de unde sa mai poada cate un os.Mai bine vati uita la educatia copiilor din aceste sate aceasta este foarte importanta ei sunt viitorul sa aduceti niste profesori competenti si de durata nu sa schimabti mai alex profesori de engleza si de materiile cele mai importante.DE asta nu va intereseaza si cu asta nu va laudati mai nou faceti teren de sport si sala:x:x:x.Pt.cine???? mai intai sa aveti performante si o echipa adevarata care sa ne reprezinte da ar fi de mirare.AASTIA SUNTETI LASATIVA ACOLO UNDE SUNTETI CA VA STIE LUMEA
COMUNA OLCEA ESTE O COMUNA CU MULTE CALUTATU SI ARE NEVOIE DE O SUSTINERE FINANCIARA MAI MARE!SUATINE SI TU OLCEA!
sau facut si se va face de cand este bocse primar, poate cineva sa spuna ca in ultimi 30 de ani sau facut mai multe ca pana a ajuns bocse?lasati interesele personale si hai sal sustinem!
S-au facut multe decand e Bocse primar. E bine ! mai putzin drumul.Nu stiu daca se poate implica in sistemul comercial dar este un dezastru. Promit solemn sa fac multe sesizari la O.P.C. si garda financiara daca nu se mai incalca drepturile de catre agentii economici sfidandu-ne ori punandu-ne sanatatea in pericol. Cu respecte !!
este adevarat ca sau facut multe de cind este Bocsa primar
drumul de la primaria Olcea spre satul hodisel este un dezastru iar in satul Hodisel desi s-a investit atata cat se lauda domnul primar,drumul daca se poate numi si asa este ceva de groaza.
este foarte adevarat ceea ce s-a spus, doamne ajuta sa reuseasca sa faca cat mai multe proiecte pentru comuna Olcea