La Salonta, lansare de carte și concert de colinde
Frigul de afară a fost înduioșat și alungat de revărsarea de emoții adunate, într-o binecuvântată zi de sărbătoare, duminică, 12 decembrie, în Biserica Ortodoxă Înălțarea Domnului din Salonta, unde, sub oblăduirea preacucernicului părinte paroh, Ionel Chira, învăluiți de sunetul cald al colindelor, enoriașii au fost introduși în atmosfera specifică Nașterii Domnului.
Amfitrioana evenimentului a fost renumita creatoare de modă, Rozalia Bot. Corul colegiului, coordonat de prof. Judit Nagy, a deschis concertul cu trei colinde. A urmat lansarea celor trei volume de poezii semnate de Cristian Butcă. Toate experiențele vieții ne marchează și fiecare dintre noi își exprimă trăirile diferit. Unii prin pictură, alții prin muzică sau diferite activități. Cristian Butcă a ales să își exprime gândurile prin poezie, prin nu mai puțin de 341 de poezii, publicate în 3 volume, ilustrate simbolic pentru această perioadă, în roșu, galben și albastru.
Primul volum, intitulat sugestiv „Confesiuni”, adună 120 de poezii care poartă cititorii prin toată gama sentimentelor omenești: admirație, împlinire, dragoste de viață, de frumos, de țară, de oameni, dar și luptă, dezamăgire sau chiar revoltă. Peste toate plutește nevoia de unitate, de omenie.
Al doilea volum, „Fulgi pentru suflet”, cuprinde 111 poezii, care mărturisesc despre un om care crede că, într-un context etnografico-istoric cum e cel salontan, în momente în care istoria are obiceiul de a viscoli aspru, rolul poeziei este de a predica religia bunei înțelegeri.
Volumul roșu, „Versuri lângă șemineu”, ne provoacă la meditație, la desfătare prin artă, la pace și la toleranță, prin alte 110 poezii apropiate de filonul clasic prin forma rimată și ritmată, dar și prin abordarea tematică. De la elemente banale ale vieții, până la moartea marilor artiști, a oamenilor dragi din comunitate, de la bucuriile familiale la pierderea tatălui și la amintirea bunicilor, de la Crăciun la Paște, de la probleme sociale și politice la aprecierea copiilor talentați, în poeziile lui răzbate viața noastră, iar volumele sale devin un barometru al societății. De remarcat că 12 poezii se îndreaptă exclusiv spre origini: 4 dedicate bunicilor, 5 mamei și 3 amintirii tatălui său.
Literar vorbind, azi, în plin lirism contemporan, tendința este de intelectualizare a poeziei. Dar, faptul că profesorul Cristian Butcă mizează pe un dialog cu cititorul, punându-se în slujba acestuia, că apelează la rima tradițională și ritmul popular, la o tonalitate când calmă, când melancolică, ori exaltantă, demonstrează originalitate.
Momentul a fost frumos continuat de tinerii de la Ansamblul Miorița al Casei de Cultură Salonta, coordonați de Monica Pârge.
Atmosfera a continuat să fie înălțătoare prin vocile minunate ale artistelor care au cuprins lăcașul. Bucuria Crăciunului a fost vestită de: Adina Lezeu, Narcisa Badea, Andrada Tulvan, Laura Herdean, Alexia Chiș, Denisa Ifrim, Roxana Rozovlean, Silvia Timiș și de Alexandra Chira. Călăuzitoare, cu aer matern, încântată de talentul fetelor care o înconjurau, iubita interpretă de folclor, Florica Zaha a colindat plină de emoția apropierii de satul natal, Avram Iancu.
Vocea prietenoasă și plină de duh a părintelui Chira a încheiat evenimentul, subliniind necesitatea de unire, de respect reciproc, de întrajutorare, de înțelegere și de credință în Dumnezeu. Sărbători cu bucurii tuturor!
Prof. Ramona Buz
Gânduri bune și mulțumiri tuturor celor prezenți. Ați adăugat clipe înălțătoare veșniciei.