La ŞOIMI - strategia de dezvoltare, între realitate şi speranţă
Dacă nici drum şi nici apă nu e....
Comuna Şoimi se întinde pe 10.265 hectare, numărându-se printre cele mai întinse din judeţul Bihor. Un loc de frunte deţine şi în privinţa localităţilor componente, opt, deşi populaţia totală nu depăşeşte cu mult cifra de trei mii, potrivit recensământului din 2002, după cum urmează: Şoimi - 850, Urviş de Beiuş - 750, Dumbrăviţa de Codru - 500, Codru - 480, Ursad - 400, Borz - 200, Sânnicolau de Beiuş - 200, Pocluşa de Beiuş - 150. Dacă cinci dintre satele comunei şi-au aşezat vatra pe firul apei, bucurându-se şi temându-se în egală măsură de Crişul Negru, când limpede şi cristalin, când învolburat şi ameninţător, celelalte trei - Pocluşa, Dumbrăviţa şi Codru - şi-au răsfirat pâlcurile de case pe văi abrubte şi dealuri pleşuve, pentru a se opri pe la 650-700 m altitudine, la poalele împădurite ale Masivului Codru-Moma. Dar fie că au făcut parte din sistemul agricol cooperatist, fie că nu, toate cele opt localităţi ale comunei au fost, deopotrivă, atinse de aripa aceleiaşi sfidătoare nepăsări administrative şi edilitare şi de dinainte, şi de după 1989, neavând nici măcar un kilometru de drum asfaltat (în afară de DJ 709, dintre Şoimi şi Borz) şi nici acces la civilizata şi disperata cerinţă a alimentării cu apă. Iar dacă într-o localitate, ba mai mult, într-o comună chiar, în cazul de faţă Şoimi, nici drum nu e şi nici apă nu e, atunci despre ce minim confort poate fi vorba?
Ei bine, cel care a fost ales să gestioneze această generală lipsă şi acută suferinţă gospodărească şi cetăţenească, această disperată dorinţă de ceva mai bine pentru locuitorii celor opt sate este primarul IOAN BÂRLE.
Cu simţul realităţii, spre împlinirea mandatului
Ioan Bârle a câştigat alegerile pentru Primăria comunei Şoimi în anul 2000, fiind reales şi în anul electoral 2004. Fiecare din cei şapte ani încheiaţi au însemnat tot atâţia paşi în dezvoltarea comunei sub aspect administrativ şi edilitar-gospodăresc. "Activitatatea din cadrul primăriei, dar şi din perimetrul comunei am subordonat-o conlucrării cu echipa administrativă, consultării şi luării hotărârilor împreună cu consilierii locali, întâlnirilor cu locuitorii satelor şi receptivităţii faţă de problemele lor. Am reuşit multe împreună, dar, sigur, multe au mai rămas de făcut". Primarul Ioan Bârle nu crede că face pasul înapoi sau că dă dovadă de slăbiciune, dacă recunoaşte unele neîmpliniri ale programului său electoral şi dacă îşi exprimă cea mai intimă dorinţă de a contribui, prin priceperea şi puterea sa de muncă, la dezvoltarea generală a comunei, la ridicarea standardului de viaţă a locuitorilor acesteia. Consideră însă că a nu ţine cont de multitudinea şi complexitatea problemelor celor opt sate, de scăzuta putere economică a comunei, de lipsa perpetuă de finanţare a unor importante lucrări înseamnă a nu aprecia obiectiv şi cu simţul realităţii starea de fapt. Pe structura unor astfel de argumente se consolidează ambiţia şi hotărârea primarului Ioan Bârle de a realiza strategia de dezvoltare a comunei Şoimi, respectiv împlinirea mandatului său de primar.
Primăria - de la copiator la internet
Primăria din Şoimi a avut parte de proiectul standard al sediilor administrative comunale, de dinainte de 1989. La vremea respectivă, clădirea, din piatră şi beton, cu etaj şi scară interioară, se situa printre cele mai răsărite ale comunei, în rest, mobilier învechit, care adăpostea doar registre agricole şi de stare civilă. "Primul lucru, ca semn al înnoirii, când am venit la primărie, a fost să cumpărăm un copiator pentru a nu mai alerga cu fiecare hârtie, primăria şi sătenii, până la oraş. Astăzi, avem vreo opt calculatorare cu imprimante, copiator desigur, fax etc. Suntem în faza instalării internetului, pentru vreo trei birouri am adus mobilier nou, ergonomic, s-au montat geamuri şi uşi termopan, s-a introdus încălzirera centrală. Extinderea spaţiului primăriei, pentru a face faţă noilor cerinţe, cât şi activităţii consiliului comunal este un proiect ce se va împlini în curând", aflăm de la primul gospodar.
Pe drumuri de munte, piatra peste piatră
Prima lucrare foarte importantă cu care Ioan Bârle şi-a început activitatea sa de prim gospodar al comunei a fost repararea drumului spre localitatea Codru, pe o lungime de vreo 6 km. "Era cea mai degradată cale de ascces şi, totodată, cel mai dificil de consolidat şi întreţinut. Cu fiecare ploaie mai puternică, drumul era spălat de toată piatra pe care o puneam. Luam lucrarea de la început. Am trecut şi la consolidări de taluze cu zid de piatră, la construit rigole". În prezent, Primăria Şoimi dispune de trei studii de fezabilitate pentru reabilitarea drumurilor comunale Ursad - Pocluşa (6,5 km), Şoimi - Codru (6 km), DJ 709 A -Dumbrăviţa de Codru (3,5 km). În proiect se află şi execuţia reparaţiei capitale la podul de la Urviş de Beiuş, în lungime de 65 m. O lucrare de mare importanţă pentru locuitorii satului Sânnicolau de Beiuş a fost repararea, cu intervenţia Consiliului Judeţean, a podului peste Crişul Negru, de 80 m lungime. Dacă drumul până la Pocluşa este cuprins în calculele primăriei pentru asfaltare, în schimb, până la Dumbrăviţa de Codru şi până la Codru problema e doar de împietruire, lucrare ce trebuie făcută anual. În 2006, Consiliul local a alocat un miliard de lei acestei operaţiuni, faţă de doar 300 milioane în anul 2000. Desigur că lucrări de reparaţii şi întreţinere se execută şi pe cei circa 20-25 km de străzi, urmând să se întocmească şi pentru ele studii de fezabilitate, mai ales că la Codru şi Pocluşa situaţia e stringentă.
Apă, cu voia naturii, doar când plouă
Dacă ar fi să stabilim o ierarhie a elementelor care compun starea de civilizaţie, sigur că apa, apa potabilă, cu acces la robinet, în ogradă şi în casă, necesară pentru menaj, dar şi igienă, apa, deci, ar ocupa poziţia întâi. Dar în Şoimi, în nici o localitate, nu există alimentare cu apă prin conducte, la robinet, în curţi sau în case. Pentru satele de la şes şansa este pânza freatică şi cele câteva fântâni stradale, însă pentru satele de deal şi munte, apa este la voia... naturii. Când plouă, prin cetârne şi jgheaburi, se colectează apă în rezervoare şi bazine şi pentru oameni, şi pentru animale.
"Dispunem de un proiect în fază de execuţie pentru alimentare cu apă la Dumbrăviţa de Codru, unde se va încerca captarea unui izvor. În funcţie de capacitatea acestuia, se va proceda şi la alimentarea satelor Borz, Şoimi şi Ursad", menţionează primarul Bârle. Pentru celelalte patru sate conducerea comunei este în căutare de soluţii, sperându-se, totodată, şi la finanţarea necesară.
Şcolile, cu grijă paternă şi tact pedagogic
Cu excepţia satului Sânnicolau de Beiuş, unde nu există nici un elev, prin urmare, nici şcoală, în celelalte localităţi funcţionează şcoli cu clasele I-VIII, la Urviş de Beiuş, Ursad şi Dumbrăviţa de Codru. În celelate sate există şcoli cu clasele I-IV, însă, oricâţi elevi le-ar frecventa, "noi, primăria şi consiliul local, acordăm aceeaşi atenţie privind repararea, întreţinerea şi încălzirea sălilor de clasă. În ultimii 2-3 ani, am înlocuit uşile şi ferestrele cu termopane la trei şcoli - Urviş, Ursad şi Şoimi, la Dumbrăviţa am executat reparaţie capitală. În atenţie ne stau şi cele trei grădiniţe", susţine primarul comunei. Sigur că un plus de atenţie revine Şcolii cu personalitate juridică, din Urviş de Beiuş, unde s-a introdus încălzire centrală, procedându-se la o reabilitare generală. Procesul instructiv-educativ este asigurat de cadre didactice calificate.
O pâine rumenă, densă şi hrănitoare
Familia Anisia şi Ioan Alexandru Kiss pot fi consideraţi printre primii investitori ai comunei. Dacă au avut moară şi au pus-o la punct, făcând-o performantă, au ajuns la concluzia că, pe lângă ea, ar fi bună şi o brutărie. Au făcut-o şi au dezvoltat-o, însă nu la mai mult de 300-500 kg pâine pe zi. "De la noi cumpără doar cei care cunosc pâinea, pentru că noi nu o tratăm cu amelioratori, de accea e gustoasă şi hrănitoare", ne garantează proprietarul. Ba şi foarte aspectuoasă, pentru că se coace în diferite forme - cilindrice sau dreptunghiulare, stârnind apetitul, adăugăm noi. Primarul Ioan Bârle consideră că, odată cu alimentarea satelor cu apă, interesul investitorilor pentru turism în această zonă, deosebit de pitorească, va spori. Spre exemplu, la Urviş, este în construcţie un han, ce va fi dotat cu pistă pentru ATV-uri, un teren în amfiteatru etc. O carieră de piatră, tabere de vacanţă pentru copii, dar şi ferme zootehnice de bovine şi caprine, cu câte o sută de capete fiecare, sunt alte dovezi ale spiritului întreprinzător al oamenilor locului.
Culte, cultură şi sănătate
În comună se află în construcţie două noi biserici ortodoxe, la Borz şi la Sânnicolau de Beiuş, dar există şi case de rugăciune ale cultelor baptist şi penticostal. S-au făcut importante reparaţii la căminele culturale din Urviş şi la Dumbrăviţa de Codru. La starea de sănătate veghează doi medici de familie şi trei cadre medii.
Proiectele Primarului
x. Întreţinerea corespunzătoare şi chiar modernizarea drumurilor comunale;
x. Alimentarea cu apă a localităţilor
x. Atragerea investitorilor industriali, dar şi dezvoltarea ofertei turistice;
suji * primarule,esti de cacat
suji * primarule,esti de cacat
CEAO,SI MIE IMI PLACE ACEASTA LOCOLITATE(POCLUSA DE BEIUS),ESTE CHIAR FRUMOASA SI ARE BAIETI DRAGUTI.IMI PARE RAU CA DOMNU PRIMAR NU A PUTUT INCA SA RENOVEZE DRUMUL PT CA IN CENTRU ESTE SUPER.VA ROG SA PUNETI POZE PE SAIT IN LEGATURA CU PARAUL POCLUSII.MULTUMESC
Lcalitatea Poclusa De Beius este o localitate deosebit de frumoasa,cateva case avandu-le pe un deal iar altele delungul unei vai.Este o foarte frumoasa zona din comuna soimi,cu foarte putini locuitori,dar cu oameni deosebiti.Pana a ajunge in Poclusa trebuie sa treci pe un drum de padure,care este asezat pe langa o vale pana in sat.Deosebit de frumos peisaj este iarna,cand copacii st incarcati de zapada si st atat de frumosi de park ar fi intr-o poveste,iar apa ce curge pe vale este asa de frumoasa knd este inghetata,gheata formand diferite forme.La baza satului se intalnesc trei vai:Valea Dichei,Valea lui Vramut si Vale-injos.Dealungul Vaii-njos este asezat si drumul care duce spre localitatea Ursad.
Este o zona super frumoasa,si m-as bucura foarte mult dek s-ar da si niste imagini cu satul poclusa.
ma bucur foarte mult ca in sfirsit se va face ceva si in partea aceea ca este o zona superba si chiar buna pt tursim si eu am avut bunici in ursad dar si eu imi doresc mult sa deschid acolo ceva ma bucur ff mult va multumesc