...ca în alți ani la Ștei, de fapt a doua lor casă, după afirmația familiei Pescaru, instalându-și cortul pe același loc, unde are o „vechime” de 23 de ani fără întrerupere, spre bucuria numeroșilor cumpărători care profită din plin de calitatea celor mai apreciați pepeni, verzi și galbeni, care se vând la poalele Munților Apuseni.

 

La finalul săptămânii trecute, mai precis duminică, 26 iunie, Stelică și Mariana Pescaru au sosit la Ștei pentru al 23-lea an consecutiv de când comercializează, din producție proprie, cei mai delicioși pepeni, verzi și galbeni, spre satisfacția multor cumpărători-prieteni bihoreni, obișnuiți cu ei în fiecare vară. Au sosit la ora prânzului, însă vestea în urbe a fost dată foarte repede și nici nu au apucat să-și descarce marfa deoarece au fost luați cu „asalt” de cumpărători, Mariana fiind pusă în postura de a vinde direct de la mașină, în timp ce Stelică, ajutat de câțiva prieteni localnici, a început să-și instaleze „prăvălia de oltean, fără uși și fără geam” care va fi atracția din Piața Agroalimentară Ștei pe perioada acestui sezon. Dacă vara va fi una deosebit de fierbinte, după cum spun meteorologii, „răcoarea” în casele bihorenilor, și nu numai, va fi adusă de „Regina Lubeniței”, Mariana, cum este alintată de cumpărători, datorită savoarei celor mai delicioși pepeni din Depresiunea Beiușului. De acum înainte cei care vor avea de suferit vor fi așa zis „producătorii” care vând de mai mult timp pepeni, dar, din alte... surse, și chiar dacă au vrut să convingă clientul de autencititatea lor au fost cam ocoliți, deoarece cu toții își așteptau prietenii lor oltenii, care, iată, datorită timpului prielnic, sosiră în acest an mai devreme.

Ales pentru a treia oară consecutiv în funcția de viceprimar al comunei Vrata, din județul Mehedinți, cu o populație de peste 2.000 de locuitori, Stelică Pescaru este foarte apreciat de consătenii lui, iar în acest an a cultivat pepene galben și verde pe o suprafață de 4,18 ha. Profitând de o mică pauză, Stelică, pus pe glume ca de obicei, specific oltenilor, a afirmat, printre altele, că: „Dacă prăvălia de oltean nu ar fi una fără uși și fără geam ar trebui să am buletin permanent de Ștei, și nu unul flotant, doar pe perioada verii, dar și așa practic simt că la Ștei avem a doua casă, una care pe durata sezonului de pepeni o catalogăm ca fiind prima. Cu ajutorul lui Dumnezeu vin de 23 de ani consecutiv la Ștei, unde am adus întotdeauna produse de calitate, pepeni galbeni și verzi - sorento, arashan, pata neagră, romanța - apreciați ca atare de cumpărătorii noștri pe care îi considerăm adevărați prieteni”. În câmp, la Vrata, echipa prezentă zi de zi este formată din fiul lor, Mihai, un adevărat specialist în domeniu datorită faptului că încă de mic a avut o atracție aparte pentru agricultură, și cu fratele Marianei, Mitică, un adevărat colos în cultura pepenilor, pentru cei doi secretele unei culturi de calitate nemaifiind o necunoscută, ci, din contră ei cunosc toate secretele producției, iar pasiunea și dăruirea lor pentru munca făcută este garanția unor produse mult apreciată de cumpărători. Acasă la Vrata de gospodărie în această perioadă se ocupă doar „nea Florea”, cum este cunoscut tatăl lui Stelică în comună, deoarece „argintul viu al casei”, Veronica, mama lui Stelică a plecat, anul trecut, prea devreme la cele veșnice. „Sunt foarte bucuroasă că am revenit la Ștei, a doua noastră casă, unde, ca de obicei, îmi revăd cumpărătorii-prieteni, care vor fi răsfățați cu aceleași produse mult apreciate de ei”, a afirmat Mariana, „Regina Lubeniței”, în spatele unui stand plin, unde aroma pepenilor galbeni este mai mult decât îmbietoare. Și în acest an Administrația Pieței Agroalimentare Ștei, evident, împreună cu conducerea Primăriei orașului Ștei, asigură cele mai bune condiții tuturor vânzătorilor, indiferent de zona din care provin, un exemplu fiind cel al familiei Pescaru, din județul Mehedinți, ca și Ionica Petrovici, din județul Timiș, care apreciază buna gospodărire a pieței din Ștei, dar și ospitalitatea cu care au fost întâmpinați an de an de când își vând produsele în Ștei.