La TULCA, pământul şi copiii, şansa viitorului
Aşezată în sud-vestul judeţului, în zonă de câmpie, comuna Tulca îşi împarte cele 5.862 hectare între arabil şi păşune, în principal, definind astfel şi ocupaţiile principale ale celor 2.914 locuitori (la Recensământul din 2002): cultivarea pământului şi creşterea animalelor. Comuna este alcătuită din doar două localităţi - Tulca, cu 2.569 locuitori, şi Căuaşd, cu 345, între ele căutându-şi identitate proprie Satul Nou sau Tulca-Sat, încă nemarcat pe hărţi admistrative. Deşi eforturile generale ale locuitorilor şi conducerilor succesive comunale de reintrare pe făgaşul unei evoluţii economice şi sociale au fost evidente în anii postdecembrişti, în agricultură se caută încă formula rentabilităţii pământului şi a mai bunei valorificări a produselor animaliere. În acelaşi timp, forţa de muncă navetistă din fostele întreprinderi urbane s-a repliat în jurul caselor şi acareturilor proprii, al titlurilor de proprietate, într-o sondare a iniţiativei personale. Totodată, pe măsura ridicării în vârstă, noua generaţie tulcană descoperă sfere ocupaţionale moderne, lucrative şi nu neapărat în spaţiul natal. Coordonarea şi conducerea treburilor administrative, rezolvarea unor probleme economice şi împlinirea unor cerinţe esenţiale ale vieţii sociale a locuitorilor, deopotrivă cu dezvoltarea echipării tehnico-ediliare a comunei, au revenit, în urma alegerilor din anul electoral 2004,
primarului Ioan Bulzan.
Primarul Ioan Bulzan are convingerea, adânc înrădăcinată în sufletul şi cugetul său, că oamenii mai harnici, mai gospodari şi mai dornici de o cinstită, sinceră şi stimulatoare competiţie decât tulcanii săi nici că se mai află. "Nu trebuie să faci prea mulţi paşi prin Tulca sau Căuaşd pentru a lua seama la casele şi gospodăriile lor arătoase şi bine întocmite,
dotate cu tractoare şi autoturisme, dar şi cu animale de producţie şi prăsilă şi păsări de curte. Poate că starea materială generală bună şi foarte bună a locuitorilor comunei noastre este şi expresia unei recunoştinţe îndreptate către Pronia Cerească şi Mama Natură - cred că pot să spun aşa -, pentru clima blândă ce ne înconjoară, pentru faptul că zona noastră este ferită de nedorite şi păgubitoare fenomene precum furtuni şi vânturi mari, grindină ori inundaţii, protejându-ne culturile şi sporind recoltele. Din aceste motive, atât eu, ca primar, cât şi viceprimarul Mihai Petran ne-am pus priceperea şi puterea de muncă pentru îndeplinirea problemelor de esenţă ale comunei - reabilitarea şi moderenizarea drumurilor, alimentarea cu apă a satelor, echiparea şi dotarea şcolii comunale la nivel urban pentru ca pregătirea şcolară în cele opt clase să-i formeze şi să deschidă fiilor noştri drumul în viaţă. Aceasta ne este gândirea şi acţiunea şi pe măsura lor sperăm şi credem că ne va fi bucuria şi mulţumirea.
După pietruire, asfaltarea
Refacerea drumurilor comunale din intravilanul aşezărilor sale, pe toată lungimea lor de circa 25 km, prin pietruire, nivelare şi compactare, a fost una dintre cele mai importante probleme gospodăreşti ale noii conduceri. Începută în forţă prin angajarea unei firme de construcţii, lucrarea în valoare de 5 miliarde lei vechi a fost finalizată în timp scurt, la sfârşitul anului trecut şi începutul celui actual. Bine lucrate şi netede ca-n palmă, arterele rutiere comunale din ambele sate au adus mulţumirea sătenilor şi aprecierea oaspeţilor şi trecătorilor. Este de precizat grija pentru Satul Nou, unde pietruirea drumurilor a fost lucrare în premieră, până atunci fiind vorba doar de drum de pământ. "În ultimii doi ani am luat în lucru şi strada centrală din Tulca, pe distanţa de la intersecţia cu DJ până la Primărie. Drumul era jenant de deteriorat şi a trebuit să-i aplicăm tratament aparte, inclusiv mixtură asfaltică. Astăzi, apreciază primarul, este drum modernizat. Avem întocmit un SF pentru asfaltarea Străzii Principale de circa 5 km - stradă din centrul de comună paralelă cu DJ -, şi sperăm să primim banii necesari". Cumpărarea unui buldoexcavator propriu va permite primăriei intervenţia şi la drumurile de acces spre terenurile agricole din extravilan, iar echipa proprie, cu utilaje adecvate, va fi cuprinsă în acţiuni de reparare a trotuarelor, de întreţinere a şanţurilor, de salubrizare comunală.
Apa vine prin USAID
Reţeaua de alimentare cu apă a localităţii Tulca constă în conductă de aducţiune în lungime de 2,7 km, trasă pe strada principală, la care sunt recordate vreo 120 de gospodării. Dar apa este insuficientă, fiind necesar un nou foraj pentru a spori alimentarea bazinului-rezervor. Aceasta este soluţia luată în calcul de primar şi viceprimar, mai ales că apa din fântânile proprii nu este potabilă. Conducerea comunei este preocupată şi de asigurarea apei pentru Căuaşd prin instalarea unui hidrofor în puţul forat deja, la 270 m adâncime. În comună alimentarea cu apă este asigurată de cele opt-zece cişmele şi de cinci arteziene, una fiind şi în Satu Nou. Alte trei arteziene aduc apă pe păşune, animalele fiind ferite de sete în zile caniculare. "Comuna noastră este cuprinsă în Programul USAID atât pentru extinderea alimentării cu apă în Tulca, Tulca Sat şi Căuaşd, cât şi pentru canalizarea localităţilor şi construcţia unei staţii de epurare. Suntem recunoscători conducerii PNL Bihor pentru includerea comunei noastre între cele care beneficiază de acest program, în valoare de 3 milioane de euro. În consiliul local am aprobat studiul de fezabilitate, iar solicitarea unor date tehnice ne determină să sperăm în începerea lucrării în timp relativ scurt" - punctează primarul Ioan Bulzan.
Noaptea, ca-n plină zi
Înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat mari consumatoare de energie cu altele economicoase a condus la realizarea unei substanţiale reduceri a consumului şi costurilor. Sunt instalate vreo 260 corpuri, din doi în doi stâlpi, asigurându-se pe tot cuprinsul nopţii o iluminare corespunzătoare. Lucrarea a fost executată de Elba Timişoara şi a costat circa 1,5 miliarde lei vechi.
Pe toate undele şi canalele
În punctul de vedere al posibilităţii de comunicare, Tulca dispune de tot ceea ce trebuie: centrală telefonică automată, cablu din fibră optică şi, desigur, posibilitatea instalării oricând a posturilor telefonice la populaţie în toate cele trei sate, televiziune prin cablu cu posibilitatea internetului, telefonie mobilă şi... ce-ar mai putea fi ca Tulca să nu aibă?!
Pentru sănătatea spiritului şi a trupului
Cei 2.285 creştini ortodocşi apaţin celor două biserici, din Tulca şi Căuaşd. Există baptişti - 546 şi penticostali - 58. În măsura posibilităţilor Primăria ajută confesiunile fără rezerve sau discriminare. Ridicarea unei capele este o lucrare pe care şi-o propune primăria. Dispensarul medical este încadrat cu doi medici de familie şi un medic stomatolog, dispune de toată dotarea necesară şi de o clădire bine întreţinută. Tot acolo funcţionează şi un punct farmaceutic, bine aprovizionat cu medicamente.
În şcoală e viitorul comunei
Nu există preocupare mai importantă şi mai responsabilă pentru noi decât asigurarea celor mai bune condiţii funcţionării procesului de învăţământ, educării şi formării noilor generaţii - afirmă conducerea comunei, primarul Ioan Bulzan şi viceprimarul Mihai Petran: "Începând cu primul an al mandatului nostru, 2004, ne aflăm într-un continuu proces de reabilitare a şcolilor comunei, în care sunt cuprinşi 266 elevi şi 84 preşcolari, pregătiţi de 25 cadre didactice, toate calificate. Dacă într-o primă fază am introdus apa în corpul B al Şcolii din Tulca - clasele I-IV, am procedat apoi la reparaţii vitale la principala instituţie a comunei, respectiv corpul A - clasele V-VIII: schimbarea acoperişului, înlocuirea cu termopane a uşilor şi ferestrelor, schimbarea mobilierului, gresare şi faianţare interioară, zugrăvirea exterioară şi multe altele, lucrări în valoare de 3,6 miliarde lei", aflăm de la primar. În completare, viceprimarul Mihai Petran, cordonatorul lucrărilor de construcţie, ne vorbeşte de extinderea clădirii şcolii cu grupuri sanitare şi alte dotări, în valoare de 3 miliarde lei, o parte fiind suportată de bugetul local.
O mare atenţie s-a acordat şi celor trei grădiniţe din comună, pe primul loc fiind cea din Tulca, amenajată şi dotată ca la oraş.
Cămin cultural pentru bal şi şedinţe
Cele două cămine, din Tulca şi Căuaşd, sunt amenajate astfel încât să răspundă diferitelor cerinţe ale obştii. Sigur că impozanta construcţie a căminului din centrul de comună adăposteşte o sală în amfiteatru, sală destinată şedinţelor de consiliu local şi inventar complet pentru nunţi şi parastase, botezuri şi discoteci.
Sportul, pe teren, dar şi la sală
Conducerea comunei urmăreşte amenajarea corespunzătoare a unui teren de fotbal, unde echipa proprie să parcurgă etapele bunei afirmări în Divizia D şi, de ce nu, chiar avansarea. Cele două cupe obţinute deja pot fi un semn bun. Primarul trage nădejde şi în construirea unei săli de sport, terenul propice aflându-se în vecinătatea şcolii.
Arendaşul olandez
În comuna Tulca există 500 vaci cu lapte şi 2.500 oi. La centrele de colectare se predau zilnic circa 3.000 litri de lapte. Cele 930 hectare de păşune apaţin comunei şi celor două asociaţii de păşunat. În comună există două asociaţii agricole, iar la iniţiativa primarului este în curs de constituire o asociaţie agricolă româno-olandeză, care doreşte să preia în arendă 1.000 sau chiar 2.000 hectare de teren arabil.
Proiectele primarului
Extinderea alimentării cu apă
Construcţia a două poduri de mare necesitate
Modernizarea a 5 km de străzi în Tulca şi Căuaşd.
Achiziţionarea unui buldoexcavator
Refacerea şi întreţinerea trotuarelor
Construcţia unei săli de sport
Introducerea gazului metan
acest reportaj este unul foarte reusit