Beiușenii s-au obișnuit, în ultimii ani, cu evenimentele organizate de Asociația „Avram Iancu”. De obicei, în perioada premergătoare vacanței de vară, era organizat concursul de istorie intitulat „Avram Iancu – Crăișorul Munților”, întrecere adresată elevilor de gimnaziu și de liceu cu o largă participare județeană.

Din cauza pandemiei de coronavirus, concursul dedicat Crăișorului nu a mai putut avea loc în acest an, motiv pentru care entuziaștii membri ai Asociației „Avram Iancu” Beiuș au decis să marcheze, totuși, „vremea cireșelor”, adică perioada în care se crede că s-a născut marele luptător pașoptist. Prin urmare, miercuri, 24 iunie, la bustul lui Crăișorului Munților din Parcul Central, s-a desfășurat festivitatea aniversară dedicată împlinirii a 196 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. La eveniment au participat consiliera județeană Stela Babău, Sorin Vesa și Monica Teaha, managerul și directoarea medicală ai Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” Beiuș, membri ai asociației și numeroși alți localnici.  

După intonarea Marșului lui Iancu, președintele entității organizatoare, Viorel Ianc, a rostit o alocuțiune în care a trecut în revistă activitățile derulate în ultimele luni și le-a mulțumit zecilor de membri ai Asociației „Avram Iancu” Beiuș care au contribuit la reușita acestora. La finalul manifestării aniversare, participanții au depus flori de sânziene la bustul lui Avram Iancu.

 

Crăișorul s-a născut „la vremea cireșelor”

Dacă asupra anului nașterii lui Avram Iancu – 1824 – istoricii s-au pus de acord, cât privește ziua și luna în care Crăișorul Munților a venit pe lume, situația este neclară, deoarece, în registrul matricol al satului natal Vidra de Sus, în Protocolul botezaților din anul 1824, acesta nu apare. După cum afirmă cercetătorul Florian Dudaș, în volumul intitulat „Avram Iancu în tradiția poporului român” (Editura Facla, Timișoara, 1989), lipsa înscrierii nașterii și botezului copilului Avram ar putea fi explicată prin influența tatălui său, Alisandru, care era pădurar și jude domenial („birău”): „Însă oamenii locului, căutând ei înșiși o explicație a faptului de mai sus (lipsa înscrierii copilului în matricola satului – n.n.), înclină să creadă, potrivit spuselor din bătrâni, că neînregistrarea copilului s-ar datora intervenției lui Alisandru Iancu. Cum am văzut, „birăul” mai avea un băiat, pe Ioan, în vârstă de doi ani. Născându-se acum Avram și având doi feciori, potrivit legilor, unul era sortit oastei. Așa că, pentru a-l scăpa de îndelungatul serviciu militar în slujba armatei austriece, în virtutea prestanței de care se bucura, a bunelor relații cu oficialitățile locului... familia ar fi reușit să obțină omiterea numelui copilului din matricola satului.” Pornind chiar de la o mărturisire a Crăișorului, istoricul Florian Dudaș emite o opinie pertinentă despre anotimpul în care s-ar fi născut Iancu: „Avram Iancu însuși ar fi mărturisit unui prieten... că s-a născut «la vremea cireșelor». În zonele de șes și deal ale Transilvaniei cireșele se coc, în mod obișnuit, în cursul lunii iunie. În Munții Apuseni, pe platouri, cireșele se coc mai târziu, în iulie, iar în satul lui Horea, pe Fericet, găsești cireșe coapte până târziu, în august. Așadar, potrivit tradiției, Avram Iancu trebuie să se fi născut în vara anului 1824, în cursul lunilor iulie sau august.”