O călătorie de vis de la Oradea la Paris

După ce au participat la zeci de activităţi educative şi diverse acţiuni de ecologizare sau înfrumuseţare a spaţiilor verzi, 48 de elevi ai Şcolii cu clasele I - VIII "Nicolae Bălcescu" din Oradea, participanţi la proiectele desfăşurate de instituţia de învăţământ "Şi eu sunt european" sau "Copil, Natură, Viaţă", au primit o binemeritată recompensă. Timp de opt zile, în perioada 23 - 31 octombrie, cu sprijinul Primăriei Oradea şi a directorului şcolii, Ioan Mocan, elevii au avut parte de o vacanţă de neuitat în capitala Franţei, vizitând şi oraşele Strasbourg şi Salzburg. La ora bilanţului, pe drumul spre casă, concluzia generală a fost că fiecare minut petrecut pe meleaguri străine a meritat oboseala, călătoria de zeci de ore cu autocarul, cei cinci mii de kilometri şi alergătura de la un obiectiv fiind compensate de o adevărată lecţie de istorie, eleganţă şi cultură, care, spre deosebire de altele, s-ar putea ca pentru majoritatea dintre membrii grupului să fi fost predată pentru prima dată în viaţă.

Un oraş cosmopolit
Oraş al luminilor, al îndrăgostiţilor sau al modei, Parisul ni s-a dezvăluit aşa cum este el: un amestec de modernism, istorie, cultură şi artă. Străzile colorate, cu oameni de toate felurile, de la francezi la marocani, arabi sau indieni, formează o metropolă cosmopolită, capitala Franţei. După 24 de ore de călătorie, oboseala tuturor a trecut ca prin minune la vederea centrului istoric al Parisului. Clădiri impunătoare, grandioase, amplasate de o parte şi de alta a Senei, Luvrul, Piaţa Concorde, catedrala Notre Dame, închisoarea Conciergerie sau Turnul Eiffel, celebrele bulevarde sau Arcul de Triumf sunt doar câteva din adevăratele opere de artă care te fac să iubeşti Parisul. Explorarea Parisului a început cu vizitarea Domului Invalizilor, cea de-a doua clădire ca înălţime după Turnul Eiffel. Construit în 1670, la iniţiativa Regelui Soare pentru a adăposti soldaţii răniţi, domul a devenit una dintre principalele atracţii turistice ale Parisului, adăpostind mormântul lui Napoleon, realizat din porfir roşu finlandez, Muzeul Armelor, Biserica Domului sau Muzeul planoreliefurilor. Ne-am făcut loc printre sutele de turişti, care, chiar şi în lunile de toamnă iau cu asalt capitala Franţei, îndreptându-ne spre Pantheon, situat în Cartierul Latin. Iniţial clădirea a fost construită ca biserică dedicată sfintei Genevieve, dar astăzi combină ritualurile bisericeşti cu un loc de veci faimos. Picturi, sculpturi şi celebrul pendul al lui Foucault sunt doar câteva din atracţiile Pantheonului, la fel ca şi celebrele catacombe unde există sute de cripte şi morminte ale marilor oameni ai Franţei, Alexandre Dumas, Victor Hugo, Emile Zola sau Voltaire. Au urmat apoi Bazilica Sacre Coeur, Universitatea Sorbona, Grădinile Luxembourg, Piaţa Concorde, locul unde pe vremuri era amplasată ghilotina, şi celebrul Luvru, cel mai mare muzeu parizian, după suprafaţă, şi printre cele mai cunoscute muzee din lume. Clădirea este un fost palat regal situat în inima oraşului Paris, între malul drept al râului Sena şi Rue de Rivoli. Curtea sa principală se află pe axa bulevardului Champs-Élysées. Cu peste 35.000 de lucrări găzduite într-o clădire gigantică, având o suprafaţă de aproape 20.000 metri pătraţi, şi cu piramida de sticla din afară, muzeul este o clădire memorabilă. Cum pentru a vizita toate expoziţiile trebuie să ai la dispoziţie zile întregi, am trecut în revistă câteva din cele mai importante opere de artă: Mona Lisa, Venus din Milo sau Fecioara cu pruncul, capodopere admirate de turiştii din întreaga lume.

Tradiţie şi modernism
Un alt obiectiv important din Paris, catedrala Notre Dame, una dintre cele mai vechi construcţii din capitala Franţei, ne-a uimit prin măreţie şi grandoare. Un masiv de dantelărie în piatră încărcat de istorie.
În apropiere de Notre Dame, ţigăncile românce care trăiesc din mila vizitatorilor ne-au recunoscut repede, "după vorbă, după port", şi, preţ de câteva minute, au renunţat la încercările de înduioşare a turiştilor, îndreptându-şi atenţia asupra noastră. În Paris, până şi cerşetorii sunt însă politicoşi. Departe de a fi ostentativi, majoritatea au recurs la ceea ce se poate numi "cerşitul modern". Fie că dau reprezentanţii stradale, cântă sau se transformă în statui, cu toţi oferă ceva în schimbul câtorva cenţi. Un bărbat costumat în sfinx, postat chiar în faţa catedralei, "prindea viaţă" brusc la vederea gologanilor puşi într-o cutie pe care o avea la picioare. "Suratele" noastre cu fuste înflorate au ţinut să ne informeze repede că putem vorbi şi cu artistul de ocazie tot pe limba noastră, "sfinxul" fiind, la rândul lui, român. Am lăsat în urmă catedrala înconjurată de sute de vizitatori curioşi şi ne-am îndreptat spre o altă atracţie a Parisului, Centrul Pompidou. Centrul este unul interdisciplinar unde se poate citi, se pot vizita expoziţii de artă plastică, dar şi de arhitectură industrială şi se înscrie în clasa arhitecturii high - tech. În apropierea lui, în zona centrală a Parisului, se află atelierul lui Constantin Brâncuşi, care găzduieşte unele dintre cele mai importante opere ale artistului român. Şi cum nu poţi vizita Parisul fără a vedea simbolul oraşului, ne-am îndreptat, seara, spre Turnul Eiffel. Aici eşti aproape luat pe sus de o puzderie de comercianţi de culoare care vând suveniruri. Cum reclama e sufletul comerţului, vânzătorii s-au adaptat, aşa că vorbesc câte puţin din toate limbile. Nici n-am apucat să ajungem bine lângă colosul de metal până când, cu un accent extrem de amuzant, au început ofertele: "cinci la un euro", "vindem ieftin", "turnu' mare" sau "haide, haide, România". Înainte de a urca în turn, preţ de o oră, am văzut Parisul altfel, într-o croazieră pe Sena. În ritmurile muzicii lui Edith Piaf, oraşul luminat, cheile Senei şi podurile celebre îţi dau o nouă viziune asupra fascinantei metropole. La fel, Parisul văzut din Turnul Eiffel, o întindere de lumini pe care abia o poţi curpinde cu privirea, este o privelişte de neuitat.

Lux şi opulenţă, pe Valea Loirei
Zeci de milioane de turişti vizitează în fiecare an castelele din Valea Loirei, fostă capitală a Franţei pe vremea regilor de Valois. O regiune a superlativelor, unde sunt cele mai multe castele din cea mai vizitată ţară din lume. Am ales să facem o incursiune pe domeniul de vânătoare Chambord, acolo unde există castelul cu acelaşi nume, cel mai mare din Valea Loirei. Rezultatul combinaţiei dintre imaginaţia lui Leonardo da Vinci şi visele regelui Francois I, castelul este o creaţie grandioasă, fosta scenă a pieselor lui Moliere. Şi azi pe domeniu au loc partide de vânătoare, organizate în stilul clasic, cu câini, hăitaşi şi călăreţi, turiştii pot vizita domeniul cu trăsura sau, mai nou, cu autoturisme de teren. Tot în Valea Loirei, am vizitat oraşul Blois cu castelul unde familia regală obişnuia să îşi petreacă timpul liber, o altă capodoperă medievală demnă de aprecierile de care, de altfel, se bucură. În zona centrală a oraşului Blois am descoperit, spre uimirea noastră, un panou pe care scria, cu litere mari: "Blois, oraş înfrăţit cu Sighişoara". După incursiunea pe Valea Loirei, am ajuns la Versailles, un loc greu de descris în cuvinte. Palatul a fost construit la ordinul împăratului Ludovic al XIII-lea, începând din 1624, fiind un domeniu unde suveranul şi familia regală mergeau la vânătoare. Urmaşul său la tron, Regele Soare, de teamă ca şi-ar putea pierde coroana din cauza comploturilor nobilimii, a transformat aşa-numita casă de vânătoare în ceea ce este azi Palatul Versailles, care păstrează istoria, mirosul şi stilul acelor vremuri. Apartamentele regale, sălile de bal, capela sau celebra galerie a oglinzilor, unde s-a decis soarta atâtor naţiuni prin semnarea tratatelor de la curtea regilor Franţei, grădinile palatului şi poarta prin care parcă vezi aievea gărzile de muschetari, coridoarele şi uşile secrete, intrigile, bârfa, legăturile adulterine sau iubirile trecătoare, toate sunt şi azi prezente în Versailles.

Disneyland, un tărâm de poveste
Ultima zi petrecută în Paris a fost dedicată în totalitate copiilor, pentru care cea mai aşteptată vizită a fost cea din parcul de distracţii Disneyland. O dată ajunşi, micuţii s-au bucurat de întâlnirile cu cele mai iubite personaje de basm şi au dat năvală în cele mai cunoscute puncte de atracţie: "Star Tours", "Space Mountain", "Piraţii din Caraibe", "Peter Pan" sau "Phantom Manor". O lume de basm în care uiţi pentru o zi că eşti adult şi, cot la cot cu cei mici, te poţi bucura în voie de toate poveştile copilăriei, de personajele preferate şi de celebrele trenuleţe care te poartă într-un ritm ameţitor prin munţi, ape sau chiar prin galaxie. După cinci zile petrecute în capitala Franţei şi împrejurimile acesteia, ne-am îndreptat spre Reims, vizitând catedrala de încoronare a regilor Franţei, acolo unde, printre miile de persoanaje istorice, a păşit şi Ioana d'Arc. Un alt popas a fost în oraşul Strasbourg, un centru important al Europei. Numeroase instituţii europene sunt reunite aici: Consiliul Europei, Parlamentul European, Comisia şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Fundaţia Europeană pentru Ştiinţă sau Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului.

În fine, excursia s-a încheiat pentru cei 48 de elevi şi cadre didactice cu vizitarea oraşului Salzburg, oraşul muzicii şi al lui Mozart, locul în care s-a născut celebrul compozitor şi unde s-a filmat nu mai puţin cunoscutul film "Sunetul muzicii".