În zi de mare praznic - Înălţarea Domnului - poporul român cinsteşte sufletele celor care s-au jertfit pentru patrie, pentru eliberarea acesteia de asupritori. Într-o atmosferă plină de solemnitate, cu bucheţele de flori frumos pregătite de acasă, elevii Şcolii cu clasele I-VIII din localitatea Leş, îndrumaţi de către dascălii lor, au păşit în curtea cimitirului pentru a păstra un moment de reculegere în memoria celor care şi-au dat viaţa pentru eliberarea ţării, pentru libertatea semenilor lor.

Dorind să aducă un omagiu eroilor noştri, elevii au marcat această zi deosebită prin câteva momente emoţionante, fiind susţinuţi în demersul lor de către dascăli şi oficialităţi. Astfel, începând cu ora 12.00, părintele paroh Mircea Vesea a oficiat slujba de pomenire a morţilor, rugându-se pentru sufletul eroilor noştri. Elevii şcolii au aflat apoi, prin intermediul profesorului de istorie Gheorghe Pop, că satul Leş are cea mai mare groapă comună din vestul României, 318 de soldaţi din Divizia 3 Vânători de munte şi Tudor Vladimirescu fiind înmormântaţi aici. Directoarea Melinda Tănase a dat citire unei scrisori primite de la unul dintre supravieţuitorii celui de-al Doilea Război Mondial care a luptat pe teritoriul localităţii Leş, Dumitru Nadiş. Acesta, imobilizat la pat din cauza unei răni la picior pe care o are din timpul războiului, îşi exprima regretul de a nu putea fi prezent la mormântul camarazilor lui de luptă şi povestestea emoţionant, în rândurile sale, despre trăirile de pe câmpul de luptă. Din cuvintele veteranului de război, elevii au aflat că soldaţii aveau un singur ţel: eliberarea ţării, în special a satului Leş, de sub dominaţia fascisto-hortistă şi că porneau la luptă având ca sprijin credinţa în Dumnezeu. Alături de flori, elevii şi-au adus omagiul şi prin cântece şi poezii închinate memoriei eroilor noştri. Eleva Gesica Goron, din clasa a II-a, a dat citire poeziei "Eroii noştri", compusă de învăţătoarea Anamaria Popovici, iar elevele Delia Baciu şi Rebeca Farcaş au recitat poeziile "Eroi au fost, eroi sunt încă", de Zorica Laţcu, şi "Patria română", de George Coşbuc, pregătite fiind de învăţătoarele Camelia Rusu şi Eugenia Bonchiş.

În final, elevii curioşi au avut ocazia să afle povestioare de pe front de la veteranul de război bace Vila, domnul Gavrilaş, fiu al satului Leş.