Locuitorii din Săcueni și satele apropiate sunt rugați să se prezinte joi dimineață, între orele 08.00 și 11.00, în incinta Muzeului din Săcueni pentru a dona sânge.

Donarea de sânge va avea loc în data de 11 ianuarie, de la ora 08.00 dimineața. „La oricine poate veni momentul când un apropiat ajunge într-o situație critică sau viața îi este în pericol. În astfel de cazuri orice ajutor mic poate fi foarte important. Pe această cale rugăm locuitorii din Săcueni și satele apropiate ca, cine este apt, să doneze urgent sânge. Vă rugăm să ne semnalați cât mai urgent intenția de donare la numerele de telefon 0746/616.855 și 0743/435.421”, transmit reprezentanții Centrului de Transfuzie. Cei care vor să doneze trebuie să aibă la ei cartea de identitate, vârsta între 18 și 60 de ani (persoanele de peste 50 de ani care doresc să devină donatori de sânge trebuie să se prezinte cu o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice) să aibă greutatea între 50 și 100 kg la femei, 50 - 110 kg la bărbaţi, să nu fi consumat alcool sau grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, să fie școlarizați, cu un nivel de igienă corespunzător prezentării într-o instituție medicală, să consume multe lichide (necarbogazoase) cu o zi înainte și în ziua donării de sânge (pentru hidratare) și să aibă o tensiune sistolică între 110 și 180 mmHg. Femeile să nu fie însărcinate, să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, să fi trecut cel puțin o lună de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii.

Merită menționat că în dimineața de dinaintea donării se poate bea apă, cafea sau ceai (hidratarea este indicată) și se poate consuma o felie de pâine prăjită sau biscuiți. Nu se fumează cel puțin două ore înainte şi după donare (se recomandă a nu se fuma deloc ȋn ziua donării, pentru asigurarea confortului fizic și psihic post-donare).