Au fost aleși cei 140 de câștigători ai concursului EcoProvocarea din cadrul campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”. Extragerea a avut loc în direct, pe pagina de Facebook, iar elevii au fost aleși, prin tragere la sorți, de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor - Mircea Mălan și șeful Inspectoratului Școlar - Horea Abrudan.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, în calitate de președinte al Ecolect Group, și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, au desemnat ieri, 27 iunie, prin tragere la sorți, cei 140 de elevi câștigători ai concursului EcoProvocarea din cadrul campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, ediția a III-a, 2023.

Extragerea a avut loc în direct, pe pagina de Facebook a Ecolect Group. Concursul „EcoProvocarea” s-a desfășurat în perioada 1 mai - 15 iunie 2023 și s-a adresat elevilor înscriși în clasele I - XII în școlile din toate orașele și comunele din județul Bihor, inclusiv Municipiul Oradea.

Județul Bihor este împărțit în șapte zone din punct de vedere al serviciului de salubrizare. Au fost extrași 20 de câștigători din fiecare zonă. Fiecare elev va fi premiat cu un voucher în valoare de 500 de lei, de la Decathlon.

Pentru a câștiga, elevii au avut de îndeplinit mai multe criterii: să fie membri într-un EcoClub (o echipă de elevi voluntari pentru protejarea mediului, constituită la nivelul școlii), să participe la concursul sportiv „Ștafeta Reciclării” organizat de școala unde învață, să participe la cel puțin o acțiune de igienizare și să convingă 3 adulți să își instaleze aplicația „Bihor Curat”, gestionată de Ecolect Bihor.

Desfășurarea competițiilor și gestionarea EcoCluburilor au fost posibile datorită implicării cadrelor didactice din fiecare școală. Din cei 482 de profesori implicați, 40 au câștigat, prin tragere la sorți, câte un voucher în valoare de 250 de lei oferit de sponsorul Benvenuti.

„În numele Consiliului Județean Bihor și al Ecolect, vreau să mulțumesc Inspectoratului Școlar, tuturor profesorilor și elevilor care s-au implicat în aceste acțiuni de igienizare, conștienți fiind cu toții că problema gestionării deșeurilor este una comună, dar rezolvarea ei ține de fiecare dintre noi”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

„Vreau să felicit elevii implicați în toată această campanie și în concursul EcoProvocarea. Nu putem decât să le apreciem implicarea lor și a cadrelor didactice care au înțeles importanța demersului, care, sunt convins, ne vor fi alături și în edițiile viitoare și se vor implica activ în educația ecologică”, a adăugat inspectorul școlar general, Horea Abrudan. 

Elevii care au câștigat componenta „Ștafeta reciclării” din cadrul concursului „EcoProvocarea” vor primi, din toamnă, acces la un meci de baschet al echipei CSM Oradea.

În luna mai s-a desfășurat cea de-a treia ediție a campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor”, un proiect al întregii comunități, care se bucură de sprijinul partenerilor ADI Ecolect Group, ISJ Bihor, Universitatea din Oradea, cultele religioase, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Direcția Silvică, ONG-uri de profil, mediul de afaceri local și presa.

La fel ca în anii precedenți, în luna mai au fost organizate două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei”, care se adresează primăriilor din județ, și EcoProvocarea, o competiție pentru elevii din județul Bihor, care s-a încheiat în 15 iunie.