Aflată la cea de-a 13-a ediţie, tabăra de pregătire în acordarea primului ajutor şi managementul dezastrelor, Medical Adventure School in Holiday, MASH, se desfăşoară, începând din 5 august, pe platoul Glăvoiu, din rezervaţia Padiş. Proiectul a fost iniţiat în anul 2001, de o mână de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, aceştia fiind inspiraţi chiar de serialul... MASH. Astăzi, tabăra a devenit un reper pentru pregătirea voluntarilor pentru situaţii speciale şi dezastre, în ultimii ani sute de studenţi din întreaga ţară beneficiind de un astfel de training. Ineditul acestui program constă tocmai în faptul că a reuşit sa reunească în parteneriat mai multe instituţii menite să intervină în asemenea situaţii. Tabăra MASH se desfăşoară în parteneriat cu Serviciul de Asistenţa în Situaţii Speciale SARTISS, Universitatea din Oradea, Asociaţia Studenţilor Medicinisti din Oradea, SMURD, Salvamont Bihor, Consiliul Naţional de Resuscitare şi S.N. Crucea Roşie şi cu ajutorul mai multor sponsori, care, an de an, fac posibilă pregătirea viitorilor medici din toate centrele universitare ale ţării.


Un parteneriat activ pentru situaţii speciale
Din anul 2006, MASH este organizată de către Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale (SARTISS), organizaţie care a fost constituită din membri ai mai multor servicii şi organizaţii care printr-un parteneriat activ au lansat proiectul în 2001şi au continuat până la ediţia din 2005. Reprezentanţii serviciilor sunt dr. Mihai Botea - S.N. de Cruce Roşie Filiala Bihor, dr. Hadrian Borcea - coordonator medical SMURD Oradea, Lucian Nistor - director tehnic Salvamont Bihor, dr. Vlad C. Deac - AMSPPR, dr. Mircea Galu - Facultatea de Medicină, Universitatea din Oradea, Vlad Precup - Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea şi dr. Mihai Berechet. În acest an, tabăra MASH a reunit 70 de studenţi medicinişti din ţară şi nu numai, dornici să afle lucruri noi de la persoanele mult mai experimentate. Scopul evenimentului îl constitue rezolvarea cât mai multor probleme cu risc de acutizare în societatea românească cum ar fi lipsa educaţiei medicale în rândul tinerilor, dificultatea acordării primului ajutor medical în zonele montane cu o ridicată afluenţă turistică şi un număr crescut de accidente, crearea unei noi perspective către medicina de urgenţă şi petrecerea într-un mod cât mai adecvat a timpului liber de către studenţii medicinişti. Cu această ocazie au avut loc drumeţii, cursuri de Basic Life Support - BSL - susţinute de medicul Hadrian Borcea, coordonator al SMURD Bihor, elemente de protecţie a căilor aeriene prezentate de asistenta şefă a SMURD Târgu-Mureş, Hajnalka Vas, salvare aeriană, cazuistica accesibilităţii montane, orientare sportivă montană, salvarea din subteran şi demonstraţii practice. Pe durata taberei începute în urmă cu o săptămână participanţii au avut de a face atât cu vreme bună, cât şi cu condiţii mai vitrege, din fericire peste toate reuşind să treacă cu bine. Cazarea fiecărui participant s-a făcut în corturi, iar masa de amiază - "la comun", fiind pregătită de reprezentanţi ai Green Team. Dacă la început pentru unii a fost mai greu, cu trecerea timpului totul a devenit o obişnuinţă. Cursuri, aplicaţii practice, drumeţii şi multă distracţie sunt doar câteva dintre momentele de care au avut parte tinerii medicinişti din tabăra MASH.

La Glăvoiu, adunarea!
Cele circa o sută de persoane care au ajuns la începutul săptămânii trecute în Padiş, participanţi şi organizatori, şi-au început aventura vizitând împrejurimile locului în care a fost amplasată tabăra. Zeci de corturi, de toate mărimile au împânzit platoul Glăvoiu, din peisaj nelipsind cortul Crucii Roşii sau cel de armată, care a servit, pe tot parcursul programului, drept sufragerie. Dacă în primele zile vremea a fost numai bună pentru o excursie la munte, la sfârşitul săptămânii lucrurile s-au schimbat. Temperaturile destul de scăzute înregistrate sâmbătă şi ploaia care a căzut aproape toată ziua nu au produs însă mari schimbări în programul tinerilor. Dimpotrivă, organizatorii s-au arătat chiar încântaţi de faptul că viitorii medici au posibilitatea să lucreze şi în condiţii meteorologice nefavorabile. "Am ales ca loc de desfăşurare a taberei zona Padiş tocmai pentru ca participanţii să lucreze şi să trăiască în condiţii mai puţin favorabile, fără electricitate sau apă curentă. Pe de altă parte, faptul că am avut şi vreme bună şi vreme rea este folositor pentru viitorii medici, aceştia având posibilitatea să muncească şi în condiţii vitrege", a precizat Mihai Botea, unul dintre organizatori. Deloc intimidaţi de precipitaţii, cei 70 de studenţi, echipaţi corespunzător cu pelerine şi bocanci au participat sâmbătă dimineaţa la un exerciţiu de salvare. Salvamontiştii bihoreni au fost cei care au simulat salvarea unei persoane blocate în subteran, situaţii cu care s-au confruntat de altfel şi în realitate. Atenţi la tot ceea ce li se explica, studenţii au învăţat noţiunile de bază cu privire la metodele de prim ajutor în asemenea situaţii, profitând de prezenţa în mijlocul lor a salvatorilor montani şi a specialiştilor în medicina de urgenţă. În plus, pentru că în cazul unui accident subteran sau montan este necesară prezenţa unui medic capabil să ajungă la un pacient, studenţii au avut posibilitatea să urce pe munte, la fel ca salvamontiştii, ancoraţi în frânghii, şi să înveţe câteva reguli de bază şi din acest domeniu.

De la teorie la practică
Tot sâmbătă, viitorii medici au participat la un curs susţinut de coordonatorul SMURD, dr. Hadrian Borcea, învăţând mai multe tehnici de prim ajutor nu doar teoretic, ci şi practic. Pe lângă o modalitate de petrecere a timpului liber, tabăra MASH este un pas important în cariera tinerilor studenţi, aceştia urmând să primească, la final, diplome recunoscute, care atestă faptul că au fost pregătiţi în acordarea primului ajutor. Săptămâna petrecută în tabără nu a însemnat doar muncă, tinerii găsind loc, printre cursuri şi exerciţii, şi pentru distracţie. Cea care a întreţinut atmosfera pe durata taberei a fost asistenta şefă de la SMURD Târgu Mureş, care, pe lângă cursurile prezentate, a iniţiat o serie de jocuri distractive de grup. Ieri, în tabăra de la Glăvoiu s-a desfăşurat unul dintre cele mai aşteptate momentele ale programului, un concurs între participanţi, la start aliniindu-se 14 echipe. Un echipaj a fost format din cinci persoane, fiecare avînd propriul logo, nume şi un steag specific. Scopul întrecerii l-a constituit evaluarea cunoştinţelor teoretice şi practice dobândite în acestă perioadă. Tinerii au avut de trecut mai multe probe, de la orientare turistică la cele medicale. La final au fost premiate patru echipe, fiind acordate locurile I, II, III, dar şi un loc special, pentru cei care s-au dovedit a fi cei "mai uniţi".
Sponsorii acestei ediţii a taberei MASH au fost Toyota, Banca Transilvania, Hanahh, Medimpact, Marmota Land, Consiliul Judeţean Bihor, cofinanţând activităţile din Padiş cu suma de 20.000 lei.

După ce, marţi, vor pune punct şi ediţiei de anul acesta a taberei MASH, organizatorii se vor pregăti de o nouă provocare. Astfel, în luna septembrie a acestui an se va desfăşura prima ediţie a unei tabere asemănătoare, dar care, de acestă dată, va fi dedicată doar medicilor rezidenţi, specializaţi în medicina de urgenţă.