Maternitatea orădeană, preluată cu datorii mari
Costuri enorme pentru refacerea instalaţiei electrice
Incendiul de săptămâna trecută declanşat la Maternitatea din Oradea nu a provocat disfuncţii ale activităţii medicale, nici întreruperi, dar va implica uriaşe cheltuieli pentru refacerea instalaţiei electrice. Directoarea spitalului, dr. Liana Antal, a spus că izbucnirea incendiului la separatorul din postul de transformare al spitalului a fost cauzat de infiltraţiile de apă ajunse la tabloul de siguranţă. Un generator adus, la SC Electrica SA, pe bază de combustibil lichid, pus în funcţiune după incendiu, a permis derularea activităţii medicale în sălile de operaţii şi în secţiile de terapie intensivă, dar aparatul a eşuat în repetate rânduri, de la ora 14.00 până 19.30 în ziua respectivă, lăsând în întuneric restul spitalului, de la lăsarea serii până la 22.30, când totul a reintrat în normal. Incendiul a lăsat urme adânci, însă, în bugetul spitalului, întrucât necesită refacerea întregii instalaţii electrice, care se ridică la valoarea de 40.000 de euro. Proiectul a fost demarat deja şi va fi realizat cu sprijinul Consiliului Local.
Bugetul predestinat infirmă supoziţia neplăţii datoriilor din cauza salariilor mari
Actuala conducere a Maternităţii a preluat cârma instituţiei, în septembrie 2004, cu o datorie de 32 de miliarde de lei (datoriile acumulate de spital din 2003 fiind 12,9 miliarde), dintre care, la sfârşitul anului erau contabilizate încă 29,7. Din această sumă, 2,2 miliarde de lei reprezintă datorii din 2003. Pentru că au existat supoziţii referitoare la neplata unor cheltuieli gospodăreşti ale spitalului din cauza salariilor maxime acordate personalului, directoarea Maternităţii a spus că bugetul spitalului este prevăzut cu anumite destinaţii, pe capitole, infirmând aceste zvonuri. "Dimpotrivă, personalul a fost nevoit să efectueze ore suplimentare de muncă, care nu au fost plătite integral. Spre exemplu, pentru cheltuielile de personal sunt necesare lunar şase miliarde de lei, inclusiv bonurile de masă şi sporurile salariale", a afirmat dr. Liana Antal.
Infecţiile contractate în spital, sub procentul permis de lege
În repetate rânduri, fosta conducere a spitalului, reprezentată de dr. Traian Mureşan, afirma că, raportat la celelalte unităţi similare din ţară, spitalul din Oradea se remarcă prin una dintre cele mai mici rate în ceea ce priveşte infecţiile nozocomiale (bolile contractate în spital). "Există o urmărire zilnică a acestor infecţii şi, într-adevăr, Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie din Oradea se pare că se situează la un procent sub 4 la sută, sub limitele admise în prezent de legislaţie", a mai spus directoarea unităţii spitaliceşti.
Tariful la "saloanele de lux", înjumătăţit
Aşa numitele saloane de lux, în fond rezerve ale spitalului, şase la număr, care permit şederea în spital a unui membru al familiei (tatăl) alături de viitoarea sau proaspăta mămică sunt finalizate. Acestea sunt situate la etajele al II-lea şi al III-lea din clădirea Maternităţii şi sunt saloane cu doar două paturi şi cu grupuri sanitare amenajate modern. Tariful de şedere aici pentru aparţinător a scăzut de la un milion de lei la 500.000 de lei pentru 24 de ore (ceea ce înseamnă cheltuielile de cazare şi masă pentru tătic). Procedura este simplă: trebuie întocmită o cerere de mână la internarea în spital, la care se anexează foaia de observaţie, iar la ieşirea din spital se achită contravaloarea "cazării". Dr. Liana Antal a declarat că solicitările pentru şederea în aceste saloane sunt de 4-5 într-o lună.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.