„Memoria locului” este un proiect cultural menit să valorifice și să promoveze tradițiile locale, să păstreze memoria acestui loc de suflet, unde ne avem rădăcinile, identitatea, frumusețea, dorul, doina. Biserica de piatră de la Tinăud este un exemplu în acest sens.

 

Octavian Goga spunea: „Biserica la noi a fost din vechime un criteriu de naționalitate”. Cultura oferă sol fertil credinței, iar credința face să rodească perenitatea culturii ca pe o liturghie a identității unui popor. În parteneriat cu Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, un grup de elevi și invitați ai Bibliotecii Orăşeneşti „Octavian Goga” din Aleşd au pornit spre Tinăud.

Miercuri, 9 mai, pe o vreme minunată, copiii din clasele a V-a și a VII-a, însoțiți de profesoarele Alina Buzle și Felicia Lele, au pornit la drum spre Tinăud având la ei steaguri și pancarde înscripționate cu logo-ul Centenarului Marii Uniri şi numele Liceului „Constantin Șerban” și „înarmaţi” cu un entuziasm debordant. I-au însoțit colectivul bibliotecii și invitații, care s-au alăturat cântecelor și scandărilor copiilor. Ajunși cu bine la Biserica de piatră de la Tinăud, ei au fost întâmpinați cu inima deschisă și bucurie de părintele Florian Ardelean și profesoara Mariana Ardelean.

Părintele a prezentat istoricul bisericii-monument înălțată în vremea domnitorilor peregrini, secolul XVII, în anul 1659. Constantin Șerban, fost Domn al Țării Românești între anii 1654 și 1658, a peregrinat în Transilvania și a clădit din banii săi o biserică de piatră în Tinăud, în semn de mulțumire sufletească, de laudă, de aducere aminte.

Părintele a subliniat și rolul fiecărui preot paroh în construcția, renovarea, pictarea și mobilarea bisericii: la 1828, preot paroh a fost Ioan Molnar Morărescu, căruia i se datorează renovarea edificiului; din 1870 a fost preot George Molnar Morărescu, originar din Borod; au urmat alți preoți parohi - pr. Iacob Ilarion, originar din Peștiș, pr. Ioan Erdeli, pr. Constantin Tarcău , pr. Vasile Boșca , pr. Ovidiu Bocșan, pr. Horațiu Bocșan și, în prezent, pr. Florian Ardelean. Prof. Alina Buzle a vorbit despre importanța zilei de 9 mai - Ziua Independenței României, Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Europei, iar prof. Felicia Lele a oferit o emoționantă surpriză, cântând, alături de copiii ei, pricesne, încheind rotund și frumos o acțiune de suflet reușită. La ieșire, o altă surpriză plăcută pentru copii: enoriașele parohiei i-au servit cu dulciuri făcute de ele cu mult drag.     

Grupul s-a întors la fel de entuziast, iar în fața Primăriei Aleșd copiii au dorit să facă un popas și să scandeze: „România, La mulţi ani!”.