Ca în fiecare an, ultima duminică a lunii iulie a coincis cu întâlnirea locuitorilor comunei Criștioru de Jos la hotarul dintre Săliște de Vașcău și Poiana pentru a participa la serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”, organizată de Primăria și Consiliul Local Criștioru de Jos, în cadrul Zilelor comunei.

Sfârșitul săptămânii trecute a însemnat pentru locuitorii comunei Criștioru de Jos momente de bucurie și satisfacții aparte prilejuite de serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea” în cadrul căreia, pe durata a două zile, s-au derulat mai multe activități în care au fost angrenate toate categoriile de vârstă. Zilele comunei Criștioru de Jos, 28-29 iulie, au avut o strălucire aparte, în ciuda norilor grei care au „amenințat” în permanență „lunca” hotarului dintre Săliște de Vașcău și Poiana, dar care au dorit să fie doar părtași la bucuria localnicilor, „evitând” să se reverse asupra lor, oferind astfel două zile liniștite și pline de încărcături emoționale celor prezenți.

„Presarii”, alături de localnici

Sâmbătă, cei tineri, și nu numai, s-au confruntat în competiția anuală de fotbal, iar seara au fost pe ringul de dans datorită discotecii în aer liber oferită de organizatori. Acceptând invitația ing. Fănel Tulvan, primarul comunei Criștioru de Jos, a fost prezentă la această sărbătoare și selecționata Presei Bihorene, care, în cadrul proiectului „Fă sport indiferent de vârstă... 0dar și de kilograme!”, a susținut o partidă amicală de fotbal cu selecționata comunei Criștioru de Jos. După meci „presarii” bihoreni s-au întreținut cu „microbiștii” de pe aceste minunate meleaguri, răspunzând cu multă plăcere întrebărilor puse, care a avut ca temă atât fenomenul sportiv, cât și cel istoric, datorită locului de desfășurare, unul încărcat de istorie. Duminică a avut loc „marea finală” în care echipa din Leheceni a învins vecinii din Poiana cu scorul de 4-3, în urma loviturilor de pedeapsă, scorul în timpul regulamentar fiind de 1-1.

La troița lui Horea

Duminică, la ora stabilită, 13.00, evenimentele au debutat la troița lui Horea, unde un sobor de preoți a săvârșit o slujbă de pomenire a Eroului național Horea, cel care a fost principalul conducător al Marii răscoale din anii 1784-1785. Cărarea ce duce înspre troița lui Horea a fost plină de elevii Școlii Gimnaziale Criștioru de Jos, coordonați de prof. Liliana Mirela Meza, directoarea instituției de învățământ, care au format un adevărat „coridor de flori”, întâmpinând oaspeții sosiți. Aceștia au putut admira, dar mai ales aprecia costumele tradiționale purtate de elevi, cât și cadrele didactice, într-o zi încărcată de istorie, atât prin evenimentul anual sărbătorit, Centenarul Marii Uniri, cât și datorită zilei de 29 iulie, Ziua Imnului Național. La invitația ing. Fănel Tulvan și Călin Tulvan, primarul, respectiv viceprimarul comunei Criștioru de Jos, și a consilierilor locali au dat curs invitației oameni din lumea mediului de afaceri și politică, printre am remarcat prezența senatorului Cornel Popa, a deputatului Gavrilă Ghilea, a primarului municipiului Oradea, Ile Bolojan, a vicepreședintelui CJ Bihor, Traian Bodea, și a consilierei județene Valentina Țoța. De asemenea, au răspuns invitației făcute Iulian Balaj și Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei; Florin Porge și Ioan Porge, primarul, respectiv consilierul local al orașului Vașcău; Livia Chira, consilieră locală a orașului Nucet; Gheorghe Bota, primarul comunei Rieni; Raul Bocșe, primarul comunei Câmpani; Ioan Popa, primarul comunei Lunca. La troița ridicată în memoria lui Horea s-au depus coroane din partea Parlamentului României, a Cultului Eroilor „Regina Maria” - filiala Bihor; a primăriilor orașelor Ștei, Vașcău, Nucet și comunelor Criștioru de Jos, Câmpani, Rieni, Lunca; a Școlii Gimnaziale Săliște de Vașcău, precum și din partea PNL Bihor și PSD Bihor.

 Multă muzică, distracție, dar și surprize

Participanții la evenimentele derulate cu ocazia Zilelor comunei Criștioru de Jos au avut parte de un program diversificat care, cu siguranță, a satisfăcut cele mai exigente gusturi, programul anunțat inițial având parte și de câteva surprize, oferite cu mult drag de primarul Fănel Tulvan. De altfel, aceste două zile s-au putut identifica și cu întâlnirea fiilor satului care au sosit din nou pe meleagurile natale din nenumărate colțuri ale țării, dar și din străinătate. Parcul de distracție, amenajat pentru cei mici, a fost pe gustul „prichindeilor”, dar și pe placul părinților care au simțit și trăit alături de ei momente specifice jocurilor de relaxare. Pe durata celor două zile, atât în plan sportiv, cât și la momentele solemne, dar și la cele de pe scenă, vocea, cu un timbru vocal aparte, a lui Ionel Goina, un prezentator cu o prezență scenică deosebită, a întreținut o atmosferă de reală sărbătoare, trăită la cote maxime la poalele Apusenilor. Pe scena din „luncă” a avut loc un spectacol de mare ținută, dar și bine „pigmentat”, de la ora 14.00 până la 22.30, de Ionel Goina, cu tot felul de „artificii” mult gustate de un public bine pliat pe eveniment, în care buna dispoziție a fost la ea acasă. La debut, scena a fost „invadată” de elevii Școlii Gimnaziale Săliște de Vașcău, care a capacitat auditoriul cu un program artistic, din care nu a lipsit nici teatrul, scenetele, cântecele populare specifice zonei, dar mai ales parada portului popular, mult apreciat și aplaudat. Vășcăuanca Carina Anton, o „voce spaniolă”, cum este cunoscută în zonă, a fost răsplătită cu nenumărate aplauze de concetățeni, care i-au apreciat din plin calitățile, iar Monica Blaga și Anca Papik au avut parte de același tratament. Momente extraordinare a reușit, ca de obicei, de altfel, solista de muzică de petrecere, Simona Brișcan, care printr-un repertoriu în care tema abordată a fost iubirea în prim plan, a făcut ca sexul frumos să fie din plin alintat, iar ropotele de apluaze dăruite de acestea au fost susținute cu multă dragoste și de soți, iubiți sau prieteni, care au format un adevărat „cor comun”, apreciind cum se cuvine cele 30 de minute, care au „zburat” mai repede ca de obicei. Ansamblul Aușana, Felicia Costin, Adrian Stanca și fetele, Daniela Rada, Elena Șerb, Emilia Borza Șugar, Luminița Tomuța Baba, Sânziana Toader Ardelean și Lele Crăciunescu au fost „garanția” momentelor ce au urmat, unele în care succesul unui spectacol de gală a fost pe deplin asigurat. Noaptea s-a „furișat” agale, iar despărțirea celor prezenți a avut un singur gând comun, acela că la anul, tot pe „luncă”, se vor revedea din nou la serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”, atât de dragă lor.