Sub acest generic s-a inaugurat recent, la Grădiniţa cu Program Normal (GPN) Nucet, un centru de resurse pentru educaţie şi dezvoltare (CRED). Amenajarea şi dotarea centrului s-au făcut din fonduri de la Guvernul României şi Banca Europeană de Dezvoltare, în cadrul Proiectului pentru "Reforma educaţiei timpurii", ce se desfăşoară la nivel naţional începând din 2005 şi se va termina în 2011.

 

Activitate didactică la standarde europene

Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, noul centru de la Nucet a primit binecuvântarea şi sfinţirea din partea preotului paroh local Ioan Chira, iar prof. Mirela Liliana Meza, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII Nucet, a salutat prezenţa la inaugurare a primarului oraşului, Nelu Costel Sârghie, a viceprimarului, Mircea Tuduce, a profesoarelor Liliana Laza şi Magda Coroiu, de la Şcoala cu clasele I-VIII Vaşcău, a directorilor de şcoli din zonă, precum şi a altor invitaţi. La GPN Nucet, CRED îşi va putea desfăşura activitatea în condiţii moderne, la standarde europene, deoarece toată clădirea a intrat în reparaţie capitală în iunie 2009, interioarele fiind date în folosinţă în luna septembrie. Astfel, grădiniţa este o instituţie preşcolară modernă, cu patru săli spaţioase, izolator, bucătărie utilată şi alte spaţii, unde îşi desfăşoară activitatea acum 66 de preşcolari în patru grupe, sub supravegherea educatoarelor Victoria Ujupan, Victoria Herman, Victoria Pelle, Mariana Peter. În viitor se doreşte transformarea unei grupe în una cu program prelungit, pentru a veni în ajutorul familiilor în care lucrează ambii părinţi. Deoarece sunt condiţii foarte bune pentru servirea mesei, GPN este înscrisă în programul "Şcoala după şcoală", derulat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu ISJ Bihor. În anul 2010 se doreşte continuarea lucrărilor care vor consta în termoizolaţia clădirii şi a lucrărilor exterioare, de amenajare a curţii, precum şi racordarea la centrala termică proprie.

 

Un colectiv de cadre bine pregătit

În cadrul CRED serviciile vor fi oferite pe bază de voluntariat, constituindu-se deja o echipă formată din prof. Mirela Liliana Meza, coordonatoare de proiect, prof. Adriana Micle, Octavian Klein şi educatoarele Victoria Pelle, Mariana Peter, Magdalena Feier. "Felicit echipa de proiect şi sunt ferm convins că în atenţia lor şi a noastră se va pune un accent deosebit întotdeauna pe copii, care trebuie să fie în prim-planul tuturor activităţilor derulate. Acest program presupune şi o relaţie foarte bună între educatori şi părinţi. Sunt mulţi părinţi care au o situaţie financiară mai modestă, însă în cadrul GPN şi mai ales în noul centru deschis acum, precum şi în cadrul şcolii, condiţiile de pregătire au înregistrat un salt calitativ, atât din punct de vedere profesional, cât şi al dotărilor, iar aceştia trebuie să stabilească relaţii de colaborare cu educatorii şi profesorii, putând utiliza tehnica din dotare, care le aparţine tuturor", ne-a spus ing. Nelu Costel Sârghie, primarul oraşului Nucet. Prof. Liliana Mirela Meza s-a referit în continuare la unitatea de învăţământ: "Şcoala cu clasele I-VIII Nucet reprezintă, în primul rând, un spaţiu nou, format dintr-un corp de clădire cu nouă săli de clasă, secretariat şi cotabilitate, fiind reabilitată în totalitate, acum este una dintre cele mai moderne şcoli din judeţ, unde elevii sunt în siguranţă, desfăşurându-şi activităţile într-o şcoală care corespunde cerinţelor europene. Acest lucru este posibil şi datorită unui colectiv de cadre didactice bine pregătit, unde experienţa celor cu vechime se împleteşte cu entuziasmul tinerilor dascăli. Motto-ul şcolii este 'Pentru a privi senin în viitor' şi ne obligă pe noi, dascălii, să ţinem cont de dorinţele şi speranţele elevilor. Deşi suntem o şcoală relativ mică, avem un potenţial educativ însemnat, elevii noştri participând la diferite concursuri şi olimpiade locale, judeţene şi naţionale. Avem încadraţi 17 profesori titulari şi 7 profesori suplinitori calificaţi, unii fiind cu fracţiune de normă. Rezultatul muncii lor a fost valorificat prin numeroasele participări la olimpiade şi concursuri şcolare, iar rezultatele au fost pe măsură". Astfel, elevii acestei unităţi de învăţământ au în palmares premiul special la faza naţională, premul I şi II la faza judeţeană, la disciplina educaţie tehnologică; Concursul Naţional de Muzică - locul I, secţiunea folclor, etapa judeţeană; Lumea dansului - locul III, etapa judeţeană; Şcoala nonviolenţă, locul V, etapa judeţeană; Diplomă de participare, Avram Iancu - Craiul Munţilor; Cupa CN "Avram Iancu", locul II, la echipa de fotbal; "Sărbătorim Paştele împreună", locul I, la faza zonală.

 

Investiţii pentru întreaga comunitate

De asemenea, din 10 decembrie 2008, şcoala beneficiază de un Centru de Documentare şi Informare (CDI), unde există un cabinet de informatică modern, cu aparatura modernă, PC-uri, retroproiector, Smartboard (tablă interactivă), xerox multifuncţional, laptop, cameră video etc. Biblioteca şcolii are aproximativ 6780 de volume, o parte dintre acestea fiind achiziţionate în 2008 cu fonduri alocate de la CJ Bihor, şi carte sonoră (DVD-uri, CD-uri). De acest centru beneficiază întreaga comunitate, pentru că este conectat la reţeaua de internet, însă grupul ţintă îl reprezintă elevii şcolii. "Dispunem de o sală de sport pe care cu sprijinul Primăriei Nucet, în special a domnului primar Costel Nelu Sârghie şi a consilierilor locali, am reuşit să o amenajăm, fiind funcţională din septembrie 2008 şi unde avem 2 aparate de gimnastică, donate de Fundaţia Margarit, reprezentată de doamna Viorica Cozma, şi un aparat multifuncţional, achiziţionat prin fonduri alocate de la ISJ Bihor în anul 2008. În Băiţa-Sat avem o şcoală cu clasele I-IV, situată într-o clădire construită în anul 1890, de aceea avem un proiect de reparaţie capitală, ceea ce presupune extindere, împrejmuire şi amenajare. Dorim ca în partea superioară să amenajăm camere de dormit, pentru a putea încheia parteneriate cu şcoli din alte zone ale ţării sau chiar din străinătate, astfel se va face schimb de copii pe timpul vacanţelor şcolare. Educaţia pentru mediu ar putea fi un proiect pe care l-am gândit pentru a pune în valoare frumuseţea localităţii şi a clădirii, cu atât mai mult cu cât ne situăm din punct de vedere geografic în Parcul Naţional Apuseni. Am participat la proiectul internaţional eTwinning, cu Belgia, coordonat de Kristof de Loose, care aduce în prim-plan o colaborare interculturală propice noilor cerinţe educaţionale. În acest an şcolar am demarat un alt proiect în parteneriat cu Belgia, numit Braintrainers, care implică activ copiii între 10-14 ani şi cadrele didactice să ia parte la proiecte de anvergură alături de alte şcoli din 24 de state ale lumii de pe site-ul aceluiaşi coordonator, Kristof de Loose. De asemenea, avem un parteneriat cu C.N. 'Avram Iancu' Ştei, iar în prezent lucrăm la un proiect Comenius, şcoala noastră urmând a fi parteneră alături de alte 5 şcoli din 5 state europene. Derulăm un parteneriat cu Şcoala cu clasele I-VIII Gârda, judeţul Alba, ce se întinde pe parcursul a 3 semestre", mai preciza prof. Mirela Liliana Meza.

Aşadar, la Şcoala cu clasele I-VIII şi GPN Nucet fiecare destin se construieşte treptat, progresiv, cu răbdare, care în viitor se va regăsi în paginile unei cărţi numite viaţă şi se compune din capitole care au la bază aripile edicaţiei.