Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea a reprezentat cu cinste folclorul românesc și în acest an peste hotare, de această dată într-un turneu desfășurat în Spania, în perioada 5-14 august a.c.

Grupul a fost format din nouă perechi de dansatori, soliștii vocali: Florica Ruja, Ciprian Mocan și Teodora Șandru, alături de instrumentiștii: George Sabău, Rareș Mârza și George Ardelean, sub conducerea muzicală a profesorului Marius Constantin Marcu.

În această formulă, „Nuntașii Bihorului” au participat la cea de-a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor din Bermeo, organizat de asociația culturală „Alkartasuna Dantza Taldea” din Țara Bascilor, o regiune plină de tradiții. Cu acest prilej, „nuntașii” au avut ocazia de a cunoaște obiceiurile locale, dar și de a le împărtăși spaniolilor și tuturor celor implicați în festival aspecte legate de cultura românească și bucuria de a trăi, exprimate de cântecele și dansurile noastre străbune. Ca în orice alt turneu, s-au legat și numeroase prietenii.

Pe parcursul celor cinci zile de festival, „nuntașii” au susțiunt spectacole în Bermeo, Mundaka, Altamira și localitățile din împrejurimi. Aceștia au adus în scenă cântece și dansuri din Bihor, precum și din zona Bucovinei și a Țării Năsăudului. Soliștii și dansatorii au participat la parada tradițională, îmbrăcați în straie autentice și i-au binedispus pe localnici cu ritmurile unice ale „higheghii cu goarnă”. Cele mai emoționante momente au fost întâlnirile cu românii din diaspora, unii stabiliți acolo, la țărmul Oceanului Atlantic, în Golful Biscaya, de mai bine de 15 ani.

Periplul lor prin Spania le-a oferit ocazia de a revedea vechi prieteni ai ansamblului, care au avut o contribuție deosebită în organizarea turneului. E vorba despre Carlos Vicen Uribarri, preşedintele Asociaţiei culturale şi al grupului folcloric XINGLAR din Zaragoza, Aragon (locație unde au susținut un spectacol), respectiv Stela Ţimpău, fostă membră a ansamblului, stabilită ȋn Spania. În drumul lor, „nuntașii” s-au bucurat de vizitele făcute în Paris și Monaco.

Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” este cel mai longeviv ansamblu folcloric amator din județul nostru, cu o activitate artistică de peste 5 decenii. De-a lungul anilor, în cadrul acestei „familii a nuntașilor”, s-au format generații de dansatori și soliști vocali. Ei păstrează cu cinste portul autentic și dansurile tradiționale din Bihor și nu numai. Președintele și instructorul ansamblului este domnul Dinu Avram.

 

Teodora ȘANDRU