Este un eveniment de sensibilizare la nivel european, care se desfășoară anual în educația formală și non-formală pe continent, având teme diferite în fiecare an. Scopul educației globale este de a încuraja educatorii și cursanții să exploreze activitățile educaționale pentru cetățenia globală.

 

Săptămâna Educației Globale a devenit tradiție în țara noastră. În fiecare an, în școli se organizează activități în spiritul obiectivelor și scopului stabilit, se propune familiarizarea elevilor, părinților și cadrelor didactice cu principiile și valorile educației globale și crearea unui cadru pentru înțelegerea drepturilor și responsabilităților cetățeniei europene. În cadrul acestui eveniment educațional, elevii, profesorii și familiile elevilor sunt implicați în diverse activități pentru a înțelege ce înseamnă responsabilitatea privind toleranța și solidaritatea și de a crea și facilita realizarea unor parteneriate cu alți actori educaționali. În acest spirit, la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, în săptămâna 20-24 noiembrie a.c., s-au desfășurat activități având ca temă: „Lumea mea depinde de noi”. Pentru ca activitățile să aibă eficiență maximă, inițiatorii le-au dat și o notă de atractivitate ludică. S-au desfășurat trei activități care au antrenat întregul efectiv de elevi, din gimnaziu și liceu. Clasele de gimnaziu și-au ales o carte sau o poveste și în spiritul acesteia și-au amenajat clasele apelând la creativitate și inventivitate. Clasele de liceu au „adoptat” câte două clase de gimnaziu, dând viață personajelor din cartea sau povestea aleasă de gimnaziști adoptați, într-o activitate festivă sub formă de concurs. În prezența câtorva sute de elevi transformați în susținători, în sala de gimnastică a liceului, în fața unui juriu de „specialiști” (elevi), s-au perindat personaje din povești în costumații cât mai sugestive folosind și un limbaj adecvat. La acest spectacol festiv clasamentul s-a făcut doar pentru clasele de liceu, iar pentru clasele gimnaziale, juriul a făcut departajarea în funcție de originalitate, autenticitate în ornarea claselor.

Premii: Liceu: 1. clasa XII B - cu „Popa Tanda”; 2. clasa a X-a B - cu „Un pedagog de școală nouă”; 3. Clasa a XII-a A, cu „Baltagul”. Gimnaziu: 1. Clasa a VI-a E cu „Domnul Goe”; 2. clasa a VII-a D cu „Amintiri din copilărie”; 3. clasa a VII-a C cu „Războiul stelelor”. 2. „Şi tu faci parte din lumea mea”, o activitate impresionantă, având ca scop strângerea de fonduri pentru eleva Mădălina Macovei, cls. a IX-a A, țintuită în scaun cu rotile, care se deplasează cu un cărucior propulsat de o baterie, care s-a consumat după doi ani de funcțiune. Prețul bateriei este aproximativ cât prețul căruciorului,  (aproximativ 4 mii lei). Reamintim faptul că și căruciorul a fost donat de elevii școlii tot cu ocazia unei activități caritabile. Vineri, 24 noiembrie, s-a organizat un cros la care s-au înscris 275 elevi, care au alergat pentru Mădălina. Alături de elevi au alergat și cadre didactice în frunte cu Liliana Antonescu, directorul liceului. 3. „Lumea mea e şcoala”, în același scop caritabil s-a organizat un „anticariat” cu cărți aduse și donate de elevi. Pe holurile școlii s-a organizat o interesantă expoziție de desene și machete din și despre școală.