Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) și Parohia Ortodoxă Română Voivozi de Șimian, din Protopopiatul Marghita, au organizat, în perioada 17-21 iulie 2017, o tabără de vară pentru copii și tineri, la Mănăstirea Voivozi din judeţul Bihor.

 

Gazdele celor mici pe parcursul taberei au fost Pr. Protosinghel Chesarie, starețul mănăstirii, dimpreună cu viețuitorii și nevoitorii sfintei mănăstiri.

Copiii participanţi la această tabără sunt 20 de elevi din localităţile Voivozi de Şimian şi Valea lui Mihai. Ei au fost însoţiţi în această acţiune de Maria Furău, învăţătoare a Şcolii Gimnaziale Voivozi de Şimian şi de Viorica Cherteş, preşedinta AFOREO. Tabăra a fost o răsplată pentru merite deosebite la învăţătură, iar costurile au fost suportate în întregime de organizatori şi de gazde.

„Deoarece anul acesta în Patriarhia Română este „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, copiii au avut prilejul să se inițieze în tainele icoanei, sub atenta îndrumare a profesoarelor Maria Bronț și Romina Hulban, care i-au învățat pe copii să picteze icoane pe sticlă, după modele iconografice tradiționale și consacrate”, a spus Viorica Chereteş. „De asemenea, copiii au participat la numeroase activități recreative și educative deopotrivă, învățând cântece și jocuri noi, luând parte la excursii prin împrejurimile mănăstirii, aceasta aflându-se într-un cadru natural foarte frumos, iar astfel ei au putut vizita tabăra de la Pădurea Neagră, dar și să facă drumeții prin pădure”, a mai explicat preşedinta AFOREO. Pe lângă activităţi, elevii au avut şi ocazia de a participa la seri cinefile unde au vizionat filme precum „Amintiri din copilărie”, (ecranizare după povestirile lui Ion Creangă), dar și alte filme cu caracter educațional. În ultima seară a taberei s-a organizat un tradițional foc de tabără, unde atmosfera a fost întreținută cu frumoase cântece interpretate de copii, profesori şi gazde,

„Întorși acasă, toți participanții la tabără, părinți și copii, au fost prezenți la Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă din Voivozi de Șimian, duminică, 23 iulie, împreună cu toți credincioșii din sat, iar la final, pr. paroh Bogdan Ionuț Feher a sfințit icoanele care au fost pictate de copii în tabără”, a mai explicat Viorica Cherteş.

Astfel, elevii au putut duce acasă în dar icoanele la care au lucrat, alături de diplomele de participare înmânate din partea organizatorilor de învăţătoarea Maria Furău.