Organizatorii festivalului-concurs „D’ale Porcului” vă prezintă o scurtă istorie a creşterii şi prelucrării tradiţionale a porcului în judeţul Bihor, precum şi informaţii ştiute şi neştiute despre cârnaţi. Într-un miniserial care începe astăzi cu date despre taxe de ghindărit şi măcelării...

Ponderea cea mai mare a asigurării cărnii pentru populaţia rurală bihoreană a fost dată, întotdeauna, de creşterea porcilor. La 1600, în urbariul domeniului Beiuş, de exemplu, se consemna că, în cele 64 de sate ce cuprindeau 1.773 de capi de familie existau 4.801 porci şi 1.111 vaci; în 1773, în districtul Pomezeu erau înregistrate, în 35 de localităţi, un număr de 198 de familii, care aveau în posesie 760 de porci şi 385 de vaci.

*

La 1730, sătenii din Delani şi Gepiş plăteau pentru păşunatul porcilor. Alte sate unde se plătea taxă pentru ghindărit erau Letea Mare, Şumugiu, Apateul Românesc, Fonău, Mierlău, Drăgăneşti, Ţigăneşti, Păntăşeşti, Belejeni, Leleşti etc.

De la 1741, taxa pentru păşunat în pădurile glandifere putea fi răscumpărată, adică plătită „în natură”, chiar cu porci: aşa procedau sătenii din Căpâlna, Giriş, Săldăbagiu, Cociuba, Belfir, Calea Mare, Tinca, Magyar Soldobagy şi Râpa.

*

În Oradea, ca în majoritatea oraşelor din Transilvania, măcelăritul se practica încă din secolul al XIV-lea. Era un meşteşug profitabil atât pentru cei care îl practicau, cât şi pentru stăpânii de pământ şi autorităţile oraşelor, care controlau acest monopol, dacă ţinem cont de faptul că, pentru arendarea măcelăriilor şi a dreptului de a vinde carne în pieţe sau în alte locuri prestabilite, măcelarii încheiau contracte plătind sume importante de bani.

Un exemplu în acest sens este reînnoirea, la 1 ianuarie 1754, a unui contract dintre oraşul Oradea şi Hancsirg Gyorgy. La primul punct al actului în cauză, se stabilea ca măcelarul să plătească anual 130 de forinţi către oraş. Tot potrivit documentului, arendatorul trebuia să plătească arenda totală în avans, iar pe durata celor trei ani de contract să stea la „dorinţa oraşului”, din punct de vedere al meşteşugului pe care îl practica.

 

Un contract din 1803, de arendare a unei măcelării în Oradea către măcelarul Pap Janos, se constituia şi într-un contract de credit pentru măcelarul în cauză, prin faptul că autorităţile oraşului urmau să îi acorde un împrumut de 1.000 de forinţi pentru a-şi începe negoţul!

Suma împrumutată urma să fie restituită integral pe parcursul celor 3 ani de contract, potrivit unui orar prestabilit; pentru respectivul împrumut, măcelarul în cauză a girat cu propria avere.

*

Ediţia a IV-a a festivalului-concurs „D’ale porcului” - în cadrul căruia comunele din judeţul Bihor se întrec anual în prepararea tradiţională a porcului – va avea loc sâmbătă, 17 februarie 2018, între orele 8 şi 16, în parcarea ERA Shopping Park Oradea (Calea Aradului).