„O țară bogată în patrimoniu, dar săracă în muzee” - O pledoarie pentru muzee ale comunismului
Pledoaria pentru muzee ale comunismului în România și-a găsit, zilele trecute, „ascultători” și la Petroșani și Petrila, acolo unde s-a desfășurat a V-a ediție a workshopului bianual inițiat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Proiectul ICCMER inițiat în 2015 urmărește organizarea unor ateliere de lucru pentru o serie de experți, cercetători, istorici, muzeografi sau simpli cetățeni care desfășoară proiecte de muzeificare legate de perioada comunismului. După București, Sfântu Gheorghe, Oradea, Râmnicu Sărat, gazda din această primăvară, 11 - 14 mai, a fost Petroșani și Petrila, marcându-se și revoltele minerilor din Lupeni din 1977, iar în octombrie cel de-al VI-lea atelier de lucru se va organiza la Brașov pentru a marca revoltele muncitorești din 1987.
Petroșani și Petrila au fost alese pentru că aici caricaturistul Ion Barbu, președintele Societății Culturale Condiția Română, a reușit să amenajeze trei spații care ilustrează că și prin umor putem muzeifica un trecut nu foarte îndepărtat, care ține de perioada comunistă. Ion Barbu este creatorul Muzeului Instalatorului Român de la Petroșani, al Casei Memoriale I. D. Sîrbu și al Muzeului Mamei de la Petrila, acolo unde, apelând la spiritul său ludic, a dat viață unor proiecte unice în România. „Intenția noastră este aceea de a-i încuraja pe cei care se ocupă de trecutul recent și nu doar din perspectiva cercetării lui, cât mai ales din perspectiva muzeificării. Faptul că suntem la Petroșani se datorează acestor inițiative pe care Ion Barbu le-a avut în ultimii ani. Faptul că i-am adus aici pe toți acești participanți a fost tocmai datorită acestei intenții de a le arăta că se pot face anumite lucruri și acolo unde oamenii cred că e imposibil”, a declarat în deschiderea evenimentului Cosmin Budeancă, expert în cadrul IICCMER.
Primul invitat al simpozionului a fost Mihai Barbu, care a vorbit celor prezenți despre anul 1977, mai exact despre desfășurarea revoltelor de la Lupeni din 1977, despre cauzele, dar și consecințele acestei prime manifestări libere a minerilor din Valea Jiului.
Un prim proiect în lucru prezentat a fost Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, părintele Cristian Borz subliniind greutățile întâmpinate pentru a salva de la colaps clădirea familiei marelui om politic mort în închisoarea de la Sighet. De asemenea, a povestit și despre încercările de a recupera de la fostul ofițer politic al Închisorii Sighet, Alexandru Szatmari, obiecte personale ale lui Maniu, scoase la vânzare pe piața neagră. Totodată, criticul de artă Cosmin Năsui a subliniat cu tristețe faptul că „s-a condamnat comunismul prin distrugere”. Irina Hașnas, expert IICCMER, a exemplificat rolul pe care un artist îl poate avea în muzee, amintind de un concept artistic realizat de Adrian Piper.
În cadrul atelierelor de lucru, au fost prezentate noi proiecte cel de la Timișoara, „Muzeul Consumatorului”, inițiat de Ovidiu Mihăiță, respectiv un proiect de strângere de patrimoniu din „Epoca de aur”, derulat de Muzeul de Istorie, Arheologie și Etnografie Hunedoara. De asemenea, muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș a prezentat și proiectul de curând inaugurat la Oradea, expoziția „Rezistență și represiune în Bihor”, inițiativă care a luat ființă tot în urma unui workshop organizat acum un an la Oradea, beneficiind de sprijinul financiar al IICCMER, a Consiliului Județean Bihor, Agenției de Dezvoltare Locală Oradea și Asociației „Cei 40 de Mucenici”, și realizat cu ajutorul arhitectei drd. Maria Tîlvescu.
Prezent la această întâlnire cu specialiști în domeniu, renumitul profesor dr. Ioan Opriș a apreciat aceste inițiative private privind conservarea patrimoniului național. „Statul vine cu o oarecare imobilitate. Suntem o țară bogată în patrimoniu, dar săracă în muzee”, a subliniat Ioan Opriș. A fost amintită și platforma www.reteauamemoriei.ro, acolo unde diferitele proiecte din țară sunt prezentate, unind specialiștii din domeniu cum ar fi Maria Axinte (Fundația „Memorialul Închisoarea Pitești”); dr. Delia Cornea (Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța); dr. Puiu Costoiu (Palatul Primăverii București); conf. dr. George Enache (Universitatea Dunărea de Jos Galați); Rado Gino (Muzeul Revoluției din Timișoara); conf. dr. Florentina Nițu (Facultatea de Istorie, București; Florentin Olteanu (Fundația „Negru Vodă”, Făgăraș); pr. Alexandru Socaciu (Centrul „Ioan Pușcariu” Făgăraș); dr. Liviu Țăranu (inițiatorul Casei Natale Gh. Gheorgiu Dej, Bârlad); Felician Velimirovici (Muzeul Banatului Montan, Reșița). Pentru efortul depus în organizarea acestor ateliere de lucru, gazda manifestării, Ion Barbu, a acordat celor trei experți IICCMER, Dalia Bathory, Irina Hasnas și Cosmin Budeancă, câte un titlu de proprietate a unei „parcele” de pâmânt din curtea Casei Memoriale I. D. Sârbu din Petrila. Întâlnirea s-a încheiat cu spectacolul intitulat „Ferma”, al Trupei Auăleu din Timișoara, jucat pe scena Centrului Pompadou din Petrila.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.