Oradea - Salonta: Eveniment cu dublă semnificaţie în comunitatea creştină baptistă
Oradea a găzduit, ieri, Festivitatea de Celebrare a 400 de ani de credinţă baptistă în Europa şi întreaga lume. Evenimentul încheie seria de manifestări care au marcat, anul trecut, patru secole de mărturie baptistă (1609 - 2009). Cu acest prilej, creştinii baptişti români şi maghiari din Bihor şi judeţele învecinate au aniversat şi Ziua Alianţei Mondiale a Baptiştilor.
Evenimentului aniversar „400 de Ani de Credinţă Baptistă" a fost organizat, ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, de Comunitatea creştinilor baptişti maghiari din Oradea reprezentată de pastorul Kovacs Gyula, vicepreşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste Maghiare din România şi Preşedinte al Centrului de Misiune Oradea.
Au fost invitaţi la Oradea, alături de creştinii baptişti maghiari şi români, de fraţii şi surorile din alte confesiuni creştine, alături de fraţii-păstori din Bihor şi judeţele învecinate, Preşedintele Uniunii Baptiste din Ungaria, Kalman Mezaros, Preşedintele Uniunii Baptiste din România, Dr. Otniel Bunaciu, Preşedintele Uniunii (Convenţiei) Bisericilor Creştine Baptiste Maghiare din România, Gergely Istvan, Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon şi Biro Rozalia, Viceprimarul municipiului Oradea. Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste Maghiare din România este soră cu Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România şi întreţine relaţii restrânse cu organizaţii baptiste din ţară şi străinătate. Ieri dimineaţa, Preşedintele Uniunii Baptiste din România, Dr. Otniel Bunaciu a participat la serviciul religios al Bisericii creştine baptiste Betel din Salonta, la invitaţia pastorilor Aurel Galchiş şi Florin Cociubei. Preşedintele Uniunii Baptiste din România s-a întâlnit cu creştinii baptişti români şi maghiari din sudul judeţului, cu fraţii-păstori: Gheorghe Pădure (Vicepreşedintele Comunităţii Baptiste din Oradea şi pastor al Bisericii Sion din Oradea), Dorin Simu (Tinca), Mihai Cociubei (Avram Iancu), Leon Mureşan (Mădăras), Alexandru Stroe (Cefa), Moise Gherle (Râpa), Gheorghe Chişe (Tulca), Ioan Cotrău (Gurbediu), Gheorghe Cioară (Tăut), Liviu Pop (Batăr), Valeriu Iovan (Talpoş), Flaviu Tocai (Ghiorac), Petru Creţu (Sânnicolau Român).
Uniunea Baptistă din România, locul trei în Europa
Dr. Otniel Bunaciu slujeşte ca păstor în Biserica Providenţa din Bucureşti, încă din anul 1990. El este căsătorit cu Camelia şi au un băiat, David. Şi-a făcut studiile la Universitatea Bucureşti şi Oxford University, după care a obţinut doctoratul la Cluj Napoca. Dr. Otniel Bunaciu a fost ales în funcţia de Preşedinte al Uniunii Baptiste din România la al 34-lea Congres al Uniunii Baptiste de la Cluj Napoca, din data de 18 mai 2007, pentru un mandat de 4 ani. El este şi Vicepreşedinte în Baptist World Alliance, Christian Ethics Commission, în mandatul 2005 - 2010. „Uniunea Baptistă din România se poziţionează pe locul trei în Europa, ca mărime, după uniunile baptiste din Ucraina şi Marea Britanie, ne-a declarat, ieri, Dr. Otniel Bunaciu. Acest fapt este generat de resursa cea mai importantă a comunităţilor baptiste: oamenii. Salonta, Oradea, judeţul Bihor - reprezintă un reper în gestionarea eficientă a complexităţii activităţilor din lucrarea de slujire a baptiştilor români". În prezent, ne-a declarat Preşedintele Uniunii, fraţii baptişti spanioli şi italieni se bucură de viziunea dinamică a misiunii fraţilor români din Diaspora care au însufleţit Lucrarea Domnului nostru Isus Hristos în Europa. Uniunea are patru direcţii de slujire prin misiune: în Uniunea Europeană, în fosta Iugoslavie şi Asia Centrală şi misiunea internă de evanghelizare. Părtăşia între fraţi, în misiune şi evanghelizare, face din fiecare baptist un slujitor deplin al Domnului, transformând astfel Uniunea Baptistă din România într-o familie care slujeşte cu dedicaţie Domnului Isus. Printre proiectele derulate în acest an, 2010, de Uniune se numără: „Apel pentru Haiti", „Misiune în Serbia şi Tadjikistan", „Conferinţa naţională a tinerilor" şi câteva proiecte editoriale naţionale.
În Transilvania, din 1875
Potrivit site-ului www.uniuneabaptistă.ro, „afirmaţia că discutarea acceptării subvenţiilor de la stat a fost propusă de Preşedintele Cultului nu este adevărată". Discutarea problemei a avut loc la solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte, deoarece mai multe biserici din Uniune au acceptat deja bani de la stat în ultimii ani. Decizia a fost luată de către Consiliului Uniunii ca răspuns la aceste solicitări, deşi Conducerea Cultului nu a făcut nicio cerere pentru obţinerea de subvenţii din partea statului. Numai 3 dintre cei aproape 40 de membri prezenţi la şedinţă au votat să nu se accepte niciun fel de subvenţii de la stat. Toţi ceilalţi membri (adică peste 90%) au votat să se accepte subvenţii de la stat pentru anumite cauze. Finanţările primite de biserici de la stat au fost oferite până în prezent prin: primăriile locale, Consiliile judeţene sau Guvern. Conducerea Cultului consideră că bisericile ar trebui să decidă: fie să nu primească niciun fel de subvenţii (inclusiv pentru educaţie, activităţi sociale, construcţii, etc.) sau, dacă bisericile hotărăsc să accepte subvenţii, decizia cu privire la acestea să rămână la latitudinea bisericilor locale potrivit principiului autonomiei. Aprinsă la Amsterdam, în Olanda, în anul 1609, flacăra credinţei baptiste s-a răspândit cu repeziciune în Europa, dar şi pe celelalte continente. Astăzi, Alianţa Mondială Baptistă numără peste 105 milioane de credincioşi baptişti, fiind prezentă în peste 200 de ţări. Acum 400 de ani, în spatele unei brutării din Amsterdam, un grup de refugiaţi englezi prigoniţi, exilaţi din motive de persecuţie religioasă, au avut curajul să se adune, în rugăciune şi cântări de slavă, într-o biserică fondată în întregime pe principiile Noului Testament şi organizată pe baza unui legământ voluntar între membrii ei, uniţi cu Isus Hristos, Mijlocitor şi Mântuitor, prin Botezul credinţei. În Transilvania, prima biserică baptistă a fost organizată în anul 1875, când croitorul Antal Novak a reuşit să convertească un grup de credincioşi reformaţi maghiari din Salonta (Bihor). Printre cei botezaţi se afla şi Mihaly Kornay, care mai târziu a fost numit pastor pentru Biserica din Salonta Mare. Datorită activităţii sale s-au organizat pentru maghiari mai multe biserici baptiste în judeţele Bihor, Arad şi Timiş. Anul acesta, Pastorul Kovacs Gyula, vicepreşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste Maghiare din România şi preşedinte al Centrului de Misiune Oradea va organiza, la Salonta, „Celebrarea a 135 de ani de mărturie creştină baptistă în Transilvania".
Ce-i care au scris comentariile au lipsa de ocupatie
propaganda sectara.rusine!
adevarul e ca sunt motive de critica la gramada. crisana e umbra a ce-a fost in anii 90.
du-te tu la doctor. 2 smecheri inchipuiti si fara talent strica atmosfera intr-o redactie intreaga. jenant ce achizitii de "succes"...
deci nu e voie sa citim ziarul dupa ora 12 noaptea? va rog sa postati orele intre care e permisa lectura. serios vorbind exista o categorie tot mai mare de cititori ai editiilor online care citesc ziarele intre 22 si 1 noaptea, pe masura ce sunt puse noile numere pe siteuri. deci care-i problema ca omul posteaza la ora aia? si care-i problema ca critica articole ca asta pt care autorul ori a luat bani grei (bag mana*n foc)ori e fanatic sectant? si ce-i cu limbajul asta de golan de cartier: sa ma caute daca are ceva cu mine, ca-i arat eu? am trait s-o vedem si p-asta: ziaristi care-si iau la pumni cititorii pt ca-i critica pt prostiile scrise.
Cei care au scris cele 2 comentarii sunt bolnavi psihici. O fac la ora 00:34 si 00:36, la cateva minute dupa ce ziarul crisana a fost postat pe Internet. Probabil doi frustrati din redactia Crisana care nu-l sufera pe Daniel Man si care se tem ca le trage Petrache scaunul de sub cur. Acesti nesimtiti trebuie dusi la doctor. Limbajul lor descalifica acest site. Daca aveti ceva cu Man, cautati-l, el nu are legatura cu articolul. Daca aveti ceva cu Petrache, de ce nu-i spuneti in fata? Va este frica de el? Si cu ce va deranjeaza articolul? Pe Sofronie nu l-a suparat. Nici pe Micula. Poate asa se mai aboneaza si pocaitii la Crisana...
Puscariabil esti tu, dupa stilul de exprimare si puscarias ar trebui sa fii , astfel sa nu poti da replici stirilor din presa; datorita unor agresivi, intoleranti si imputiti ca tine merge tara asta asa.
Episcopul Sofronie stie cui ii pupi tu talpa, santajist si analfabet ordinar, bataus interlop si puscariabil netalentat? Sa va fie rusine ca promovati o secta imputita si agresiva!
ooo, s-o intors hoitu! ce-o ajuns ma crisana cimitirul elefantilor? doi distrugatori de ziare: man de la realitatea bihoreana si petrache de la jurnal banatean... tari achizitii: si fara talent, si fara caracter! urmeaza in ritmul asta falimentul anului: crisana. Presedintele Micula s-a saturat sa de batjocura pe banii lui! Prietenii stiu de ce...