P O M E Z E U - renaşterea comunei
Chiar dacă am lua în calcul doar numărul localităţilor componente, opt în total, Pomezeu, Sitani, Câmpani de Pomezeu, Vălani de Pomezeu, Spinuş de Pomezeu, Coşdeni, Hidiş şi Lacu Sărat, tot ar trebui să situăm comuna Pomezeu (5.510 ha suprafaţă şi 3.610 locuitori) printre unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului cu grad înalt de dificultate sub aspectul complexităţii problemelor generale - administrative şi social-economice - cu care se confruntă. Cu atât mai mult ar fi îndreptăţită această poziţie cu cât, până în urmă cu trei ani, respectiv în 2004, comuna a fost numită de înşişi locuitorii săi drept "loc al nimănui" ori "locul uitat de lume". Veridicitatea acestor calificative va reieşi cu claritate din prezentarea noii realităţi a comunei, a evidentelor schimbări pe care le-am constatat la tot pasul, în recenta documentare prin localităţile comunei Pomezeu. Generala şi complexa schimbare în bine, pe care o definim, fără ezitare, o adevărată renaştere, resimţită ca atare în fiecare aşezare şi de către fiecare localnic, se datorează, în primul rând, celui care, în anul 2004, a fost ales în funcţia de primar al comunei Pomezeu, dl Ioan Şora.
Mereu mai departe!
Ioan Şora, primarul comunei Pomezeu, îşi defineşte în puţine cuvinte motivaţia demersului său electoral, convins cu toată forţa şi puterea fiinţei sale că "... această comună şi oamenii săi merită mai mult" şi că "... eu trebuie şi pot să fac mai mult pentru ei. Zilnic îmi reafirm acest crez şi când reuşesc merg mai departe, iar când am o neîmplinire... merg mai departe! Împreună cu viceprimarul Dănuţ Pantiş formăm o bună echipă, iar personalul Primăriei ni se alătură ferm şi corect în aplicarea deciziilor şi îndeplinirea hotărârilor Consiliului Local, cu care avem o bună şi laborioasă colaborare. Şi cu acest prilej, doresc să aduc deosebite mulţumiri, în nume propriu, dar şi în numele întregii comune, conducerii PNL Bihor, de al cărei sprijin am beneficiat în permanenţă", afirmă primarul Ioan Şora. Programul edilului-şef de schimbare generală a comunei Pomezeu a fost cuprins, în urmă cu trei ani, în 14 puncte. În rândurile ce urmează vom proceda la urmărirea pe teren a fiecărui obiectiv, consemnând stadiul realizării sale.
Alimentare cu apă, dar şi canalizare
Primul punct al programului electoral al primarului Ioan Şora suna astfel: "Terminarea alimentării cu apă, începută în urmă cu şase ani, în satele Vălani, Pomezeu şi Spinuş". A fost realizat acest lucru, în prezent trecându-se la o nouă etapă a împlinirii acestei elementare şi esenţiale cerinţe a locuitorilor: alimentarea cu apă a satelor Cojdeni, Hidiş, Câmpani, Sitani şi prelungirea coloanei existente în Pomezeu şi Spinuş. Lungimea totală a aducţiunii va fi de 32 km, cu posibilitatea extinderii. Prin Ordonanţa 7 au fost obţinute fonduri, iar licitaţia pentru execuţie este încheiată deja. Conform proiectului se vor executa două foraje în lunca râului Vida, cu două gospodării de apă, fiecare cu o capacitate de 150 mc apă, cu staţii de pompare şi clorinare etc. Tot în acest an a fost prelungită coloana de apă cu 1.400 m în satul Vălani, pentru case ce nu se racordaseră încă, lucrare făcută cu bani de la bugetul local.
Canalizarea comunei şi construcţia staţiei de epurare este unul dintre cele mai mari şi ambiţioase proiecte ale primarului. La acestă oră este deja semnată convenţia cu Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile pentru finanţarea proiectului, lucrarea fiind în valoare de 3.432 mii euro. Pentru anul 2007, în baza unei colaborări cu USAID, este prevăzută o finanţare de 252.000 euro, ceea ce înseamnă că începerea lucrării este iminentă, motiv pentru care termenul de realizare a proiectului tehnic este de o lună. Comuna va contribui cu 10 la sută din valoare. Reţeaua de canalizare va măsura 37 km, iar staţia de epurare ce se va face în lunca Vida va avea o capacitate de 5 litri pe secundă apă epurată.
Pietruire şi asfaltare
Rezolvarea problemei drumurilor, atât a celor asfaltate, cât şi a celor pietruite, a fost al doilea punct al programului primarului Ioan Şora. "După ce am ajuns primar, în trei luni am aplicat pe drumurile comunale peste 15 mii tone piatră. O lucrare în premieră a fost pietruirea drumului de pământ, de vreo 6 km, până la cătunul Lacu Sărat. Întocmirea documentaţiilor pentru programul SAPARD de asfaltare a drumului dintre comunele Pomezeu şi Dobreşti a fost realizată, valoarea proiectului fiind de 5,7 milioane lei. A fost asfaltat drumul dintre Pomezeu şi Câmpani, în lungime de 1,7 km. În beneficiul comunei vom reţine şi modernizarea drumului judeţean dintre Răbăgani şi Pomezeu, lucrare executată chiar în aceste zile.
Pentru elevi şi şcolile lor
Toate instituţiile de învăţământ, şcolare şi preşcolare, de pe cuprinsul comunei, care vor fi în continuare funcţionale, au fost supuse unui intensiv program de reabilitare. Dacă la Sitani s-a construit grădiniţă nouă, din temelie, cu toate dotările necesare, inclusiv apă la robinet, şi la celelalte grădiniţe renovările şi recondiţionările sunt evidente.
"Acordăm cea mai mare atenţie şcolilor comunei, pentru a asigura elevilor cele mai bune condiţii, în primul rând, de a elimina predarea simultană. În acest scop am hotărât extinderea şcolii din centrul de comună cu noi săli de clasă pentru ca toţi elevii ciclului gimnazial să înveţe aici, în timp ce elevii claselor I-IV vor frecventa şcolile din Pomezeu şi Coşdeni. Dacă pentru transportul elevilor avem deja un microbuz, începând cu 1 septembrie îl aşteptăm şi pe al doilea. La dispoziţia cadrelor didactice navetiste am pus un alt microbuz", ne spune primarul.
Mai multă lumină cu bani mai puţini
Deşi n-a fost cuprins în program, iluminatul public a fost înscris pe agenda de lucru a primului gosodar. Au fost montate în intravilanul satelor 800 de noi corpuri de iluminat, la fiecare stâlp, obţinându-se un sistem eficient, fără întreruperi, pe tot cuprinsul nopţii, şi economic, consumul reducându-se de la circa 70-80 milioane lei pe lună la doar 26-28 milioane lei lunar.
Podul, mai trainic şi mai frumos!
Vechiul pod de lemn peste râul Vida, din centrul de comună, distrus de ape, a fost refăcut, din fier şi beton, în lungime de 12 m şi deschidere de 6 m, în valoare de 1,8 miliarde lei, într-un timp record. "Am început lucrarea la 1 noiembrie, iar la 15 decembrie, acelaşi an, 2004, l-am inaugurat", precizează primarul.
Se ridică blocul
S-a început construcţia unui bloc de locuinţe destinate specialiştilor comunei. În valoare de 8 miliarde lei, lucrarea a... ieşit din pământ, fiind terminată fundaţia şi început parterul, administraţia locală intenţionând ca, în acest an, să fie finalizat şi acoperişul.
Livezile, o afacere de viitor
Rezolvarea problemelor legate de retrocedarea pădurilor urbariale se află aproape de cota finală - 95 %, iar la Legea 247 au fost validate 72 ha, fiind propuse la despăgubiri. Terenul arabil al comunei este de 5.200 ha, fiind lucrat în principal de cele 600 tractoare din cele 1.330 gospodării. Dacă lucrarea pământului va rămâne ocupaţia de bază a pomezenilor, în gândirea lor câştigă tot mai mult teren ideea conceperii de proiecte şi programe pentru înfiinţarea de livezi, acţiune pentru care se dau bani frumoşi prin APIA şi care poate fi cu adevărat o afacere de viitor - susţine primarul.
Prind contur bazele sportive
Constituirea bazei sportive din satul Hidiş reprezintă deja un bun realizat, terenul fiind nivelat, gazonat şi frumos împrejmuit. Primarul şi consilierii speră să afle rezolvare şi pentru baza sportivă din centrul de comună, în beneficiul elevilor şcolii, al tineretului, al întregii obşti dornice de spectacol sportiv, pe primul loc aflându-se meciurile de fotbal ale echipelor locale.
Renaşte viaţa culturală
Pentru a exista viaţă culturală trebuie să existe şi un loc în care aceasta să se desfăşoare, respectiv un cămin cultural. La Coşdeni trebuia construit unul nou, iar la Sitani, de exemplu, cel existent trebuia supus reparaţiei capitale. După 2004 s-a construit un cămin cultural la Coşdeni, iar la Sitani lucrările sunt în execuţie. Sub reparaţie capitală s-a aflat şi căminul cultural din Hidiş, astăzi mândria satului.
Comunicarea prin toate mijloacele
Există reţea de telefonie în toate satele, prin cabine, există Romtelecom şi RDS, există deja posibilitatea conectării oricui la internet.
Dispensar avem, de doctor... suferim!
Primăria este preocupată de asigurarea funcţionării dispensarului uman în cele mai bune condiţii, dovadă fiind chiar lucrările de renovare ce se execută acum, în valoare de aproape un miliard de lei. Pe de altă parte, conducerea comunei se declară nemulţumită de faptul că medicul de familie nu respectă programul de consultaţie afişat şi nu acordă atenţia cuvenită pacienţilor, cetăţeni ai comunei. În cadrul dispensarului se va înfiinţa un cabinet de radiografie dentară, iar la şcoala din Coşdeni s-a amenajat spaţiu pentru un cabinet stomatologic, dotat la nivel european.
x. Au fost sprijinite toate lăcaşurile de cult de pe raza comunei, la patru dintre ele realizându-se încălzire centrală. Se află în construcţie biserici la Vălani şi Câmpani.
x. Realizarea Planului Urbanistic General se află în fază finală.
x. S-a hotărât achiziţionarea unei autospeciale în vederea rezolvării problemei salubrizării
x. Potenţialilor investitori li se oferă în condiţiile legii toate utilităţile de care se dispune
ÎN PORTOFOLIUL DE PROIECTE
x. Ghişeu unic de informaţii la Primărie
x. Modernizarea drumurilor comunale şi săteşti
x. Alimentarea cu apă a întregii comune
x. Canalizare şi staţie de epurare
x. Parc de agrement la Lacu Sărat
x. Dezvoltarea agroturismului în zonă
Cred ca domnul primar Sora si-a faut bagajul d e plecare pentru ca a facut mult dar a platit putin ;INDATORANDUNE E timpul schimbarii .Postasule toti VALANI te sustin in afara de citiva mulgatori-care senumesc-VACARI,si citiva sugaci care se numesc CAPUSA
S-AU FACUT MULTE LUCRURI FRUMOASE IN COMUNA POMEZEU SI ASTA DATORITA DL PRIMAR SORA FELICITARI, CEI DINAINTE SI CARE VOR VENI DUPA NU VOR MAI FACE NIMIC, IN URMA CU 15 ANI CAND AM VENIT AICI ERA DEZASTRU DAR DL SORA ESTE UN ADEVARAT GOSPODAR, CU VORBE FRATILOR SI AJUTOARE SECAN NU AJUNGETI PRIMARI, NOI DORIM FAPTE. FELICITARI SORA SUNTEM ALATURI DE TINE
Intradevar Sitani e cel mai frumos sat din comuna...pe urma Cimpani...:x:X:X
Intradevar Sitani e cel mai frumos sat din comuna...pe urma Cimpani...:x:X:X
Salutari tuturor celor din Campani,in special d-nei invatatoare Bucurean Floare!
Salutari tuturor celor din Campani,in special d-nei invatatoare Bucurean Floare!
Salutari tuturor celor din Campani,in special d-nei invatatoare Bucurean Floare!
Salutari tuturor celor din Campani,in special d-nei invatatoare Bucurean Floare!
bine am inteles,totul ii frumos in pomezeu,dar reactualizati odata site-ul primariei k deja ne-am saturat sa auzim tot de sora,nu zic ii un primar bun ,ba mai are si un fiu dragut(ionutu lu tata)da altii ar vrea sa mai auda si de alte sate din pomezeu,precum COSDENI.Asadar puneti-va pe treaba!!!!!!