Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, Parohia Ortodoxă Subpiatra a organizat manifestări cultural-educaționale, menite să marcheze importanța evenimentului din 24 ianuarie 1859.

 

În baza Acordului de parteneriat încheiat între Parohia Ortodoxă Subpiatra și Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Hotar, unde învață copiii din satul Subpiatra, miercuri, 23 ianuarie a.c., preotul paroh Lucian Crișan şi profesoara de istorie Lenuţa Gherle au susținut proiectul catehetic: „Biserica și Unirea Principatelor”.

Proiectul, la care au participat elevii din clasele V-VIII, a avut ca obiective: rememorarea evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859 și conștientizarea contribuției Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Unirii Principatelor Române prin implicarea slujitorilor ei. Preotul Crișan Lucian le-a explicat elevilor faptul că 24 ianuarie este o sărbătoare națională cu un profund caracter patriotic, dar și bisericesc: „Ierarhii și preoții ortodocși au militat activ pentru realizarea Unirii celor două țări românești, ca deputați în Adunările ad-hoc și în Adunările elective, prin trimiterea de pastorale, prin articole și apeluri în presa timpului, prin întocmirea și săvârșirea de rugăciuni speciale, prin îndrumarea credincioșilor. Fără implicarea Bisericii, Unirea Principatelor Române nu s-ar fi realizat, deoarece reprezentanții guvernelor moldovene și muntene (caimacamii Alexandru Ghica și Teodor Balș), sprijiniți de Poarta Otomană, au fost ostili Unirii. Slujitorii Bisericii au inițiat o adevărată campanie de susținere a Unirii Principatelor”.

În Moldova, centrul mișcării unioniste l-a constituit Mănăstirea Socola din Iași cu seminarul ei. Aici a luat ființă un comitet al unirii, un rol major avându-l arhimandritul Neofit Scriban – profesor la Seminarul de la Socola – și fratele său, Filaret Scriban – egumenul mănăstirii și directorul seminarului. În Țara Românească s-au pronunțat pentru unire: mitropolitul Nifon Rusăilă, care păstorea la București, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, pe atunci episcop de Râmnic, episcopul Clement al Argeșului și episcopul Filotei al Buzăului.

La Iași – în 5 ianuarie 1859, Adunarea electivă a Moldovei, prezidată de mitropolitul Sofronie, l-a ales domnitor pe colonelul Alexandru Ioan Cuza. Apoi, la București, în 24 ianuarie 1859, Adunarea electivă a Țării Românești, sub președinția mitropolitului Nifon, a ales în unanimitate domn pe Alexandru Ioan Cuza. Această dublă alegere a lui Alexandru Ioan Cuza a fost  de facto momentul Unirii Principatelor.

„Parafrazându-l pe Nicolae Iorge spunem că unitatea națională s-a făcut în inimă și apoi s-a scris pe steag”, a menţionat preotul Lucian Crișan, care, în 24 ianuarie, a împlinit 20 de ani de când a fost hirotonit preot în Subpiatra.

Joi, 24 ianuarie, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, copiii și tinerii, îmbrăcați în costume populare, au interpretat sceneta Moș Ion Roată și Unirea, au intonat Imnul Național, au interpretat cântece patriotice și au dansat Hora Unirii.