Pelerinaj cultural - Poeţi bihoreni, omagiaţi pe Crişuri în sus...
Miercuri, 31 iulie, cu începere de la ora 10.00, a avut loc un pelerinaj cultural al unor membri ai Cenaclului literar al Baroului Bihor spre locurile de naştere ale unor importanţi poeţi bihoreni, la busturile cărora s-au depus jerbe de flori.
Primul popas, la Beiuş
Mai întâi, delegaţia a oprit la Beiuş, unde a fost întâmpinată de poetul Nicolae Brânda, lângă cea mai recentă achiziţie a Muzeului, o troiţă artistic realizată din satul Fiziş, confecţionată în anul 1933, şi care va figura printre exponatele cele mai de seamă ale acestui muzeu. De la muzeu, membrii cenaclului literar, Paşcu Balaci, Alexandru Sfârlea, Lucian Munteanu, Voicu David, prof. dr. Doina Ignat, fost senator al României, av. Balaci Antiţa Doina, ing. dipl. Sorin Cosma, fotograf, preot misionar şi editor Avram Ştefan, însoţiţi de poetul Nicolae Brânda, au depus o jerbă de flori la bustul poetului Gheorghe Pituţ, născut la Sălişte de Beiuş, autor al "Stelelor fixe", o voce profund originală în peisajul liricii româneşti, fost redactor la revistele "România literară" şi "Viaţa Românească", editor al almanahurilor "Viaţa Românească", şi care a murit incredibil de tânăr, la doar 51 de ani, în anul l991. După moartea lui, familia şi admiratorii de la Timişoara au organizat un festival de poezie la Beiuş şi Sălişte, unde s-au premiat poeţi debutanţi de pe tot cuprinsul României.
Omagiu lui Andriţoiu
De la Beiuş, delegaţia s-a deplasat la Vaşcău, oraşul naşterii poetului Alexandru Andriţoiu, fost redactor şef al revistei de cultură Familia, în perioada 1965-1990, autor a sute de poezii şi zeci de poeme memorabile, dintre care amintim: "Vioara de Cremona" (Vioara e din lemn de trandafiri/Şi are umăr leneş ca Madona/ A făurit-o-n mâinile subţiri/ neîntrecutul meşter din Cremona...). Poeţii şi alţi membri ai cenaclului au fost primiţi la Primăria Vaşcău de către viceprimarul Tudor Adrian Nicolae. Preşedintele Cenaclului literar, Paşcu Balaci, a lămurit scopul vizitei ca fiind unul de aducere aminte şi de omagiere a celui mai cunoscut fiu al oraşului Vaşcău. A urmat un recital poetic din creaţia poetului omagiat. De la primărie, delegaţia s-a deplasat la locul unde s-a înălţat odinioară casa în care s-a născut autorul, şi s-a depus o jerbă la tăblia de marmură care evocă locul naşterii poetului.
În oraşul lui Davideanu
Drumul a continuat, apoi, spre Nucet. Nucetul este oraşul în care a trăit zeci de ani poetul Ion Davideanu. Delegaţia a fost salutată de Cornelia Popa, din cadrul Primăriei Nucet, şi de bibliotecara din localitate. Poeţii prezenţi au citit din creaţia poetului, iar av. Antiţa Balaci a recitat excepţionala poezie "Sania", premonitorie pentru dispariţia poetului (Într-o sanie trasă de câini/ Eu, cu pieptul sub mâini/ peste mâini o scândură, apoi o cruce/ negrul vieţii în albul morţii se duce/ Doamnelor, domnilor, salutare/ Doamna mea, am murit mi se pare/ am dat de un dat, sunt în plasă/ într-o sanie-mpinsă sau trasa..."). O plăcută surpriză a constituit-o vizita la casa de cultură a oraşului Nucet care poartă numele lui Ion Davideanu, înzestrată cu săli de expoziţie, o sală mare de spectacole, cu scaune roşii, noi, edificiul renovat fiind o realizare a eforturilor primarului Costel Sârghie, interesat ca această instituţie să renască din propria cenuşă.
Să nu-l uităm pe Miron Pompiliu
De la Nucet, delegaţia s-a deplasat la Ştei, unde a fost întâmpinată de către viceprimarul Marius Dorel Cioară şi juristul Liviu Tirla. Întregul grup, în frunte cu viceprimarul, s-a îndreptat spre bustul poetului, culegătorului de folclor, dascălului de la Iaşi, Miron Pompiliu, prieten apropiat al lui Eminescu, unde a fost depusă o jerbă de flori. De la Ştei grupul s-a deplasat la Sebiş, la casa poetului Paşcu Balaci. Aici, prin grija familiei Gheorghe şi Gheorghina Gudiu, s-a pregătit o masă la care s-au servit mâncăruri specific ţărăneşti, de la slănină şi roşii ecologice până la porumb fiert şi pâine coaptă la cuptor şi care au întrunit sufragiile de apreciere ale tuturor invitaţilor. Invitat să recite un poem despre satul său, Paşcu Balaci a recitat un sonet despre copilărie ("Ah, unde mi-i pruncia rară/ Când mă trezeam s-alerg pe munte/ Cu visul şiroind pe frunte/ Din rana somnului hoinară/ Când satul eu credeam că-i ţară/ În care intri doar pe punte/ Iar steaua serii e grăunte/ Ţâşnit din stogul de secară/ Când mă duceam cu tata-n zori/ Pe uliţa scoborâtoare/ În câmp să căutăm comori/ Şi mângâiam un pui de soare/ ascuns în cuibul lui din nori/Cât de bogat voi fi fost oare ?..."
La bustul lui Viorel Horj
De la Sebiş, întreaga delegaţie s-a îndreptat spre Drăgăneşti, la bustul poetului Viorel Horj, a cunoscutului om de cultură, singurul care era în stare să recite o poezie sau două din creaţia fiecărui poet bihorean. De la bustul poetului Viorel Horj, membrii Cenaclului literar al Baroului de la Oradea s-au reîntors la Beiuş, unde, ca într-un final apoteotic, s-a depus o jerbă de flori la bustul poetului naţional Mihai Eminescu, făurit de sculptorul Mihele. Acest bust de neuitat, ridicat pe un soclu înalt, lângă un stejar rămuros în parcul de lângă Liceul Nicolae Bolcaş, din iniţiativa Asociaţiei Lioara din Beiuş, condusă de notarul Tocoian Iosif. Aici, toţi membrii delegaţiei, împreună cu doamna director adjunct a Liceului Pedagogic, prof. Carmen Eugenia Lezeu, au intonat cântece cunoscute din creaţia eminesciană, precum "Seara pe deal", "Mai am un singur dor", "O rămâi".
În faţa complexului sculptural din Beiuş, poetul Nicolae Brânda a recitat o poezie dedicată expres poetului Mihai Eminescu, acesta fiind viu aplaudat de către toţi cei prezenţi.
În final, la căderea serii, întreaga delegaţie s-a deplasat pe ruta Beiuş - Nimăieşti - Curăţele, la Pociovelişte, la casa natală a doamnei avocat Antiţa Balaci. Aici s-a servit masa şi s-a decis ca în fiecare an, de 31 iulie, membrii Cenaclului literar, poeţii şi oamenii de cultură din Bihor care doresc acest lucru să urce pe Crişuri în sus, la locurile de naştere ale creatorilor omagiaţi, Alexandru Andriţoiu, Gheorghe Pituţ, Miron Pompiliu, Viorel Horj.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.