De la începutul anului 2022 până în prezent, Garda de Mediu - Comisariatul Județean Bihor a aplicat sancțiuni în valoare totală de 280.000 de lei pentru incendieri de deșeuri.

În urma controalelor efectuate, în județul Bihor au fost identificate patru firme și patru persoane fizice care au aprins deșeuri din plastic, textile, componente auto și anvelope. Firmele au fost sancționate de către Garda de Mediu cu amenzi de câte 50.000 lei, în timp ce persoanele fizice au primit sancțiuni de 20.000 lei fiecare.

„Pentru depozitările ilegale de deșeuri surprinse de camerele de supraveghere achiziționate de Consiliul Județean Bihor, de la începutul anului instituția de mediu a identificat și a sancționat șase persoane cu câte 10.000 lei. Alte patru persoane au primit avertismente pentru abandonarea deșeurilor lângă pubele. Aceste acțiuni reprezintă un efort comun pentru a face din Bihor un județ mai curat”, menţionează administraţia judeţeană.

La finalul anului trecut Consiliul Județean Bihor a încheiat un protocol de colaborare cu Instituția Prefectului, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect. Consiliul Județean Bihor acționează, împreună cu instituțiile partenere, în mai multe direcții: stabilirea unor standarde de curățenie, penalități explicite și responsabilități clare pentru cei implicați; operaționalizarea sistemului de colectare a deșeurilor; accesarea fondurilor europene pentru salubritate și mediu; înființarea unor platforme de colectare separată a deșeurilor în orașele din județ; gestionarea câinilor fără stăpân; curățenia în zonele turistice; proiecte pentru conservarea mediului; acțiuni de educare și voluntariat. În acest scop, au fost încheiate parteneriate și cu alte instituții și autorități locale.