Peste 3.500 de porumbei, pe cerul Bihorului
Conform programului de zboruri competiţionale, 30 aprilie a constituit startul în primul concurs al porumbeilor voiajori din Bihor. Timpul frumos a contribuit la reuşita concursului, la care cei 81 de columbofili participanţi şi-au testat şi evaluat porumbeii. Îmbarcarea s-a făcut la Aleşd, Oradea şi Beiuş, transportul fiind asigurat de camionul special, intrat recent în patrimoniul asociaţiei judeţene. Startul s-a dat din localitatea maghiară Torokszentmiklos, la o distanţă de 110-170 km de localităţile de domiciliu ale crescătorilor.
La invitaţia lui Marius Tunduc, preşedintele Asociaţiei columbofililor Bihor, am urmărit de la domiciliul domniei sale sosirea porumbeilor participanţi la concurs. Startul s-a dat la ora 9.00, sosirea înregistrându-se în jurul orei 11.00. Cu această ocazie, Marius Tunduc a prezentat ceasul electronic şi tehnica înregistrării porumbeilor înscrişi în concurs şi timpii realizaţi de fiecare. Potrivit acestuia, un mister îl reprezintă simţul de orientare a porumbeilor în zbor, aceştia reuşind, de la mari distanţe, să revină acasă. Cauza este în continuare căutată de cercetători, însă, cea mai plauzibilă ipoteză vehiculată este pusă pe seama razelor ultraviolete emise de soare, care facilitează orientarea porumbeilor în zbor. În cazuri de inversiune termică, are loc efectul de refracţie a undelor, iar porumbeii îşi pierd simţul orientării ajungând foarte greu acasă. Probabil că şi undele electromagnetice ale pământului ar putea să contribuie la sistemul lor de orientare. În ceea ce priveşte hrana administrată şi modul de pregătire pentru concurs a porumbeilor, crescătorii pasionaţi şi cei ce urmăresc performanţa trebuie în primul rând să cunoască anatomia porumbelului, modul de creştere şi dezvoltare, să posede cunoştinţe de nutriţie şi apoi să administreze o alimentaţie diferită, în funcţie de etapele de dezvoltare, anotimpuri, anti şi post concursuri. În ceea ce priveşte concursul propriu-zis, la îmbarcare, fiecare porumbel este trecut printr-un sistem electronic, care înregistrează cipurile aflate pe picioruşul acestora. Aceleaşi ceasuri electronice le înregistrează timpul şi la sosire, în momentul când porumbelul trece peste o trapă cuplată electronic la ceas. Descărcarea datelor din ceasuri se face la sfârşitul concursului, într-un computer central, care, pe baza unui program special, alcătuieşte ierarhia şi performanţele. Primul porumbel a sosit la ora 11.04. Deci, în 2 ore şi 4 minute acesta a parcurs o distanţă de aproximativ 170 km, cu o viteză de aproximativ 80/km/h.
Timp de 20 minute au sosit 33 concurenţi din cei 37 înscrişi în concurs de Marius Tunduc. În urma evaluării rezultatelor finale, pe primele locuri sau situat Flaviu Vancea din Oradea, Marius Tunduc din Aleşd şi Cosmin Iştoc din Beiuş. De menţionat că la acest concurs nu sau înregistrat pierderi de porumbei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.