Théâtre Rouge (Teatrul Roșu) din incinta Jardin d'Acclimatation (Grădina Aclimatizării) din Paris a fost gazda Galei de premiere a Concursul internațional de poezie „Poésie en liberté” - Ediția a XXIV-a (2021-2022). Luni, 21 noiembrie, pe scena teatrului parizian au urcat laureații acestui concurs internațional al liricii francofone.

Andrei Ovidiu Petrache, elev al Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta (Bihor), a primit Premier Prix (Premiul I) pentru poezia „Vivre avec la joie du jeu” („Trăiește viața ca-ntr-o joacă”). Eleva Anamaria Păduraru, de la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani, a primit „Troisième Prix” (Premiul III). Cei doi tineri poeți au reprezentat anul acesta România la Festivitatea de premiere „Poésie en liberté 2022” de la Paris.

„Sunt bucuros că aduc acest Premiu I acasă, în România, în Bihor, în orașul meu Salonta. Pentru poezia premiată, scrisă în limba română și apoi în franceză, le mulțumesc profesoarelor mele  Roxana Ilieș și Anca Fustos. Ediția XXV a Concursul internațional de poezie „Poésie en liberté” (2022-2023) este deschisă și își așteaptă poeții. Pentru gala de premiere de anul viitor, de la Paris, mă aștept ca România să numere premiile a zeci de tinere condeie!”, a declarat Andrei Ovidiu Petrache.

Concursul internațional de poezie „Poésie en liberté” („Poezie în libertate”), adună în fiecare an peste 4.000 de participanți cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, dintr-o medie de 60 de țări. Poeziile se scriu în limba franceză. Cele mai bune poezii sunt publicate într-o antologie editată la Paris de Asociația culturală „Poésie en liberté”. Acest concurs este prilejul multor întâlniri cu poeți și artiști. Jean-Marc Muller este președintele-fondator al „Poésie en liberté” care, în toamna acesta, a ajuns la Ediția a XXV-a.

„Aceast regal al lirismului francez este surprinzător pentru că le permite elevilor și studenților care își urmează studiile în Franța sau în străinătate, cu vieți atât de diferite, atât de îndepărtate, să vină să-și ofere poeziile, minereul lor prețios, cu aceeași fervoare, în bătaia inimilor noastre”, a precizat Francis Coffinet, poet, președinte al juriului în anul 2022.

„Poésie en liberté vă va surprinde, vă va emoționa pentru că poeții cu vârste fragede care se regăsesc în acest amfiteatru al speranței nu se lasă intimidați de duritatea timpului prezent. Acești tineri minunați, fiind de aici și acum, trăiesc din plin sentimentele pe care le transmit. Aceste vibrații poetice rămân universale. În ciuda tulburărilor și provocărilor prin care trece generația lor, tinerii poeți ai sanctuarului „Poésie en liberté” se bucură de viață cu sinceritate, îndrăzneală, uneori cu blândețe. În fiecare poezie, care reflectă locul lor în această lume, ei ne oferă, cu sau fără modestie, pur și simplu ceea ce sunt. Și le mulțumim!”, a susținut în discursul său Matthias Vincenot (foto stânga), poet, președinte al Asociației „Poésie en liberté” din Paris, doctor în litere, Cavaler al Artelor și Literaturii Franceze.