În cadrul Zilei europene de prevenire a furturilor din locuință, miercuri, 19 iunie, polițiștii bihoreni au desfășurat o serie de activități pentru a marca acest eveniment, având ca scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

În premieră în județul Bihor, polițiștii de prevenire au interacționat cu cetățenii pe tema prevenirii furturilor din locuință, într-un cadru non-formal, discuțiile fiind purtate la o cafea sau o înghetață pe terasa restaurantului McDonald's din municipiul Oradea, creându-se astfel o punte de comunicare directă între polițiști și membrii comunității. Polițiștii au interacționat cu cetățenii, care au manifestat un interes deosebit față de sfaturile oferite, au pus întrebări și au primit răspunsuri cu privire la modul de a preveni victimizarea. Celor prezenți le-au fost prezentate cele mai uzuale moduri de operare ale infractorilor, precum declinarea de calități oficiale, înșelăciunile prin diverse pretexte invocate, vânzarea de produse, diverse reparații, totul pentru a pătrunde în locuință. Polițiștii le-au explicat modul concret de utilizare a interfonului și elementele de siguranță pe care trebuie să le prezinte locuința pentru a fi sigură în fața hoților.

Totodată, pe platoul din fața Centrului Comercial Crișul Shopping City din Oradea, polițiștii bihoreni, alături de reprezentanții Asociației Române pentru Tehnică de Securitate au realizat o miniexpoziție cu cele mai uzuale sisteme de securitate folosite pentru protecția locuinței și au purtat discuții cu cetățenii cu privire la cele mai frecvente moduri de operare utilizate de hoți, precum și despre principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale. Au fost distribuite materiale preventive realizate la nivelul Uniunii Europene pentru prevenirea acestui gen de infracțiuni.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor împreună cu polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului – Poliția Municipiului Oradea, continuă campaniile preventive pe parcursul întregului sezon estival, sub sloganul „Păstrează-ți surprizele doar pentru vacanță!”.