Pomezeu. Prima comună cu toate obiectivele turistice catalogate - O premieră naţională
În anii din preajma aderării la UE, era la modă ca primăriile din mediul rural să-şi deschidă Centre de Informare Turistică, în aşteptarea valului de turişti dornici să redescopere viaţa la ţară. Multe dintre ele nu şi-au atins scopul nici până azi, reprezentând doar un post călduţ într-o organigramă. La Pomezeu s-a întâmplat cu totul altceva.
Comuna bihoreană Pomezeu este prima comună din România în care s-au inventariat şi catalogat toate obiectivele şi posibilele obiective turistice. Concret, Pomezeu este prima comună din ţară în care s-a realizat un recensământ turistic. Baza de date rezultată - în fapt, un centru virtual de informare turistică - a fost postată pe internet şi oferă informaţii complete despre fiecare obiectiv turistic, din fiecare localitate în parte. În plus, administraţia comunală şi mulţi localnici încearcă să promoveze un turism care să asigure dezvoltarea durabilă a zonei prin furnizarea serviciilor de cazare şi masă în satele comunei. Comuna are în componenţă opt sate, iar în fiecare dintre acestea au fost identificate minimum trei obiective turistice care pot fi valorificate.
„Fiecare dintre cele opt sate componente ale comunei are minimum trei posibile atracţii turistice. Dar, nu este suficient să ai un obiectiv turistic pentru a-l transforma într-un motor de dezvoltare a unei localităţi, ci e obligatoriu să îl şi promovezi, să ştie şi alţii că există şi cât de mult s-a schimbat. Un prim pas a fost făcut: Recensământul turistic, respectiv Centrul virtual de informare şi promovare turistică”, a declarat primarul Ioan Şora.
În centrul de comună s-a păstrat un zid al vechii cetăţi medievale Kornis, fortificaţie în stil renascentist, monument istoric. Tot aici întâlnim şi o locuinţă particulară declarată monument istoric, Casa tradiţională Morgovan Floare de la nr. 62, care se încadrează în tipul gospodăriilor cu curţi închise. Turiştii care vor să zăbovească prin zonă găsesc la pensiunea Corniş casă şi masă îmbelşugată, bucatele tradiţionale sunt preparate după reţete de la străbunici - a nu se rata plăcintele coapte „pe sferie” (o plită metalică).
La Coşdeni poate fi vizitat Conacul Dobsa (acolo funcţionează o unitate de învăţământ) şi monumentul funerar Dobsa Lajos, iar la Sitani o veche moară pe apă. În fine, există aici şi vechi biserici de lemn, stupine, pădure de castan comestibil, stâne şi un întins şi bogat fond de vânătoare. Întregul potenţial turistic al zonei poate fi consultat peinternet accesând pomezeu.probihor.ro.
„Având în vedere că Promovarea Turismului este o componentă importantă în cadrul Strategiei de dezvoltare durabilă a Judeţului Bihor 2014-2020, considerăm imperios necesară o campanie de identificare, catalogare şi promovare a tuturor potenţialelor obiective turistice bihorene. Obiectivul principal al proiectului este valorificarea potenţialului turistic al judeţului Bihor - prin promovarea obiectivelor turistice şi a produselor tradiţionale specifice zonelor, evidenţierea acestuia ca destinaţie cultural-turistică autentică şi creşterea numărului de turişti”, a declarat Nicolae Pop, coordonatorul proiectului.
„Proiectul are ca scopuri principale evidenţierea Bihorului ca destinaţie turistică autentică şi creşterea numărului de turişti. Beneficiarii acestuia vor fi toţi locuitorii judeţului, administraţiile publice locale şi judeţeană, dar şi societăţile comerciale, cu activitate în promovarea turistică a judeţului Bihor”, spune şi Radu Silaghi, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene.
În perioada imediat următoare, va fi elaborat un plan de marketing pentru promovarea comunei prin Centrul virtual de informare şi promovare turistică.
Se au în vedere crearea unei identităţi turistice; crearea unei sigle turistice; promovarea prin suporturi audio-vizuale; promovarea în lumea virtuală; promovarea prin suporturi grafice; merchandising; generarea de apariţii în presă; promovarea către intermediarii pieţei turistice; organizarea de evenimente şi manifestări socio-culturale (festivaluri); amplasarea de panouri publicitare; elaborarea şi distribuirea de broşuri şi pliante; elaborarea şi distribuirea de alte materiale publicitare (tricori, magneţi personalizaţi, brichete, pixuri etc.); publicitate prin agenţiile de turism; realizarea de filme documentare; acţiuni în cooperare cu alte localităţi din ţară şi străinătate; acţiuni în şcoli.
Totodată, se lucrează la proiectul „Vacanță caritabilă la Pomezeu”. Aceasta va consta în vânzarea către potenţialii turişti a unor pachete de vacanţă de 3 zile (2 nopţi) în comună; 50% din venituri vor merge către localnicii care cred în alternativa turistică pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi care vor furniza servicii de cazare şi hrană, iar 50% către şcoli.
Proiectul „Poftiţi la Pomezeu!” este derulat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte) şi al Primăriei şi Consiliului Local Pomezeu. După proiectul-pilot realizat cu succes la Pomezeu, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor (condusă tot de Ioan Şora) şi Asociaţia Firmelor Bihorene susţin implementarea proiectului „Recensământul turistic bihorean.”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.