La 20 martie 2023, cinci locuitori din Delani depuneau o petiție la Primăria municipiului Beiuș, în componența căruia se află satul lor, precum și la Instituția Prefectului Județului Bihor, aceștia solicitând amenajarea unei capele mortuare.

 

Edilii beiușeni au dat un răspuns rapid solicitării sătenilor din Delani, acesta venind cu ocazia ședinței Consiliului Local Beiuș din 27 martie. Convins de necesitatea asigurării unor condiții decente celor care-și priveghează apropiații trecuți la cele veșnice, primarul Gabriel Popa a anunțat că administrația locală intenționează să ridice nu una, ci două capele mortuare, și la Beiuș fiind nevoie de un astfel edificiu nou și dotat conform standardelor actuale. Cât privește sumele necesare celor două investiții, Gabriel Popa declara că vor fi căutate soluții pe fonduri europene sau de la bugetul de stat, iar în caz că nu vor fi deschise astfel de linii de finanțare, banii vor fi alocați de la bugetul local:

„A fost făcută o solicitare din partea unor cetățeni din Delani vizavi de construirea unei capele. Am mai discutat, probabil, în comisii, acest subiect. Am încercat să găsim o finanțarea nerambursabilă pentru capele. Din păcate, pentru municipiu nu am identificat încă așa ceva. Au fost ceva finanțări pe AFIR, dar noi nu ne încadrăm. În momentul de față nu sunt finanțări și atunci am discutat și cu domnul viceprimar, cu domnul arhitect și cu Direcția Tehnică: vom iniția proiectarea capelelor din Beiuș și Delani, să avem proiectul finalizat până în toamnă și să prindem în bugetul local realizarea acestor două capele, să facem o capelă nouă la Beiuș, pentru că știm bine că sunt necesare niște modificări, și o alta la Delani, dimensionată conform nevoilor de acolo. Până la următoarea rectificare, când sperăm să putem cuprinde acești bani pentru proiectare, domnul arhitect se va ocupa de identificarea ofertelor necesare. Repet, finanțare europeană pentru capele nu am găsit”.