În anul Centenarului, cinci școli românești, patru din țară și una din Basarabia, s-au unit într-un proiect transfrontalier cu nume sugestiv: „Noi suntem români”.

Proiectul a început în anul școlar trecut și se va desfășura și pe parcursul celui în curs, acoperind, practic, Anul Centenar. Instituția de învățământ coordonatoare este Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Iași, iar cele patru unități școlare partenere sunt: Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” București, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, Școala Gimnazială Nr. 4 Borșa (județul Maramureș) și Gimnaziul „Grigore Vieru” din Ialoveni, Republica Moldova.

După o primă mobilitate, găzduită de școala din Iași și la care au participat doar cadrele didactice coordonatoare ale proiectului, la sfârșitul săptămânii trecute a venit rândul Beiușului să organizeze o nouă mobilitate, prima la care au luat parte și elevi din cadrul instituțiile de învățământ implicate. De vineri, 28, până duminică, 30 septembrie, elevi de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Iași (coordonați de profesoarele Alina Fântânaru și Daniela Florea), Școala Gimnazială Nr. 4 din Borșa, Maramureș (însoțiți de profesoarele Cosmina Bersan și Crina Timiș) și, firește, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș (alături de profesorii Sorin Cuc, Magdalena Marian și Claudia Popa) au participat la mai multe activități cu caracter cultural-artistic și de informare istorică, organizatorii propunându-și să atingă principalul scop al proiectului „Noi suntem români”, acela de reanimare a sentimentelor patriotice ale tinerei generații.

Sâmbătă, la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, a avut loc festivitatea de deschidere a mobilității de la Beiuș, prilej cu care profesoara ieșeancă Alina Fântânaru a înmânat directorului Lucian Ropa un hrisov care marca „descălecatul” moldovenilor în Țara Beiușului.

În replică, gazdele au pus în scenă, cu îndrumarea profesorului Remus Lazea, un spectacol, care a cuprins atât cântece patriotice și populare locale, cât și secvențe ale nunții tradiționale țărănești din partea de sud-est a Bihorului, după care cu toții, oaspeți și gazde, s-au deplasat la Oradea, pentru o scurtă vizită culturală în municipiul de pe Crișul Repede.

După cum precizau organizatorii proiectului „Noi suntem români”, vor urma și alte mobilități, la Borșa, București și Iași, pentru ca ultima, nu întâmplător, să fie cea din orașul basarabean Ialoveni.