Radiologia bihoreană, între necesităţi şi realităţi
Se afirmă adesea că în radiologia bihoreană întreaga aparatură este de vârstă matusalemică, ceea ce ar dăuna atât pacienţilor care se expun la radiografii şi radioscopii, cât şi medicilor care le mânuiesc. În reţeaua sanitară bihoreană, există 101 aparate rontgendiagnostic, dintre care 30 sunt în judeţ, iar 71, în Oradea (de stat şi private).
Dr. Liana Garcea, medic primar igienă, şef Laborator de igiena radiaţiilor din cadrul DSP, este de părere că, dintre acestea, 21 de aparate rontgendiagnostic cu postcopie ar trebui dotate cu intensificator de imagine şi lanţ TV, conform normelor privind radioprotecţia persoanelor în cadrul expunerii medicale la radiaţiile ionizante aprobate prin Ordinul comun al CNCAN nr. 79/4.03.2002 şi al Ministerului Sănătăţii şi Familiei nr. 285/19.04.2002. Cele 21 de aparate rontgendiagnostic aflate în funcţiune îşi vor înceta activitatea la finele anului 2005, dacă nu vor fi dotate cu piesele respective cerute de legislaţia sanitară în vigoare (de altfel, aceste cerinţe sunt stipulate şi în legislaţia UE).
Dintre cele 101 aparate existente, majoritatea sunt de fabricaţie recentă (85%). Dar, în afara aparatului rontgendiagnostic de la Spitalul Clinic de Copii Oradea, care deţine şi sistemul de control al debitului dozei de radiaţii, celelalte nu sunt dotate cu aşa ceva. Totuşi, sunt noi şi bune, protejând atât pacienţii, cât şi medicii radiologi, ele fiind toate autorizate. Or, CNCAN-ul (care verifică amplasarea de construcţie) şi Laboratorul nostru nu eliberează autorizaţia de funcţionare dacă aparatele nu îndeplinesc condiţiile cerute de legislaţia sanitară în vigoare. Aşa că este imposibil să se elibereze autorizaţia dacă aparatul ar depăşi doza admisă a radiaţiilor. Aparatele din reţea funcţionează bine, chiar şi cele vechi, dozele de radiaţii emise fiind sub normele CNCAN.
- Este cazul să ne facem probleme dacă ne expunem de mai multe ori la radiaţii, gândindu-ne că vom contracta una dintre bolile lente ale sângelui (anemia, hemofilia, leucemia), sau nu?
- Organismul uman suportă de-a lungul vieţii o anumită doză de radiaţii (naturale şi artificiale), dar când nivelul este depăşit - expunerea este îndelungată - se trage un semnal de alarmă, luându-se imediat măsurile medicale ce se impun.
- Ce se întâmplă cu pacientul adus dintr-un accident de circulaţie sau de muncă care necesită o expunere mai îndelungată la radiaţiile aparatelor performante de investigaţie?
- Medicul sau echipa de la urgenţă va decide expunerea şi investigaţiile necesare pentru salvarea pacientului, având grijă de doza admisă a radiaţiilor. De aceea, eu cred că fiecare persoană ar trebui să aibă asupra sa un carnet cu radiografiile efectuate, aşa cum există în UE şi toate ţările dezvoltate. De zece ani propun eliberarea unor astfel de carnete, până acum, însă, Ministerul Sănătăţii şi Familiei nu ne-a dat câştig de cauză. Să avem apoi în vedere că legislaţia este schimbătoare şi trebuie, de cele mai multe ori, să ne adaptăm din mers.
- Rezonanţa magnetică este atât de periculoasă pe cât afirmă unii cârcotaşi sau nu?
- Spre deosebire de rontgendiagnostic, care lucrează cu raze X, rezonanţa magnetică foloseşte ultrasunetele, cu o nocivitate mai scăzută. Să ne amintim că în reumatologie se prescriu şedinţe cu ultrasunete pentru recuperarea stării de sănătate a bolnavului, deci nu este periculoasă. Expunerea îndelungată, fără supravegherea strică a specialiştilor fizicieni şi medici radiologi, poate dăuna. Cât trăim, suntem bombardaţi cu radiaţii (naturale, din aer, apă, pământ, soare etc.), organismul nostru fiind adaptat la un anumit nivel de normalitate.
- Radiografiile, o dată acumulate în organism, dispar după o anumită vreme ca şi efectele iodului administrat în anumite afecţiuni?
- Dacă pastila de iod ingerată îşi înjumătăţeşte, la 4 zile, efectele şi la 8 zile acestea dispar, în cazul radiaţiilor, organismul este cel care se va elibera de ele, în timp, nefiind pericolul unor îmbolnăviri. De altfel, laboratorul nostru veghează asupra stării de sănătate a populaţiei şi prin monitorizarea dozelor de radiaţii emise de toate aparatele rontgendiagnostic, computer tomograf, ecograf etc. asupra pacienţilor, informaţiile fiind cumulate aici. Orice abatere de la starea de normalitate este aspru pedepsită, deşi până acum nu am avut asemenea situaţii, legislaţia prevăzând însă astfel de sancţiuni.
Să nu ne temem, aşadar, de aparatura radiologică bihoreană. Ea este în parametri normali şi i se aduc îmbunătăţiri conforme cu legislaţia CNCAN, dar şi a UE, ne asigura interlocutoarea noastră.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.