În fiecare an, comuna Lunca devine loc de pelerinaj, aici fiind comemorați martirii Ioan Ciordaș, Nicolae Bolcaș și Nicolae Bogdan, fruntașii bihoreni a căror jertfă stă la temelia României Mari.

În noaptea de 3/4 aprilie 1919, patrioții beiușeni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au fost ridicați din casele lor și aduși la Lunca, unde au fost întâi torturați și mutilați, iar apoi uciși mișelește de rămășițele defunctei armate austro-ungare, de fapt niște detașamente de secui bolșevizați ce se retrăgeau din Ardealul românesc. Aceleași bande criminale aveau să-l asasineze peste numai câteva zile, în noaptea de 12/13 aprilie, tot la Lunca, și pe Nicolae Bogdan, directorul Băncii „Șoimul” din Vașcău, și el participant la lupta pentru unitatea națională.

Comemorarea patrioților români jertfiți pe altarul unității naționale a avut loc vineri, 2 aprilie, la eveniment participând, edilul beiușean Gabriel Popa, Ioan Popa, primarul comunei Lunca și viceprimarul Livius Bogdan, Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș și câțiva funcționari din cadrul primăriei locale.

Ceremonia comemorativă a început cu slujba de pomenire săvârșită de părintele Cristian Ifrim, parohul locului, după care a urmat depunerea de coroane și jerbe de flori la troița închinată Martirilor Bihorului.

La finalul manifestării de vineri, Ioan Popa, primarul comunei Lunca, a precizat că participarea la comemorarea din acest an a fost mai redusă, cauza fiind pandemia de coronavirus. Totodată, interlocutorul nostru a declarat că monumentul închinat Martirilor Bihorului va fi mutat chiar pe locul unde Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au dat jertfa supremă pentru Neam și Țară, loc aflat nu departe de actualul amplasament al troiței închinate memoriei celor doi patrioți beiușeni.

Gabriel Popa, primarul Beiușului, a subliniat importanța acestui eveniment comemorativ pentru toți românii, recunoscând că emoțiile au fost și mai mari în cazul său, deoarece, după cum se știe, provine dintr-o familie cu rădăcini adânci în satul Lunca:

„Acest eveniment ține de tradiția noastră locală și națională. Jertfa martirilor este un model de patriotism, este un model de urmat pentru toți conducătorii țării, de toți cei implicați în administrația publică, de toți cetățenii! Este un gest de dăruire și de sacrificiu, în același timp, pentru interesul nostru comun, asta deoarece doar uniți ne putem păstra identitatea națională.

Mă bucur că, în calitate de primar al Beiușului, sunt în acest loc, unul special pentru mine, deoarece Lunca este așezarea mea natală și pentru că, în perioada când a fost dezvelit acest monument, tatăl meu era preot paroh aici, acela fiind un alt moment emoționant pentru mine și întreaga mea familie.”