Un eveniment rar şi preţios, dedicat unui moment aparte al istoriei naţionale, s-a desfăşurat săptămâna trecută la Zalău (Sălaj). Gala caritabilă „Împreună pentru Iuliu Maniu” a strâns români din toată ţara mânaţi de un sentiment de responsabilitate faţă de un model de demnitate, verticalitate, valoare şi decenţă politică. Suma donată  123.841 de lei - va fi folosită pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin.

 

La gala caritabilă s-au făcut mai multe donaţii, din partea mediului de afaceri, a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea (10.000 USD), a unor instituţii publice, dar şi din partea celor aproximativ 200 de participanţi. Gestul lor aduce mai aproape de împlinire dorinţa lui Iuliu Maniu ca „Pe domeniul de la Bădăcin să se ocrotească şi să se instruiască tineri”. Toţi cei care au donat de-a lungul celor mai bine de trei ani de campanie publică au salvat de la dispariţie un monument istoric abandonat de statul român, iar prin strădania lor au adus mai aproape momentul în care imobilul va fi finalizat şi se va putea amenaja aici un Muzeu Memorial „Iuliu Maniu”.

Printre invitaţi s-au numărat Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ioan Bolovan, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca,  reprezentanţi din Ministerul Culturii, reprezentanţi ai Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, directori ai direcţiilor de cultură din ţară, oficialităţi județene și locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri, oameni care au dorit să pună o cărămidă la salvarea Casei Maniu.

În cadrul galei caritabile au fost scoase la licitaţie 10 batiste de colecţie realizate de un grup de creatoare populare din Bădăcin, în colaborare cu atelierul de zestre contemporană „Mândra Chic”, două tablouri ale pictorului Gheorghe Ilea și o carte ce a aparținut lui Iuliu Maniu, donată echipei de campanie de către jurnalistul Marius Avram (Agerpres), din Cluj.

Cele zece batiste de colecţie cu monograma familiei Maniu şi semnătura „făuritorului de ţară” de la 1 Decembrie 1918 au fost achiziţionate cu câte 500 de lei bucata. Tablourile pictorului Gheorghe Ilea au ajuns la moderatoarea evenimentului, vedeta tv Iuliana Tudor, și la Dana Coța, contra sumei de 1.000, respectiv 1.500 de lei, iar cartea ce i-a aparținut lui Iuliu Maniu a fost adjudecată de notarul Ioniță Crecan pentru suma de 2.000 de lei. Volumul respectiv are 902 pagini, datează din 1914 şi conţine vinieta ex-libris a lui Iuliu Maniu, pe când acesta era avocat arhidiecezan în Blaj, chiar înainte ca el să fie încorporat în armata austro-ungară.

„Faptul că este o carte în maghiară, cu notiţe tot în maghiară ale lui Iuliu Maniu, cred că ar putea să se constituie într-un mesaj simbolic pentru români şi maghiari de a continua să trăiască în bună înţelegere şi în anul Centenarului“, a spus jurnalistul Marius Avram, citat de Sălajul Pur şi Simplu..

Echipa de campanie a scos la licitaţie cartea, iar notarul care a adjudecat-o a acceptat ca acest volum aflat acum în proprietatea lui să rămână în continuare în custodia Casei Memoriale din Bădăcin, spre a fi expusă vizitatorilor.

Toţi participanţii au avut pe mese plicuri cu însemnele Anului Centenar, putând astfel contribui cu donaţii. De altfel, jumătate din suma plătită pentru participarea la gală a fost dirijată tot către finanţarea lucrărilor de la Casa Memorială din Bădăcin. De asemenea, tuturor participanţilor li s-au oferit cărți poștale cu figura lui Iuliu Maniu stilizată și mesajul „Eu m-am implicat! Implică-te și tu. Donează!”, pe care au putut să le trimită către alţi posibili donatori.

Un moment special în cadrul evenimentului a fost cel în care părintele Cristian Borz, coordonatorul campaniei publice de salvare a Casei Memoriale, a rostit rugăciunea scrisă de Iuliu Maniu în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei. Grupul instrumental „Ţara Silvaniei” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău, Alexandra Chira, câştigătoarea ediţiei 2017 a concursului „Vedeta populară” de la TVR1, şi Dinu Iancu Sălăjanu au fost cei care au întreținut atmosfera evenimentului.

Pe parcursul Galei a rulat spotul campaniei publice „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, iar părintele Borz a prezentat stadiul în care se află lucrările, sumele de bani donate şi folosite la reabilitarea clădirii.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Instituția Prefectului – județul Sălaj, Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău și publicația „Sălajul Pur și Simplu”.

La eveniment a participat şi managerul Direcţiei pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi, la invitaţia Direcţiei similare din Sălaj. Reamintim că miercuri, 14 februarie, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, au debutat Conferinţele Unirii cu un eveniment dedicat ilustrului om politic Iuliu Maniu.

Cei care doresc să contribuie în continuare, în Anul Centenar 2018, la reabilitarea casei principalului artizan al Marii Uniri, o pot face donând în conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730, Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com, deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

FOTO: Sălajul Pur şi Simplu