Comuna Roșia a găzduit, duminică, 9 iunie, în locul numit „Între râuri”, prima ediție a evenimentului „Pe pășune Fest”.

Cofinanțat de Fundația pentru Parteneriat și de Romanian-American Foundation, în cadrul proiectului „Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești”, evenimentul a fost organizat de Asociația Orizont Verde, Primăria Comunei Roșia, Grupul de Acțiune Locală Pădurea Craiului și Consiliul Județean Bihor, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Agenția de Management al Destinației și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă.

Obiectivele organizatorilor primei ediții a manifestării „Pe pășune Fest” ne-au fost prezentate de Florin Bonca, primarul comunei Roșia: promovarea potențialului turistic și a produselor culinare și artizanale specifice zonei. După cum arăta și subtitlul evenimentului – „târg de bucate pentru minte și inimă”, programul a îmbinat mâncarea specifică zonei și muzica populară cu cea etno-rock, într-o simbioză a tradiționalului și modernismului care a atras numeroși participanți.

Oferta celor 25 de expozanți din cadrul primei ediții a evenimentului „Pe pășune Fest” a cuprins produse culinare tradiționale, ateliere meșteșugărești și workshop-uri, la acestea adăugându-se cele două spectacole, unul folcloric și celălalt de muzică rock și etno-rock. Iubitorii muzicii populare au putut urmări evoluțiile scenice ale ansamblurilor „Moșuț” din Vadu Crișului, „Cununa de pe Criș” din Tilecuș și „Codrenii Bihorului” din Roșia și pe cele ale soliștilor Alexandru Haiduc, Bianca Popa și Andrada Oros. Seara a aparținut fanilor genului rock, pentru care au cântat Vlad Vancea, Dafina Naiad și trupele Iarba Fiarelor, Corbu și Frații Jdieri.

Nicolae Nistor (Niguell), chitarist al trupei Frații Jdieri, aflat, împreună cu colegii săi, pentru prima oară la Roșia, s-a declarat încântat de publicul evenimentului „Pe pășune Fest”, spunând despre acesta că a fost „mega-fain”.