Centrul NATO din Oradea a fost inaugurat ieri pe o ninsoare deasă ca-n decembrie. Amplasat în fosta unitate militară de cercetare-diversiune de pe strada Armatei Române, Centrul de Excelenţă NATO HUMINT a devenit operativ oficial, având statutul de Organizaţie Militară Internaţională activă. Pentru Oradea efectele sunt directe şi imediate: în cadrul Centrului vor fi instruiţi anual câteva sute de militari ai Alianţei Nord-Atlantice, oameni care vor avea nevoie de cazare, servicii şi relaxare. Adică vor cheltui aici mulţi bani.

 

SPP şi-a buşit o maşină

Ninsoarea a dat peste cap programul inaugurării. Aeronava militară cu care a fost adus la Oradea preşedintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, a făcut ture deasupra oraşului până a reuşit să aterizeze. De la Aeroport staff-ul prezidenţial s-a îndreptat în coloană oficială înspre Centrul NATO, două dintre maşinile antemergătoare ale SPP fiind implicate într-o tamponare, chiar în momentul opririi în unitatea militară. Avariată uşor, maşina a fost scoasă rapid din perimetru, făcând loc autoturismului care îl transporta pe preşedinte, pentru a opri în siguranţă. Şeful statului a fost întâmpinat de Garda de Onoare a Regimentului de Gardă şi Protocol, după care a urmat ceremonialul înmânării drapelului NATO şi a arborării drapelelor naţiunilor partenere, respectiv intonarea imnurilor de stat ale armatelor-sponsor: România, Grecia, Ungaria, Turcia şi Slovenia.

 

Premieră în cadrul Alianţei

Din partea NATO a participat amiralul Luciano Zappata, locţiitorul comandantului suprem al Comandamentului Strategic Aliat pentru Transformare din Norfolk, Statele Unite ale Americii. "Această nouă instituţie vine să susţină procesul de transformare pe care Alianţa şi l-a asumat, proces vital adaptării la noile riscuri de securitate. Unic în interiorul Alianţei, Centrul HUMINT va avea o contribuţie semnificativă în dezvoltarea capabilităţilor operaţionale şi fundamentării politicilor în domeniul culegerii de informaţii din surse umane. În acest frumos oraş românesc, prin efortul său, echipa multinaţională încadrată în Centru va ajuta la conturarea modalităţilor optime de pregătire a specialiştilor în informaţii. (...) Această instituţie este o dovadă a modului responsabil în care România participă la pregătirea transformării Alianţei pentru viitor", a spus preşedintele Traian Băsescu. Amiralul Zappata şi reprezentanţii forţelor armate partenere din cadrul Alianţei au ţinut şi ei câte o scurtă cuvântare în care s-au referit, cu preponderenţă, la colaborarea eficientă pe care au avut-o cu partea română.

Împreună cu amiralul Zappata, preşedintele Traian Băsescu a plantat apoi în curtea unităţii militare un stejar, după care au tăiat panglica inaugurală a Centrului. Oficialii de stat împreună cu militarii de rang superior ai Alianţei au vizitat apoi instituţia, împreună cu reprezentanţii administraţiei judeţene şi locale, invitaţi ai naţiunilor partenere.

 

Sute de militari instruiţi anual

Înaintea ceremonialului propriu-zis, amiralul Luciano Zappata împreună cu directorul Centrului orădean, col. Eduard Simion, au susţinut o scurtă conferinţă de presă. Al doilea la comandă în ierarhia NATO pe ramura de Transformare, amiralul s-a declarat onorat să reprezinte Alianţa la Oradea. "Din poziţia pe care o ocup, ştiu că naţiunile depun cele mai mari eforturi în transformarea care se petrece în Alianţă. De aceea este important ca fiecare naţiune să împărtăşească din experienţa sa celorlalţi parteneri. Domeniul dezvoltat la Oradea este extrem de important pentru că are de a face cu sursa primară de informaţii, omul", a spus amiralul. Oficialul a subliniat faptul că Centrul nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru orădeni: "Nu cred că acest obiectiv este expus pericolelor, nu există ameninţări specifice la adresa oraşului sau a ţării dumneavoastră".

Directorul Centrului, col. Eduard Simion, a declarat că aici sunt angajate 80 de cadre militare, 16 posturi fiind puse la dispoziţia armatelor-sponsor. În viitor, la cele patru naţiuni partenere plus România se vor adăuga Slovacia şi SUA, cele două ţări urmând să semneze memorandumul de înţelegere. Răspunzând unei întrebări adresate de Crişana, directorul Centrului a spus că la Oradea vor fi instruiţi "câteva sute de militari anual, în funcţie de interesele Alianţei, ajungându-se la câteva mii de militari." Cei veniţi la instructaj vor avea un regim semi-deschis, fiind cazaţi în hotelurile din Oradea, iar instructajul specific se va efectua în Centru.

 

Instruire specifică

Centrul de Excelenţă HUMINT de la Oradea este specializat în culegerea de informaţii ("intelligence") din sursă umană ("human"). Aici vor fi instruiţi militarii NATO în domeniul informaţiilor şi contrainformaţiilor militare. Proiectul dezvoltat la Oradea este o iniţiativă românească, care a primit acordul Alianţei, succesul misiunilor româneşti de culegere a informaţiilor din teatrele de operaţiuni din Balcani, Irak şi Afganistan fiind un factor hotărâtor pentru aprobarea înfiinţării Centrului. Locaţia de la Oradea a fost aleasă datorită facilităţilor oferite de clădirea fostei unităţi militare de cercetare-diversiune, a apropierii aeroportului, a poziţiei geografice a oraşului şi a infrastructurii existente. Un alt element de care s-a ţinut seama a fost peisajul multicultural al regiunii, însăşi Alianţa fiind un amalgam militar din 25 de naţiuni. În unitatea de la Oradea au fost investite peste 18 milioane de lei (180 miliarde), bani alocaţi în special pentru echipamente de comunicare şi de protecţie.